LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Йорданка Фандъкова за инвестиционните проекти и градската среда

Градът.bg

09.11.2017

"За мен, като кмет на най-големия град на България, темата за инвестиционните проекти и градската среда е от най-важните, защото включва различните участници. А без диалог и координация помежду ни никой няма да може да свърши добре работата си", каза кметът Фандъкова. И продължи: "Приоритетите ни са София да се развива като зелен и иновативен град – много от вас подкрепиха тази визия. Обединяваме всички наши проекти и цели в тази посока. Темпото на работа, което наложихме в последните години, изведе София на водещо място в страната по отношение на заетост, инфраструктурна обезпеченост, възможности за образование, работа, бизнес, туризъм. София привлича все повече инвеститори през последните години. По последни данни на Института за пазарна икономика София е привлякла 54% от инвестициите в страната и произвежда 40% от БВП на България. В икономиката на града най-голям ръст имат стартиращите компании в IT сектора. Чуждите инвестиции в този сектор достигат 216 млн. евро през 2015 г., или 2% от всички инвестиции в града."

Столична община сама по себе си е сред най-големите възложители в града, за периода 2007-2013 г. привлякохме 3 млрд. лева европейско финансиране. Сред най-големите проекти е метрото. През последните години построихме 21 км, сега се строят 12 км, които ще бъдат завършени до края на 2019 г, допълни Йорданка Фандъкова.

"Политиката ни е да подкрепяме инвестиции и инвеститори, които имат отношение към развитието на града, които имат желание да се включат в постигането на тази визия - развитието на София като зелен и иновативен град, град за хората. Предприехме важни мерки за подобряване на градската среда, продължаваме инвестициите в обновяване на градската инфраструктура и зелената система. За 2018 г. са предвидени няколко големи проекта, които превръщат София в град за хората – това са проектите за цялостна реконструкция на ул. "Граф Игнатиев", на зоната около храм-паметника "Св. Александър Невски", на Западен парк. Улица "Граф Игнатиев" ще се превърне в пешеходна зона със запазване на трамвая. Вече започнахме да инвестираме и в кварталите на София - бурното строителство в града доведе до забавяне в изграждането на инфраструктурата. За мен най-важното е да успеем да създадем механизмите и законовата рамка, които да не допускат да продължи безконтролното застрояване на града. Затова сме направили специално предложение за промени в ЗУЗСО, те вече са в Народното събрание. Важно е да се съобразим с новите условия, с темпото на развитие на града", обясни кметът на Столична община.

В подкрепа на бизнеса действа Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции. Тя работи по създаване на дигитални карти на София /с информация за офисите, логистични и индустриалните площи в съответните квартали/, които ще са в помощ на бизнеса.

"Столична община и Столичният общински съвет сме готови да разглеждаме всеки проект отделно, за да гарантираме развитието му. Готови сме да подкрепим всеки бизнес, който работи за своя град, с отношение към хората, които живеят и работят тук. Всяка инвестиция, ако не е насочена към хората, не би имала успех. Затова приветствам новите проекти, с част от тях съм се запознала лично, които предлагат комплексен подход към хората - с възможности за образование, отдих, спорт. Имаме вече в София и такива прекрасни проекти, но все още, за съжаление, има и проекти, които са насочени само и единствено към продажба на определени площи. Мисля, че времето на тези проекти постепенно отминава и е дошло времето на проектите, насочени към хората и към града. Да продължим да работим в тази посока", заключи Йорданка Фандъкова.

Открийте нашата селекция от луксозни имоти в София!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти