Японската гара, построена около 700-годишно дърво

Ивайло Иванов - iskamdaznam.com

26.02.2019

Често чуваме за унищожаване на природата, за да се направи място за построяването на нещо от човека. Тази история от Япония обаче разказва за точно обратното. На север от Осака, една необикновена гара е построена така, че да обхване едно голямо камфорово дърво, растящо в центъра й.

Гара Каяшима всъщност е по-млада от дървото Кусу, както е известно то в Япония. Тя е построена през 1910г, докато експерти са изчислили, че дървото е на поне 700 години.

По време на строежа на гарата, камфоровото дърво се издигало директно в дясно от сградата. С нарастване на населението и все по-голямото оживление на гарата през 70-те, Каяшима се нуждаела от разширяване. Първоначалните планове били просто дървото да се отреже, но това предизвикало гнева на местните.

Свързано с местно божество и светилище, камфоровото дърво било много почитано от хората в града. Предложението за премахването му предизвикало силен отзвук и дори започнали да се носят слухове за хора, които пострадали, понеже били дръзнали да го докоснат. Бяла змия, която се свързва с много божества в шинтоизма, била забелязана, увита около дървото. Дори се говорило, че от клоните се вдигал пушек.

Вземайки предвид всички фактори, властите взели решение и поръчали нови планове, които да вградят камфоровото дърво в архитектурата на гарата. Когато най-после е завършена през 1980г., благодарните жители издигнали малък олтар в основата на дървото.

Историята на Кусу от Каяшима показва, че общността може да победи и да постигне положителен резултат, когато действа задружно.

Публикуваната статия е превод/ преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаете да използвате информацията в тази статия, моля свържете се с LUXIMMO, за да получите разрешение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти