LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Цените на имотите в Гърция с рекорден ръст

bgnovini.eu

24.02.2020

Цените на жилищата в Гърция миналата година се повишиха с най-високия темп, регистриран от 2006 г. насам, по данни на Bank of Greece, публикувани в сряда, в ясна индикация за възстановяването както на пазара, така и на икономиката като цяло.

Цифрите показаха среден темп на растеж от 7,2% на годишна база спрямо 1,8% през 2018 г. Последният път, когато беше отбелязан основен годишен ръст, беше 13 години по-рано, когато цените в най-големите градове в страната са се повишили с 13% в сравнение с 2005 г. ,

Спадът започна през 2009 г. и до 2017 г. се изчислява, че цените са се свили с 44 процента в Атина и 48 процента в Солун.

През последното тримесечие на 2019 г. се наблюдава забавяне на растежа, наблюдавано през миналата година, тъй като след 8.3% годишно разрастване на цените през второто тримесечие и 7.7 процента на третото тримесечие през октомври-декември този процент е намален до 7.5 процента.

Новопостроените имоти (до пет години) отбелязват ръст от 9 процента през Q4 за миналата година, срещу 6,6 процента аванс от по-старите жилищни имоти.

Освен усилията на някои строителни фирми да се възползват от подобрения климат на пазара, в скъпи райони, като южното предградие на Атина, трябва да се намерят няколко нови жилищни сгради, които предлагат висококачествени стандарти, което отчасти оправдава повишените цени.

Миналата година цените на жилищата в Атика отбелязаха забележителни 10,4 процента скок от 2018 г., изоставайки само от годишния ръст, който бяха регистрирали през 2006 г. (11,7 процента). През третото тримесечие на годината темповете нараснаха с 11,9%, преди да се забавят до 11% през четвъртото тримесечие.

В Солун цените нараснаха с 6,8% през 2019 г. и 5,5% през периода октомври-декември. В останалите големи градове в страната цените са нараснали с 4,1% през 2019 г. и 4,2% през последното тримесечие, докато в останалата част от страната (включително много популярни туристически дестинации) цените са нараснали 4,6% през миналата година и 4,9% през октомври-декември.

„Търсенето е по-голямо от преди една или две години, като най-голям интерес се фокусира върху няколко северни и южни предградия на Атина, като Илиуполи, Мосхато, Пефки, Маруси, Нео Психико и Врилисия“, казва директорът по продажбите на отделни ипотечни решения (IMS) Йоргос Гиокас.

Вижте всички предложения от портфолиото на Luximmo в Гърция!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти