LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Статия в "Капитал":"Еконт" дари на Русе "Дворец на децата"

Капитал

19.09.2022

Вулкан и остров в центъра на Русе, кули, проектирани и построени от деца "инженери" - това е светът на знанията и модерното образование в "Двореца на децата" в крайдунавския град.

Оригинално пространство за обучение, умения и личностно развитие на най-малките е създадено в началото на тази година по инициатива на "Еконт" - водещата в сектора на куриерски, логистични и платежни услуги компания в България.

Мястото, избрано за "Двореца на децата", е символично. Модерният образователен център с поглед към бъдещето е разположен на ул. "Олимпи Панов" 12, в бившата сграда на някогашната Българска земеделска банка. Построено през 1912 г., зданието с представителна фасада в стил неокласицизъм е модел за обществено строителство по това време.

Емблематичната за града сграда е една от многото, които "Еконт" е реставрирал през годините. Новаторският дългосрочен образователен проект е сред най-мащабните в активната социална програма на компанията. Тя има за цел да вдъхне нов живот за старите русенски къщи.

Основната линия, по която в "Еконт" са избрали да работят в полза на обществото, е знанието като най-трайната форма на инвестицията в бъдещето.

Част от тази концепция е подпомагане развитието на Русе чрез модерното образование на най-малките му граждани.

За своите обществени проекти от "Еконт" винаги се доверяват на доказани професионалисти от гражданското общество. В случая инициатор и ментор на "Двореца на децата" е Благовеста Ценова - майка мечтател, която вярва, че в детския свят няма невъзможни неща, когато възрастните подхождат с доверие и вяра в детските способности.

Над 4200 деца е посрещнала досега реставрираната сграда - паметник на културата, в центъра на град. Тя е превърната в дом на знанията и уменията за бъдещите изследователи, откриватели и творци.

В екипа, който осъществява амбициозната образователна програма, влизат представители на много различни групи - от педагози до градинари. Всички те - преподаватели, артисти, музиканти, програмисти, инженери, спортисти, художници, археолози, орнитолози, рибари, пчелари, градинари, са обединени от обща кауза - да помогнат на днешните деца да бъдат щастливи и образовани възрастни.

Изрисуваните високи тавани, фоайето, пълно с детски книги, просторните учебни зали с много светлина подхранват детското въображение и любопитство.

В залите на детския дворец са разположени и взаимно се допълват детска академия, "Монтесори" център и библиотека за играчки.

В "Академията по природни и инженерни науки и творчество" чрез визуално и звуково базирано образование децата могат да преживеят науката посредством приключения и експерименти. Малките участници "правят" вулкани, програмират платки, строят с мини тухли, изграждат електрически вериги, шият праисторически облекла.

В центъра "Монтесори" има дългогодишни и опитни в този метод преподаватели, които помагат на децата свободно да проучват средата, която ги заобикаля.

"Библиотеката за играчки" учи малките на живот с другите. Децата даряват играчки и вземат под наем чужди, като се възпитават в уважение и споделяне.

"Дворецът на децата" е фондация за създаване на иновативно и модерно обучение. Заложили сме и на силна практическа насоченост, за да подготвим децата за съвременния технологичен свят. Нашият фокус винаги е бил споделеното знание, ние самите сме отворили знанието си за бизнеса с всички, които проявяват интерес към него", казва Донка Илиева, управител на "Еконт Експрес".

Фактът, че дворецът е в реставрираната от "Еконт" сграда - паметник на културата, също има своята образователна функция, тъй като вкусът и естетическото възпитание се формират в най-ранна възраст.

Запазването на духа на старите сгради е именно тази връзка между минало, настояще и бъдеще, която минава през знанието за това кой си и какво искаш да оставиш на хората след теб.

В "Еконт" могат да разкажат много такива истории, в които днес има място за предприемчиви и талантливи хора.

В други две от забележителните сгради на Русе, възстановени от компанията, на ул. "Славянска" 16 и 18, днес се помещават офиси на "Еконт" и спортен център. И двете са построени в края на XIX век по проект на архитект Спирос Валсамаки.

Първата е била собственост на унгарската фирма "Йосиф Едуард Риглер", която се е занимавала с производство и търговия с хартия, канцеларски материали, печатане, книговезане. Фирмата е един от пионерите на леката индустрия на Унгария. През 1882 г. открива клон в Русе, като през 1931 г. българският клон на фирмата е регистриран като българско акционерно дружество "Йосиф Едуард Риглер" за книжна търговия и индустрия.

Сградата на "Славянска" 20 е била на Ганчо Стефанов, известен русенски търговец, живял преди век. Неговата дъщеря Райна е съпруга на Никола Мушанов. През 1942 г. Райна и Никола Мушанови даряват русенската си къща на ул. "Иван Вазов" №4 за безплатна ученическа трапезария, която да носи името на рано починалия им син Светослав.

Русенското споделено пространство на ул. "Добруджа" 10 се отваря отново през 2019 г. Ъгловата червена къща с бели детайли и в стил сецесион е построена през 1913 г. и е била собственост първоначално на Исак Гликман - индустриалец, дошъл от Букурещ. Сега в нея са разположено модерно "споделено пространство", т.нар. коуъркинг център, апартаменти и център за красота.

"Александровска" 37 е адресът на някогашната къща на шапкаря Калпакчиев, построена през 1905 г.

"Еконт" е закупил и два обекта на улиците "Княжеска" 5 и "Славянска" 15.

Вижте всички оферти от портфолиото на офис Русе тук!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти