LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Светла Стаменова: Ниските лихви, договорени през кредитен посредник, правят покупката на имот изгодна

LUXIMMO

10.05.2019

Днес ви срещаме с управляващия директор на SUPER CREDIT Светла Стаменова. Преди да заеме настоящия си пост, тя е натрупала 12- годишен трудов стаж в банковата сфера, работила е за Alpha Bank, Emporiki Bank, ОББ-Сибанк и Eurobank Bulgaria. Опитът й я прави един от най-уважаваните и доверени експерти в сферата на финансовото консултиране.

2019 година е поредната година за надграждане в сферата на услугите на LUXIMMO Finest Estates. Изгодните банкови условия при покупката на имоти провокираха създаването на лицензиран кредитен консултант, който да предостави най-висок клас услуги в сферата на банковото финансиране. SUPER CREDIT е създаден с цел да оказва професионално съдействие при покупка на имоти. Избирайки SUPER CREDIT за свой доверен консултант по ипотечно или друг вид финансиране, всеки клиент получава компетентна консултация, както и няколко оферти от различни банки, за да може да направи информиран избор при най-изгодните за него условия.

Г-жо Стаменова, когато говорим за ипотечно финансиране, има един клиширан въпрос, който няма как да не Ви зададем – под наем или заем?

Разбира се, че заем. Ниските лихви, които са договорени през кредитен посредник, правят покупката на имот изгодна. Вноската по кредита се равнява на един месечен наем, но в крайна сметка накрая клиентът придобива собствен имот.

Започнахме годината с нагласата, че лихвите по ипотечните кредити ще се повишат. Това не се случи, но все още всички очакваме промяна в тази посока. Ще има ли такава според Вас?

Към момента банките не очакват промяна в лихвените проценти по потребителските и ипотечни кредити. Наблюдаваме тенденцията, че при закупуване на имот на стойност над 150 000 евро и официална работна заплата над 3000 лева, банките успяват да предложат оферта с годишен ГПР под 3%. Оскъпяването, което се наблюдаваше наскоро, е възможно да се избегне с отказ от застраховка „Живот“, подписан към кредита с банката. Силно препоръчваме на нашите клиенти да избират застраховка „Живот“ със спестовен характер, за която SUPER CREDIT може да съдейства. Така клиентът спестява сума за избран период от време, която може да използва за предсрочно погасяване на ипотечния кредит. По този начин се намалява дължимата сума по главница, спестява се лихвата и се намалява крайната стойност на кредита.

Какъв е периодът, в който е добре предсрочно да се погаси кредит?

Решението на всичко банки бе година след подписване на ипотечен кредит да остане такса в размер на 1% при частично или предсрочно погасяване. След първата година живот на кредита е добре да правите частични погасявания не повече от веднъж годишно.

Какво се случва, ако клиентът реши да погаси кредита си изцяло?

След първата година клиентът не дължи такса за предсрочно погасяване и съответно заплаща договорената лихва до деня на погасяването.

Защо препоръчвате клиентите да ползват кредитен консултант?

Официално лицензираните кредитни посредници към БНБ осигуряват на клиента до 7 оферти от водещите банки в България. SUPER CREDIT има договорени допълнителни преференции за своите клиенти с 11 банки и отстъпки за такси. Ползвайки услугите на кредитен посредник, освен най-добрата цена на кредитен продукт, клиентът спестява време и усилие. Получава и обслужване от най-добрите офиси на избраната банкова институция. Специалното отношение от страна на кредитния посредник и банкера дава допълнително спокойствие в решението за покупка на имот. В световен мащаб тази услуга е широко разпространена и силно предпочитана от клиентите. Например 90% от американците и 67% от западноевропейците не вземат кредит, без да използват услугата на лицензиран кредитен консултант. Статистиката сочи, че в България този процент е все още само около 10%, но се надяваме в близко бъдеще да наложим тази финансова култура и тук.

Както знаем, всичко опира до цената. Колко трябва да заплати клиентът при ползване на услугите на кредитен консултант в SUPER CREDIT?

Услугата на SUPER CREDIT е абсолютно безплатна за клиента. В бранша се наблюдава порочна практика да се изискват допълнителни комисиони от клиентите, което ние категорично не правим.

Освен ипотечно финансиране при покупка на имот какви други услуги предлага SUPER CREDIT?

Освен ипотечен кредит за закупуване на имот, при липса на самоучастие, което БНБ иска да наложи да е 20%, ние можем да съдействаме и за потребителски кредит, с който да покрием тази нужда. Ако мислите, че сте подписали договор за ипотечен кредит с висока лихва, може да договорим рефинансиране при по-добри условия. Част от банките промоционално предлагат при рефинансиране да поемат нотариалните такси, таксата за оценка на имот и такса правно становище.

Ако желаете да си закупите автомобил, отново бихме ви предложили няколко оферти за банков лизинг. Можем да съдействаме за кредитна линия за малки и средни предприятия, кредни карти, офърдрафт, инвестиционни продукти. Ще помогнем и в избора на спестовна застраховка живот на кредита и ще ви препоръчаме доверен нотариус за изповядване на сделката, който с изключителна прецизност преглежда документите за Ваше спокойствие.

Много българи купуват имоти извън територията на България. Финансират ли банките подобни транзакции?

Да, всички български банки финансират наши граждани, които желаят за закупят имот извън страната при малко по-специфични условия, за които ние максимално съдействаме.

SUPER CREDIT съдейства ли при покупката на имот в България на чуждестранни граждани?

За тях няколко банки предлагат финансиране между 60% и 70% от оценката на имота и доказване на доход от страната, чиито граждани са. Имаме голям опит в работа с чуждестранни граждани, които вече са собственици на имоти в България. Наблюдаваме силна тенденция от страна на българи, живеещи в чужбина и желаещи да закупят имот в Бълария, чийто доход е изцяло в чужбина. В момента работим с много такива кредити.

Как виждате развитието на SUPER CREDIT след пет години?

Към момента в България са регистрирани 40 кредитни консултанта. Според водещи банкери през 2020 г. се очаква това число да спадне. За всички тези години най-голям ръст бележат кредитни посредници, които обслужват големи агенции за недвижими имоти. Нашата свързаност с LUXIMMO Finest Estates, Super Имоти, Stonehard и Property.BG ме прави уверена, че след 5 години ще бъдем в топ 3 на кредитните посредници в България. Амбициите ни са големи и подплатени от отлично обучени специалисти и дългогодишни познания в сферата на недвижимите имоти.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти