LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Статия в capital.bg: Как Банско стана хъб за дигитални номади

Капитал

07.04.2023

Българският ски курорт привлича чужденците с ниските данъци, достъпните цени и близостта до планината

Февруари е. На сцената на състезанието Pitch2Pitch излиза германец, носещ риза с типична българска шевица. Представя идея за споделено настаняване в бивш хотел в Семково, базирана на кооператива, като всички собственици на апартаменти ще имат участие в ремонта и поддръжката на сградата. Звучи леко налудничаво - 200 души трябва заедно да управляват една обща собственост. Но съмненията не са проблем, казва Матиас Цайтлер на "Капитал", защото помни как получава подобна реакция, докато презентира проекта си за Coworking Bansko преди около 6 години. Днес, след като Цайтлер така и не се отказва от проекта си да изгради общество от дигитални номади в курорта за ски, в трите обекта на Bansko Coworking на дневна база се помещават около 130 чужденци и българи, които от всички възможни хъбове за дигитални номади избират да останат, а често дори и да купят жилище именно в Банско.

Мадейра, Порто и... Банско

Къде в Европа обичат да отсядат дигиталните номади? Бърза справка в интернет показва, че избират топли и слънчеви локации, най-често в Италия, Испания и Португалия. Но в класациите на немалко сайтове се появява и българският Банско, който е описван като планинска алтернатива на плажните хъбове на доста по-достъпна цена от западноевропейските дестинации. Основополагащ фактор за това, казват в разговор с "Капитал" няколко чужденци, които в момента пребивават в града, е общността, създадена около бизнеса на Цайтлер Coworking Bansko, едно от няколко коуъркинг пространства в града.

"Когато през 2015 г. посетих Банско като дигитален номад, видях потенциала на града да стане популярна локация за хора, които работят дистанционно, най-вече заради планината, достъпните цени на жилища и храна, но и заради ниските данъци печалба в България", разказва за началото на проекта Цайтлер.

"Банско е страшно достъпна дестинация ако получаваш заплата от друга страна, не толкова, ако ти се заплаща по български стандарт" - Лиз Слиман

"Всичко започна като хоби. С мой приятел номад инвестирахме в идеята и отворихме първата си локация в центъра на града, където започнахме да каним други наши познати номади, а впоследствие интересът нарасна дотолкова, че хората сами започнаха да идват по препоръка на техни познати", добавя той. В последните 6 години инвестициите в бизнеса излизат около 100 хил. евро, които вече са се избили, но Цайтлер казва, че проектът продължава да е по-скоро проект хоби, отколкото бизнес за печалба.

3 локации на 2 минути разстояние

Днес Coworking Bansko има три локации в близост една до друга, след като през 2021 г. Цайтлер взема решението четвъртата такава да се затвори, за да не се стигне до увеличение в месечната членска такса от 129 евро. Трите сгради предлагат различно преживяване на работещите и са достъпни за тях денонощно - The lounge пресъздава кафене за работа, The Social Space разполага с пространство за презентации, игри и общи бюра, а в The Quiet Space може да се работи на пълна тишина. В сградите има и звукоизолирани стаи за индивидуални срещи, до които всеки член има безплатен достъп 8 часа месечно.

През пролетта и лятото може да се работи и на двора, където има хамаци и маси, както и барбекю плочи за подготовка на обяд. А с двете яркооранжеви коли, паркирани пред входа на Bansko Coworking, членовете могат да стигнат до "Площадката", поляна с хамаци и пейки за работа на 20 минути път, на която скоро предстои да се помещава и хижа.

Да създадеш общност

Лиз Слиман и Оскар Трейн са сред 130-те настоящи членове в Coworking Bansko. Идват, след като чуват за общността. "Уникалното тук са приятелствата, които завързваш", обяснява Трейн, който освен член на коуъркинга е и community мениджър в момента. "Други коуъркинг места, в които съм членувал, наблягат на работата. Тук идваш, за да намериш приятели", добавя той.

А сближаването на членовете подпомага програмата на Coworking Bansko. "Понеделник е нощ на настолните игри, вторниците играем покер, в сряда отиваме в спортен комплекс за волейбол или баскетбол, в четвъртък всички сме на минерални бани в с. Баня, а в петък вечеряме заедно", изрежда Цайтлер, който при обиколка с екипа на "Капитал" из обектите поздравява всеки член поименно и участва активно в организацията на срещи, игри и пътувания.

На самообслужване

"Истината е, че до огромна степен не ние, а самите членове допринасят за близостта помежду си", казва Цайтлер, като пояснява, че програмата се поддържа от членовете и често те поемат инициативата за организиране на други събития. От тях се изисква да поддържат пространствата за работа подредени и да купуват консумативи за общо ползване в кухните на коуъркинга, а понякога и да изпразват и пълнят миялната машина. "Официално в Coworking Bansko работим аз и Цветелина, която се грижи за комуникация с клиенти, подредба, организация", обяснява Цайтлер. "Работим и с 3 жени, които поддържат чистотата в обектите и идват сутрин, за да започнат деня си членовете в чист и подреден workspace."

В коуъркинга средната възраст на членовете е около 35 години, което Цайтлер отдава на страха на по-младите да работят като фрийлансъри. "Когато завършват, 20-годишните нямат увереност, че ще се справят сами в по-нетрадиционен сектор. Към 30 вече имат тази сигурност в уменията си, заради което повечето дигитални номади навсякъде са в 30-те си", обяснява той.

Вижте всички оферти от портфолиото на Luximmo в Банско тук!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти