LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Лихвите по ипотечните кредити поставиха нов рекорд

Economic.bg

28.08.2019

Средните лихвени проценти по ипотечните кредити през юли са поставили пореден рекорд. Жилищните заеми са поевтинели до средно 3.09%, показва статистиката на БНБ. Такива равнища никога не са били отчитани досега.

Увеличение обаче има при потребителските кредити, където средните лихви са нараснали до 8.35%. Това е най-високото ниво за тази година.

При депозитите на домакинствата има задържане на около 0.15% процента, което на практика означава, че депозитарите губят пари от държането им в банките. Само таксите по обслужването на депозитите надвишават многократно годишната лихва, а добавяйки инфлацията, която в момента е около 3%, влогът губи смисъла си на доходоносен финансов инструмент.

При бизнес депозитите ситуацията е още по-фрапираща – 0.07% средна годишна лихва.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти