LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

София е №2 в света по ръст на цените за последната година

Economic.bg

19.03.2019

София е №2 в света по ръст на цените за последните 12 месеца. Това показва класацията за цената на живота (Worldwide Cost of Living 2019) на Economist Intelligence Unit, представена днес. Българската столица се изкачва по стандарт на живот с 29 места нагоре до 90-о място. По-голям ръст на цените отбелязва само един град - Нумеа в Нова Каледония, който се изкачва с 33 места до 20-а позиция.

България е икономически стабилна източноевропейска страна, която е обвързала своята валута, лева, към еврото, но все още не е влязла в еврозоната. Както много градове в региона, София продължава да предлага добро съотношение качество-цена. Въпреки това, цените на хранителни стоки в столицата започват да се доближават до тези в западноевропейски дестинации в очакване на приемането на еврото в близките години, се казва в изследването. Средният ръст на цените на хранителните продукти (един от основните двигатели на инфлацията от 3% в страната за 2018 г.) е 2.6% на годишна база през декември 2018 г. Цените на комуналните услуги (електроенергия, газ, централно отопление и вода), както и цените на отдиха и културата продължават да нарастват с малко по-високи темпове от около 4% през последните 12 месеца, отбелязва Economist.

За първи път в историята на проучването три града споделят челното първо място на най-скъпите в света - Сингапур, Хонконг и Париж.

В Топ 10 има най-много градове от Азия и Европа, като Сингапур представлява единственият град в десетте най-големи, който е запазил класирането си от предходната година.

Междувременно Истанбул е станал значително по-евтин за живот заради резкия спад на турската лира, загубвайки 48 места в класирането до 120-то място.

Най-скъпите руски градове - Москва и Санкт Петербург, също изостават в класирането с намаляващи цени - съответно с 16 и с 14 позиции в класирането. Столицата Москва се нарежда на 102-ро място.

Разходите за живот в Обединеното кралство обаче се увеличават. Лондон се мести нагоре в класацията с 8 позиции до 22-ро място.

Сан Франциско също е станал в по-скъпо място за живеене, напредвайки с 12 позиции до 25-о място.

Проучването обхваща общо 133 града в света.

Ето и Топ 10 на най-скъпите градове за живот:

10. Лос Анджелис, САЩ

10. Тел Авив, Израел

7. Ню Йорк, САЩ

7. Копенхаген, Дания

7. Сеул, Южна Корея

5. Осака, Япония

5. Женева, Швейцария

4. Цюрих, Швейцария

1. Хонконг, Китай

1. Париж, Франция

1. Сингапур, Сингапур

А ето и кои са 10-те най-евтини градове за живот сред 133-те изследвани:

123. Ню Делхи, Индия

125. Ченай, Индия

125. Буенос Айрес, Аржентина

127. Лагос, Нигерия

127. Карачи, Пакистан

129. Бангалор, Индия

130. Алмати, Казахстан

131. Ташкент, Узбекистан

132. Дамаск, Сирия

133. Каракас, Венецуела

Проучването на икономическия екип сравнява над 400 цени на 160 продукта и услуги. Сред тях са хранителни стоки, напитки, дрехи,домакински консумативи и предмети за лична хигиена, наеми за дом, транспорт, сметки за комунални услуги, частни училища, помощи и разходи за отдих.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти