LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Пазарът на офиси в София с поредно динамично тримесечие

Вестник "Капитал"

01.11.2017

Според Forton деветте месеца на 2017 г. са сред най-силните периоди, сравними само с предкризисната 2008 г.

Пазарът на офиси в София с поредно динамично тримесечие, благодарение на икономическия растеж и апетита на наемателите. Това се казва в анализ на консултантската компания за бизнес имоти Forton, която е стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония, за развитието на пазара на офис площи в страната през третото тримесечие. Според тях предлагането все още изостава, въпреки че завършването на няколко големи проекта през 2017 г. ще е стъпка към ново балансиране на пазара.

Силно тримесечие

С нарастване на офис площите на приблизително 131 хил. кв. метра деветте месеца на 2017 г. остават сред най-силните периоди, сравними само с предкризисната 2008 г. Пазарът на офис площи се намира във фаза на експанзия, водена най-вече от растежа на IT инустрията и аутсорсинга. Обемът на отдадените под наем офиси само през третото тримесечие е достигнал 44 131 кв.м, като към 70% от тях са нетно усвоени (разликата между новонаети и освободени офис площи). Това е с 14% по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Приключването на големи офис проекти е изместило дейностите по отдаване под наем към центъра с наематели от финансовия сектор, който мигрира там, и такива, ползващи споделени услуги. През третото тримесечие с полученото разрешително на City Tower са добавени още 32 хил. кв. метра към предлагането на офиси в центъра. Новото предлагане за периода е било общо 65.5 хил. кв.м. Така за 2017 г. се очаква новите имоти да достигнат 124 хил. кв.м.

Засилване на предлагането

Както и предходното тримесечие, компаниите от IT индустрията и аутсорсинга са най-активните при наемането на офис площи с около 1/3 от наемите в сегмента на имоти клас А. В резултат на силното търсене и недостига на нови модерни пространства, цената на наемите са нараснали през първата половина на 2017 г., достигайки 13.5 евро на кв.м средно. През третото тримесечие нивото остава стабилно, но се очаква умерен растеж в краткосрочен план.

Стабилното търсене увеличава отдаването под наем. Очакванията са, че ще се засили предлагането в средносрочен план.

Открийте нашата селекция от луксозни офиси в град София

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти