LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Елин Пелин е новият избор за дом на IT сектора

LUXIMMO

10.11.2022

Удобна и бърза връзка със столицата, липса на голям трафик и задръствания, екологично чист, спокоен и бързоразвиващ се район до София, както и конкурентните цени на имотите, правят Елин Пелин изключително привлекателен за инвестиции както за чуждестранни компания, така и за семействата на средна възраст със стабилни доходи, търсещи самостоятелна среда на обитаване, по-спокойния и природосъобразен начин на живот, но в същото време с кариера, предполагаща едновременно работа от вкъщи и в близост до големия град.

Хибридният модел на работа и гъвкавите графици се превърнаха в тенденция през последните две години живот в условия на световна пандемия. Много чуждестранни и български компании, особено от IT сектора, вече напълно приемат новата реалност и дават избор на служителите си да работят изцяло дистанционно или в съчетание с идване в офис.

Днес специалистите, които часове наред седят пред компютъра, имат възможност да останат да работят в големия град или да заминат на спокойно място с чист въздух и условия за спорт сред природата.

Според едно от проучванията на DEV.BG сред професионалисти, които работят и създават стойност в IT сектора всеки ден, било то с код, тестване на софтуер, управление на проекти и т.н., трите основни направления, в които инвестират IT специалистите са недвижими имоти (36%), технологични акции (29%) и крипто (28%).

„Купувачите в IT сектора продължават да предпочитат да придобиват имоти основно чрез банкови средства. Те се осигуряват на база реален доход и имат капитал за първоначални вноски, така че остават клиенти, които не са рискови за банките и получават отлични ипотечни условия. Това им позволява да имат налични средства, с които да пазаруват и друг вид активи, като технологични акции, дигитални валути и доста често ваканционен втори имот.“ - споделя Светла Стаменова, управител на SUPER CREDIT.

Част от резултатите на друго проучване на DEV.BG показват, че по-голямата част от хората дългосрочно искат да работят хибридно, а не изцяло remotе. Това предполага, че работата извън офиса трябва да е на удобно разстояние, с добра комуникация, и в същото време за предпочитане - да е извън динамиката на града.

Това е една от причините за развитие на регионите в непосредствена близост до София, сред които на изток са Лозен и Елин Пелин, които са на 15-20 минути с кола до офис сградите на Цариградско шосе и Mall Sofia. Бързият достъп до столицата, осигуряват липсата на задръствания и магистралите “Хемус”, “Тракия”, както и Подбалканското шосе, които минават през община Елин Пелин. Това прави общината атрактивна за български и чуждестранни инвестиции в логистично-производствени бази и сгради, които за последните две години са близо 300 млн. лева по изчисления на кметството.

Град Елин Пелин е административен център на едноименната община и е предпочитан за живот, поради чистата природа без производства и натоварено движение, както и наличието на всякакви услуги за домакинствата. В града има парк, читалище, професионална гимназия, СОУ, две начални, едно основно училище и три детски градини. Нещо повече, Елин Пелин е с тенденция за най-ниско ниво на престъпност, заради видео наблюдението, установено из града.

Общината има дългосрочна визия и политика за подобряване на средата на живот за младите семейства с деца. Тя е една от петте в страната с положителен демографски прираст за последните 10 години. Причината е и местната социална политика с подпомагане до 4000 лева на семействата с трето дете. В общината са едни от най-високите заплати в страната за 2020 година, според данни на Института за пазарна икономика (ИПИ), а всеки ден близо 4 хиляди души от съседни общини и София пътуват за работа тук.

Екологично чистата територия на община Елин Пелин, предлага и условия за спорт и отдих сред природата - язовир, подходящ за водни моторни спортове, две ловни стопанства, голф игрище в с. Равно поле, а за планински преходи най-близкият връх е Мургаш (1687 м).

„Продължава тенденцията да се търсят имоти в екологични райони на достъпна цена, които да предоставят възможност за работа от дистанция. На пазара почват да се появяват нови комплекси, които се проектират и съобразяват с нуждите на новото поколение млади семейства с деца. Те са образовани, предпочитат динамичния живот в екологична среда, обичат да спортуват и в същото време нe искат да се откъсват от удобствата на големия град.“ - Това споделя един от водещите консултанти в сферата на недвижимите имоти, Милена Ралчева от компанията Luximmo.

Нов жилищен комплекс от къщи в гр. Елин Пелин предлага този сигурен и комфортен начин на живот, където може спокойно да се отглеждат децата, дори докато се работи от вкъщи. В този комплекс, който е само на 800 м от центъра на града, са обособени красиви алеи, площад с фонтан и паркова среда за спорт и релакс. Сред удобствата му са ресторант, магазин и фитнес, както и паркоместа за гости на живущите. Професионалната поддръжка на комплекса включва почистване и грижа за алеите, озеленените площи, осветление, видео наблюдение. Всяка къща е със собствен двор, като разпределението е изключително практично с три големи спални и просторна дневна с веранда.

Нов жилищен комплекс от апартаменти „Св. Св. Константин и Елена“ е другият удачен избор за имот в близост до София. Комплексът се състои от две жилищни сгради с разнообразие от двустайни, тристайни, четиристайни апартаменти и ателиета вариращи от 65.81 м² - 139.62 м². Намира се на изключително спокойно, озеленено и просторно място в с. Гара Елин Пелин, между гр. Елин Пелин и Нови хан. В близост до комплекса има парк, детска градина и ясла, библиотека, недалеч е от супермаркета, новата църквата и площада.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти