LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Кои страни и сектори привличат най-много инвестиции в имоти?

Investor.bg

15.10.2018

Великобритания, Германия и Франция продължават да привличат най-много инвеститори в имоти през 2018 г., а пазарите, които слизат надолу по инвестиционната стълбица са Турция, Гърция и Русия, пише консултантската компания Colliers International в доклада си „Капиталови потоци“.

Инвеститорите, които търсят добра доходност, продължават да изместват вниманието си от основните пазари и да подкрепят растежа на обемите в някои по-периферни икономики в Европа. България, Унгария, Португалия и Хърватия са сред пазарите с най-силен растеж на годишна основа през 2018 г., пише Colliers.

Холандия, Испания, Финландия и Дания също регистрират силно повишаване на инвестициите в бизнес имоти благодарение на закъснелия, но бърз икономически растеж в последните години и значителното преобръщане на основите на имотния пазар, особено в Холандия.

Инвестиционната активност в отделните градове потвърждава тенденциите на национално равнище, като Хелзинки е на първо място по най-голям растеж на инвестициите в имоти, следван от Мадрид, Амстердам, Утрехт, Копенхаген, Ротердам и Брюксел.

В Германия основният растеж на инвестиционната дейност продължава да е съсредоточен в най-големите седем пазара начело с Берлин, но Франкфурт, Дюселдорф и Хамбург следват германската столица по петите.

Във Великобритания се наблюдава спад на инвестиционната активност в Лондон, докато инвестиционните обеми в регионалните градове остават непроменени.

Очаква се лихвените проценти в Европа в краткосрочен и дългосрочен план да ограничат негативни въздействия върху имотните пазари въпреки очакванията за край на средата с много ниски лихви, която доминираше настоящия имотен цикъл.

Силната експанзия на наемателите, ниското равнище на свободните площи и ограничените проекти в строеж подкрепят постепенната промяна на пазарните условия в полза на собствениците на имоти, което води до повишаване на наемите и на възвръщаемостта, въпреки че доходността е достигнала цикличния си пик. Colliers очаква тази тенденция да се запази и през 2019 г.

Източници на капитал

В глобален план се очаква инвестиционните обеми в Азиатско-тихоокеанския регион да достигнат 808 млрд. долара до края на 2018 г., което е повишение с 13% на годишна основа. В същото време инвестициите в Европа, Близкия изток и Африка ще намалеят с 10%, прогнозира Colliers. Това обаче е подобрение спрямо доста по-слабото първо тримесечие, когато обемите намаляха с близо 30% на годишна основа. Инвестиционните обеми в Северна и Южна Америка запазват равнището си от миналата година.

Въпреки че северноамериканските и европейските фондове и фондови мениджъри се консолидират значително и доминират все повече инвестиционната активност в Европа и света, вече се създава по-балансирана позиция между трансграничния и местния капитал с по 50% от активността на годишна основа.

По отношение на трансграничната инвестиционна активност личи бързото повишаване на пазарния дял на азиатските капитали – от 15% през 2015 г. на над 30% днес. Съставът на капитала също се променя бързо. Китайските, хонконгските и сингапурските инвестиции имаха водещо място между 2012 и 2015 г., но сега активността на китайските инвеститори беше ограничена от въведения контрол върху капиталите, а корейските инвеститори поемат юздите, като се насочват към основни активи в традиционни имотни сектори. Австралийският и японският капитал също започват да възстановяват позициите си на пазара.

В същото време активността на инвеститорите от Близкия изток и Африка намалява, но повишаването на цените на петрола тази година може да увеличи инвестиционната им активност през 2019 г. и след това.

Къде се насочват капиталите?

Colliers подчертава значителното повишаване на инвестициите в жилищни имоти, които са съставлявали 16% от активността в последните 18 месеца, спрямо едва 6% преди десет години, като капиталът от Северна Америка е особено активен в този сегмент. В същото време инвестициите в индустриални имоти са нараснали с 3%, а в сегментите на търговските и офис площите инвестициите са намалели. Хотелите запазват равнището на инвестициите от миналата година.

Средата на 2019 г. вероятно ще е пикова за пазара на офис площи в Европа, тъй като охлаждането на икономическия растеж и ограничената работна ръка забавят експанзията на компаниите. Малкият брой проекти в строеж ще ограничи спада на наемите с изключение на пазарите, където съществува дисбаланс между търсенето и предлагането. Възвръщаемостта от офиси също се очаква да остане устойчива, прогнозира Colliers.

По отношение на индустриалните и логистичните имоти консултантската компания очаква експанзията да продължи по-дълго, подкрепена от търсенето на нови логистични площи от електронната търговия. Нарастването на търсенето на потребителите ще продължи да подкрепя растежа, а изключително ограничените свободни площи ще доведат до стабилни и растящи наеми през 2019 г. и след това.

Наемите в търговските центрове отбелязват силен ръст за първокласните и доминиращите молове, докато при другите форми на търговия на дребно, например търговските улици, се наблюдава засилен натиск от електронната търговия, отбелязва Colliers.

Вижте най-новите предложения от Luximmo за качествени имоти в цялата страна!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти