LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Imoti.net проведе поредна Бизнес закуска със специалисти от имотния бранш

imoti.net

07.12.2018

На 6.12.2018 година се проведе поредната Бизнес закуска в София, организирана от сайта Imoti.net. Всяка година имотният портал кани специалисти за открита дискусия за бъдещето и тенденциите на имотния пазар. На тазгодишното издание Luximmo Finest Estates беше представлявана от директорите на офиси Даниела Патрикова, Орлин Орестов и Кръстьо Бойчев.

Тенденциите, очертани по време на дискусията, бяха повишен интерес на купувачите към по-големи жилища и балансиране на жилищния пазар в София.

„В началото на годината Европейската централна банка и Европейската комисия отправиха предупреждение за опасност от балон на жилищния пазар, но в края на годината пазарът е по-добър и по-балансиран както за купувачите, така и за банките“, твърдят специалистите.

Според тях в момента няма предпоставки за балон на имотния пазар. В подкрепа на тезата си сравняват нивата на ключови икономически показатели през 2018 г. и в предкризисния период през 2006-2008 г. Така например в момента инфлацията е 2,5% спрямо 17-19% преди десет години, а ръстът на кредитирането е умерен – 4% през тази година спрямо 24% в годините преди кризата. Необслужваните кредити в момента са около 11%, докато преди десет години равнището им е достигало 22%.

Докато през 2005-2008 г. цените на жилищата са нараствали с 25% на година, в периода между 2011-2015 г. средният ръст достига 11%. В годините преди кризата заплатите са нараствали с 20% на година, докато през 2018 г. повишението е 10%. Данните показват, че икономиката не прегрява, поради което не може да се говори за балон на пазара на жилищни имоти.

Според данните на специалисти средната цена на жилищата в София е нараснала с 11%, като при панелните жилища е отчетено повишение от 8%, а при монолитното строителство – от 12%.

Интересът към малките жилища с една и две стаи намалява, а в същото време расте търсенето на тристайни и многостайни апартаменти. Средната площ на закупените жилища се е увеличила от 76 кв. м през 2014 г. на 82 кв. м през 2018 г., а средната цена на квадратен метър също бележи ръст от 766 евро на кв. м през 2014 г. до 1199 евро на кв. м в момента. Причината на засиления интерес към по-големи жилища е, че в последните три години пазарът е движен главно от купувачи, които придобиват жилища за собствено ползване и в по-малка степен с инвестиционна цел.

Интересът на купувачите към качествено строителство също расте, за което свидетелства намаляващият дял на панелните жилища в общия обем от закупените жилищни имоти между януари и септември и увеличаването на дела на монолитните жилища. Специалистите констатират и сериозен интерес към новопостроените жилища, като делът им нараства от 10-15% през 2014 г. до 30-35% през 2018 г.

Ипотечното кредитиране обхваща около 70% от сделките с имоти, което доближава пазара в София до европейските пазари. Сделките с имоти са се увеличили с 2%, докато ръстът при ипотеките достига 6%.

"Пазарът тази година беше добър и се надявам догодина да бъде още по-добър и по-балансиран. Радвам се, че строителните предприемачи започнаха да преразглеждат своите очаквания. Купувачите не се сдобиват с имот на всяка цена“, коментират професионалистите от бранша. Очаква се динамиката на средните цени на жилищна площ да продължи да намалява и това да доведе до удължаване на средния срок за закупуване на имот.

Според консултантските компании, специализиращи в имотния пазар, в момента липсват спекулативните купувачи на пазара и когато се говори за инвестиция в жилищен имот, тя е с дългосрочен аспект от пет или повече години.

Средните цени на двустайните жилища от средновисокия и високия сегмент са на ниво между 145 хил. и 180 хил. евро, при тристайните достигат между 210 и 250 хил. евро, а при къщите – до 450 хил. евро, сочат данните. Отстъпката от цените е около 2,5%, като тенденцията е към намаляване.

Средните наемни цени на двустайни жилища от средновисокия и високия сегмент се увеличават, като варират между 950 и 1200 евро и 1300-1600 евро при тристайните апартаменти. При къщите наемите достигат до 2000 евро според консултантите.

Строителството на жилища в средновисокия и високия сегмент е нараснало с 12%, а свободните площи през 2018 г. са около 8%. Консултантската компания също отчита повишен интерес към по-големите жилища, като търсенето на тристайни апартаменти е нараснало с 40%, а на къщи – с около 33%. 45% от жилищата са придобивани с цел инвестиция, а 55% - за задоволяване на собствени жилищни нужди, като се запазва тенденцията от миналата година.

Основните фактори при покупката или промяната на търсенето на клиентите са кварталът или районът, вътрешното разположение и наличието на паркомясто. Сред факторите, които отблъскват купувачите, все повече доминират социалните елементи и липсата на инфраструктура като училища и детски градини, както и на зелени площи, а некачественото строителство остава на по-заден план.

Откроява се като тенденция и нарастващият интерес към жилища извън София, а в топ три на предпочитаните квартали се нареждат „Малинова долина“, „Младост“ и „Изток“. Клиентите от средновисокия и високия сегмент все повече обръщат внимание на допълнителните услуги и обкръжаващата ги среда при избора на имот, отбелязват консултантите.

В район „Витоша“ са издадени най-много разрешителни за строеж, а „Малинова долина“ е най-динамично развиващия се квартал в София. Санирани са всички училища в района и са изградени две нови детски градини“, заяви кметът на район „Витоша“ инж. Теодор Петков.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти