LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Конституционният съд отмени по-високите данъци за имоти в курортите

Mediapool

11.04.2019

По-високите данъци за имоти в курортите, които не са основно жилище, беше отменен от Конституционния съд. Съдът се произнесе по искане на президента Румен Радев, който атакува разпоредбата в Закона за местните данъци и такси, която се прилагаше за първи път през тази година.

Според текста, приет от Народното събрание през есента на 2018 г., за жилищни имоти в курорти, посочени в списък, определен от Министерския съвет, ставките за данък сгради са по-високи. Това правило се прилага, ако жилището не е основно т.е. собствениците имат и друг имот. Така се засягат основно вили и ваканционни имоти.

Ако те се намират в курорти от национално значение, се облагат със ставка между 5 и 7 промила върху данъчната оценка. За курортите от по-ниска категория ставката може да е между 4.5 и 5 на хиляда. Конкретният промил се определя от общинските съвети по места.

Промяната в закона беше направена с мотива, че много собственици отдавали под наем имотите си в курортите, но не ги регистрирали като туристически обекти и не плащали данъци за доходите си от тази дейност.

Според Конституционния съд това обаче води до неравно третиране на различните собственици, а имущественият данък се определя неправомерно от начина на ползване на жилищата. В решението е посочено, че имуществените данъци може да зависят само от стойността на имота, но не и от неговото предназначение.

Доходите на лицата от имотите, отдавани под наем, от своя страна се облагат по реда на Закона за данък върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ), при което несъмнено се облага именно доходът, а не имотът (като имущество). И в двата случая определяща е волята на собственика на имота да потърси доход от него, което от своя страна предопределя и вида подоходен данък, който се дължи", пише в решението.

Освен това правомощия за определяне на данъците има Народното събрание, но в случая размерът им се обвързва с акт на Министерския съвет, който определя кои населени места са курорти и от каква категория."Изключителната компетентност на НС да установява данъци, във всичките им елементи, относно недвижимите имоти на гражданите се оказва поделена между парламент и правителство, което е конституционно недопустимо. Без законово посочени критерии, правителството се овластява със свой акт за определяне на курортите от национално и местно значение косвено да предопределя размера на данъка върху недвижими имоти на територията на такива курорти“, пише в решението на Конституционния съд.

В него се казва още, че в списъка, приеман от правителството, могат да се правят промени по "неясни и евентуално субективни, във всички случаи трудно предвидими, критерии". "Така смисълът и действието на закона се поставят в зависимост от подзаконов акт, чието естество позволява бързо и/или лесно изменяне, което води до конституционно недопустима правна несигурност", смята съдът и допълва, че това противоречи на принципа на разделение на властите.

След влизането в сила на решението на Конституционния съд общините няма да възстановят надвнесените данъци на онези собственици, които вече са платили задълженията си за тази година, защото решенията на КС действат занапред.

Вижте всички предложения от портфолиото на Luximmo в българските морски курорти!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти