LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Българи инвестират печелившо в имоти "на зелено" в Гърция

LUXIMMO

17.10.2023

Никола Чолаков е директор продажби в LUXIMMO Гърция и професионалист с над 15-годишен опит на пазара на недвижими имоти в южната ни съседка.

Зададохме му 5 въпроса за последните тенденции, които се наблюдават при търсенето и предлагането на качествени имоти в Гърция и кои са най-честите грешки, които допускат купувачите.

- Какви имоти търсят българите за покупка в Гърция в последните 3 месеца?

Както през изминалите години, така и тази година, също и последните 3 месеца търсенето на имоти от българска страна е разновидно. Търсят се всякакъв вид имоти, във всички ценови диапазони - от малък терен за поставянето на каравана до луксозни вили или терени, подходящи за инвестиционни проекти.

- Какви са тенденциите по отношение на цените на имотите в Гърция в последната година?

Както и през изминалите години от 2014г насам, тенденциите относно цените на имотите в Гърция са нагоре и все по-нагоре. Ръст на цените на имотите в Гърция в последните години се забелязва както при ваканционните имоти, така и при градските имоти. Факторите за това явление са логични и безброй.

- Има ли интерес към имотите в строеж и покупките "на зелено"?

Има силен интерес и към имоти в процес на строителство или както го наричаме в България "на зелено", макар че повечето българи са доста скептични към такъв тип сделки. Все още повечето българите искат да видят готов продукт, но има и достатъчно наши сънародници, които "рискуват" и купуват имоти на проект или в процес на строителство. За тяхна радост винаги се оказват печеливши.

- Какви са най-честите грешки, които допускат купувачите при покупка на имот в Гърция?

Най-често допусканите грешки при покупка на имот в Гърция са пестенето на комисиона към доказани в бранша агенции, пестенето на адвокатски хонорари и нотариални такси, вслушването в съвети от приятели и познати, както и черпенето на информация в широкото интерент пространство. Също така прибързаните покупки на "изгодни" оферти, които са под пазарните стойности за дадения район.

- Каква може да бъде очакваната доходност от отдаване на имот под наем през следващия летен сезон?

Много труден и широкоспектърен въпрос, средно е около 6%. Тук голямо значение има вида на имота, неговата локация, дали ще го отдавате за дългосрочен или краткосрочен наем. При краткосрочните наеми локацията играе важна роля - в северна Гърция сезона е по-къс, в южна Гърция е по-дълъг, освен това има гръцки острови, които се посещават интензивно по една или друга причина и извън летния туристически сезон. Съответно според локацията два еднакви имота, но на различни локации, могат да генерират и различни доходи.

Вижте проект със завършени мезонети "до ключ" на 50м от плажа на Полихроно, Халкидики!

Разгледайте всички предложения на LUXIMMO в Гърция!

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти