LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Статия в Capital.bg: Първата детска градина в кв. "Малинова долина" ще се строи за 8.7 млн. лв.

Вестник "Капитал"

31.03.2021

Малинова долина" е един от най-динамично развиващите се софийски квартали през последните години, с предимно млади семейства и изцяло ново строителство. В него обаче няма нито една общинска детска градина или училище. Проблемът е голям и тлее отдавна, но едва сега ръководството на район "Студентски" е обявило поръчка за строежа на нова детска градина между улиците "Едуард Генов" и ул. "Проф. Крикор Азарян". Тя трябва да осигури място за 369 деца в 15 групи от 1- до 6-годишна възраст. Финансирането в размер на 8.7 млн. лв. без ДДС ще бъде осигурено от Столичната община, но реално голяма част са от държавната субсидия от над 65 млн. лв., която правителството отпусна на София миналата година.

Кандидатите за строежа ѝ ще трябва да определят срока за проектирането на сградата, от което ще зависи и срокът за строителство. Оферти се приемат до 12 април, което значи, че ако всичко се движи в срок, изпълнител ще бъде избран през есента, а строителството може да започне в края на годината или началото на 2022 г. Обикновено подобни проекти се реализират за поне две години, така че родителите могат да се надяват детското заведение да заработи най-рано от есента на 2024 г.

Голяма детска градина със зони за спорт

Предвижда се сградата да е двуетажна, с възможност за трети, административен, етаж. Площта ѝ е 9275 кв.м, като ще събира три яслени групи по 23 деца и 12 градински групи по 25 деца. Към детската градина ще има и закрити помещения за спорт, плуване и музикални занимания. Изискванията са плувният басейн да е с размери 6/12.5 м и с максимална дълбочина 0.8 м, като може и да е в отделна сграда.

Дворът ще е заграден с ажурна ограда, висока до 2.20 м, и в него ще има обща спортна площадка и отделни площадки за игра - по една за всяка група, с монтирани детски съоръжения. Предвижда се към детската градина да се обособят и места за паркиране, които трябва да бъдат разчертани в проекта на изпълнителя.

Време беше

Макар и недостигът на места в детските градини и яслите в район "Студентски", където попада и "Малинова долина", да е 809 към края на 2020 г., в квартала има само три детски градини, които са частни. Именно значителният прираст на населението в района, както и недостигът на свободни места за прием са причината за изграждането и на новата сграда, пише в техническата спецификация на обществената поръчка. А след задвижването на проекта за продължаване на метрото към "Икеа" инвестициите в района ще скочат още повече, а живеещите ще се увеличат.

В края на миналата година кметът на София Йорданка Фандъкова обяви амбициозната си Програма за строителството на детски градини, според която до 2023 г. трябва да се изградят 29 нови детски градини и още 39 да се реконструират. В район "Студентски" са предвидени общо 2 детски градини, едната от които е тази в "Малинова долина".

В началото на годината обществена поръчка за нова детска градина в кв. "Стрелбище" обяви и район "Триадица", който инвестира 5.7 млн. лв. без ДДС за детско заведение с яслени и градински групи, които да приемат общо 164 деца.

На 8 март кметът Фандъкова обяви във фейсбук профила си, че се разчиства терен в кв. "Манастирски ливади-запад", който е бил предоставен на общината от Министерство на културата и фонд "13 века България", за да бъде изградена детска градина за пет групи. Това лято пък започна строежът на първата детска градина в "Манастирски ливади-изток", която е включена в програмата на общината и се очаква да отвори през 2022 г.

Вижте един от най-търсените жилищни комплекси в кв."Малинова долина", част от портфолиото на Luximmo!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти