LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Значителен ръст на новопостроените жилища в София и региона през 2022 г.

imoti.net

10.03.2023

Успешно премина и вторият бизнес форум, който водещият сайт за обяви на недвижими имоти Imoti.net , част от Investor Media Group, организира в София на 6 март в Интер Експо Център.

Бизнес дискусиите са част от програмата на „Годишните награди на Imoti.net“, които през 2023г. ще се проведат за осма поредна година. Миналата година LUXIMMO получи двете най-големи отличия - "Най-добра агенция" (награда на журито) и "Най-добра агенция" (награда на потребители). Тази година агенцията е сред спонсорите на събитието.

Представители от имотния бранш имаха възможността да представят на аудиторията какви са предизвикателствата пред пазара на имоти в София и региона и очертаха какви са очакващите се промени в състоянието на имотния пазар през 2023 г.

Димитър Христов от агенция за недвижими имоти Явлена, откри експертната среща в София с анализ на пазара на жилищни имоти.

„В четвърто тримесечие на 2022 г. имахме спад на броя на ипотеки, но всяко второ жилище продължава да се купува с ипотечен кредит. По официални данни на Явлена можете да видите, че 62% от миналогодишните сделки са с конструкция тухла, а панелните жилища са 19%. Забелязахме и увеличение на броя сделки на панелни жилища, а най-търсени имоти продължават да бъдат двустайните и тристайни апартаменти.“, коментира той по време на форума.

Според експерта, сред най-търсените имоти през изминалата 2022 година са били и тези, които са намерили реализация, тоест имоти, които могат да бъдат експлоатирани на пазара веднага.

„През изминалата година имахме повече запитвания и повече огледи, но много по-малко сделки. Това означава, че необходимостта от жилище продължава да съществува и продължава предлагането да е по-малко от търсенето“, това заяви Инж. Георги Шопов от Националната асоциация на строителните предприемачи по темата за новото строителство.

По време на бизнес форума, организиран от Imoti.net, по отношение на цените и качеството, на които се предлагат новите имоти, Шопов заяви, че голяма част от потенциалните клиенти нямат финансовата възможност за сключване на сделка, като причината за това е инфлацията. Цените на жилища през 2022 г. в София са се повишили с 18%, а доходите на гражданите са останали същите.

Това, което е успокоително в случай на инфлация, не само в България, е, че доходите догонват инфлацията след година, година и половина“, допълни той.

По време на бизнес форума на Imoti.net, Николай Лазаров от Пощенска банка разкри какво се е случило на банковия пазар през 2022 година.

„Банковата система растеше много успешно. Разликата между кредити и депозити се увеличи до 20,5 млрд. евро, като депозитите са повече от кредитите, което, на нашия език, означава, че има ликвидност. От гледна точка на безработица, България продължава да бъде с изключително ниска безработица, почти няма такава“, информира експертът.

По време на форума, той заяви, че инфлацията в България е 14% и това кара повече домакинства и физически лица да се замислят какво се случва с парите им, като стават по-консервативни в избора си на жилище.

Д-р Свилен Колев – заместник-председател на Национален статистически институт заяви, по време на бизнес форума на Imoti.net, че има значителен ръст на новопостроените жилища в края на 2022 година.

„Наблюдавахме ръст на новопостроените сгради и жилища в четвъртото тримесечие, като при жилищните сгради е с 32%, а жилищата в тях е с 5,3%. Най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в столицата – около 300 сгради с 2000 жилища“, съобщи Свилен Колев, според данни на Националния статистически институт.

В Интер Експо Център, Снежана Стойчева, управител на Imoti.net, запозна аудиторията с каузата на фондация Очи на четири лапи , в която кучета се обучават за асистенти и водачи. На форума присъства и лабрадорът Карма, водач на незрящата Калина Асенова.

„Когато кандидатствах за куче, една от мечтите ми беше да тръгнем заедно в планините. Заедно стигнахме много високо, успяхме да изкачим Хималаите до 5000 метра и това е най-високо качваното служебно куче, което е работило на тази височина“, сподели на бизнес срещата Калина, която, благодарение на Карма, не спира да живее своя живот пълноценно.

Вторият панел от бизнес срещата протече в дискусия върху „Предизвикателствата пред пазара на имоти“, водена от д-р Николай Лазаров от Пощенска банка, доц. Маню Моравенов от Българска фондова борса, инж. Георги Шопов от Националната асоциация на строителните предприемачи и Антон Илиев от Агенция за недвижими имоти КА 5.

„Цените на имотите в България отдавна са в евро. В един 10-годишен период имотите растат защото има инфлация, 2000 евро вече не са това, което бяха преди 10 години. Очаквам лек спад на цените до 2-3 години, но това, което бута в друга посока, е инфлацията.“, коментира доц. Маню Моравенов по отношение на въвеждането на еврото в България.

Дискусията премина към въпроса за повишението на лихвения процент и дали това би повлияло на имотния пазар, където Антон Илиев взе думата и сподели мнението си.

”Със сигурност вдигането на лихвения процент на ипотечните кредити би оказал някакво влияние, но не такова, че да постигнем някакви сериозни драми на пазара, като спад на цената от порядъка на 20%. Това е някакъв абсолютен мираж“, каза Илиев.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти