LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

България е на 20-о място в света по ръст на цените на жилищата в края на 2018 г.

Investor.bg

19.03.2019

България е на 20-о място в света по ръст на цените на жилищата през четвъртото тримесечие на миналата година, сочат данни на консултантската компания Knight Frank.

Компанията отчита годишен ръст на цените на жилищата у нас от 6,3% в периода октомври-декември 2018 г. и 0,8% спрямо третото тримесечие на миналата година. Поскъпването на жилищните имоти се забавя в сравнение с третото тримесечие, когато повишението на цените достигна 7,5% на годишна основа и 2,8% на тримесечна основа, което отреди на страната ни 14-о място в индекса на Knight Frank.

За първи път Словения оглавява класацията на консултантската компания с годишен ръст на цените на жилищата от 15,1% през четвъртото тримесечие и 1,9% спрямо периода юни-септември. Ниските лихви по ипотечните кредити помагат на жилищния пазар в страната, като по данни на Словенската статистическа служба обемът от продажби почти се е удвоил от 5700 през 2009 г. до над 10 хил. в годината до третото тримесечие на 2018 г.

Дългогодишният лидер Хонконг се свлича от първо на 22-о място в класацията, като средните цени са отбелязали спад от 6,2% в последните три месеца на 2018 г. Понижението на цените е последица от затягането на жилищната политика през юни, волатилния фондов пазар, засилването на валутата и търговския спор между САЩ и Китай, който е оказал сериозно отражение върху нагласите на купувачите.

Само четири страни са отбелязали двуцифрен ръст на цените на жилищата през четвъртото тримесечие, като след Словения се нареждат Малта (+11,8%), континенталната част на Китай (+10,7%) и Унгария (+10,4%). В десетката попадат още Мексико (+9,9%), Турция (+9,7%), Чехия (+8,7%), Латвия (+8,6%), Холандия (+8,4%) и Сингапур (+8,3%).

Средните цени на жилищните имоти в 56-те страни и територии, наблюдавани от Knight Frank, са се повишили с 4,3% в годината до декември 2018 г., което е най-слабият годишен растеж от третото тримесечие на 2016 г.

Само осем от 56-те пазара са регистрирали спад на цените през 2018 г., като половината от тях са в Европа. Това са Швейцария (-0.1%), Италия (-0.8%), Швеция (-1.5%) и Финландия (-2.9%). Но данните за Стария континент през 2018 г. обрисуват смесена картина – страните от Централна и Източна Европа са на предни позиции, Португалия, където цените са нараснали с 6,1%, изпреварва Германия (5,4%), а Великобритания (2,5%) изпреварва съвсем леко Гърция (2,4%).

Латинска Америка е най-силно представилият се регион в света през 2018 г., подкрепен от високия ръст на цените на жилищата в Мексико, Колумбия и Чили. Африка, където цените на жилищата са се повишили само с 1,6%, се представя най-слабо.

Knight Frank очаква по-голяма несигурност за икономиката, засилени пазарни регулации и растящи разходи по обслужването на дълга на големите икономики през 2019 г. Поради това компанията прогнозира, че ръстът на цените на жилищата в света ще се забави още през първото тримесечие на новата година.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти