LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

В топ 10 сме по търсене на имоти в Гърция

Вестник "Монитор"

14.11.2019

Българите са номер 9 в десетката на търсещите да купят недвижим имот в съседна Гърция, сочи анализ на рекламите на сайта www.spitogatos.gr, цитиран от в. „Катимерини“.

Според портала нашенци се интересуват основно от недвижимости в района на Кавала и средния ръкав на Халкидики - Ситония, които се смятат за традиционни за българите пазари.

Според Никола Чолаков, брокер, работещ в района, по цялото крайбрежие от Солун, през полуостров Халкидики и до зоните, източно от Кавала, почти 99% от сделките с ваканционни имоти се сключват с българи.

„В този район сме номер 1“, категоричен е той и добави, че на останалите купувачи от бившите съветски републики, Румъния, Сърбия и Северна Македония се пада много по-малка част от пазара. По думите му специално на Халкидики нашенци са лидери и в най-високия ценови сегмент. Чолаков уточни, че в Северна Гърция масовото търсене от българите е за ваканционни апартаменти с една или две спални, с площ 50-70 кв. м от 50 000 до 70 000 евро. „В последните 2-3 години има интерес и към Ситония - средния ръкав на Халкидики. Преди това основно търсенето беше за западния - Касандра, където интересът остава силен. Обикновено поне половината от сделките са за инвестиция. Затова за тази цел се вземат поне 2 имота и лятото се дават под наем като част от времето ползват единия от тях“, уточнява брокерът. Според него най-скъпите имоти нашенци ги купуват основно за собствено ползване. „Става въпрос за Ситония, където става дума за търсене от 300 000 до 800 000 евро“, поясни Чолаков.

Десислава Димова, работеща в района около Атина, поясни, че в гръцката столица българите обикновено търсят малък апартамент за даване под наем през Airbnb или местна агенция за управление на имоти. По думите й засега цените не са високи - 50 000 - 60 000 евро, но възвръщаемостта е голяма. „Увеличава се и търсенето на жилища по крайбрежието и островите, разположени на около час-два път от Атина. Целта е и да се дават под наем и при пътуване да се ползват при необходимост“, поясни Димова.

В първата тройка от проучването на сайта са американците, германците и британците. Янките се интересуват основно от егейските острови Санторини и Миконос и баровското атинско предградие Глифада. Швабите пък предпочитат основно центъра на Солун и неговото предградие Каламаря, а също и Кавала.

Британците пък търсят основно на остров Родос и в атинските квартали Глифада, „Колонаки“ и хълма под Акропола - Ликавитос.

В топ 10 са още холандците, китайците, французите, австралийците, шведите и канадците. Според сайта нидерландците предпочитат основно Атина. Почти същото е и с поданиците на най-голямата комунистическа държава, но някои от тях търсят имот и на егейския остров Тинос. Французите са №6 в таблицата, като те обръщат внимание основно на обявите за атинския квартал „Колонаки“ и егейските острови Парос и Сирос, които са част от групата на Цикладите. Следващите ги австралийци пък се интересуват основно от района на Каламата на полуостров Пелопонес, атинското предградие Глифада и вулканичния остров Санторини. Същото важи и за последните в класацията - канадците. Шведите, които са преди нас в топ 10, пък четели основно офертите за остров Родос, района на Волос и западния ръкав на Халкидики - Касандра.

Проучванията на сайта сочат, че интересът вече е насочен основно към инвестиции за експлоатация и по-малко към имоти за собствено ползване.

Вижте всички имоти от портфолиото на Luximmo в Гърция!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти