LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Недвижимите имоти в Дубай ще отбележат ръст от 46% през 2023 г., сочат данни

LUXIMMO

31.01.2023

Процъфтяващият сектор на недвижимите имоти в Дубай се прогнозира да продължи да расте и през следващата година, с растеж от 46 процента, показаха скорошни проучвания.

За изминалата година Дубай стана един от малкото бенефициенти на масивни геополитически кризи по целия свят. В тази година бе отбелязан най-големият приток на частно богатство, тъй като руските предприемачи, инвеститори и професионалисти от най-високо ниво търсеха нови домове. Според аналитичната агенция Dsight повече от 16% от руските компании и предприемачи са се преместили в ОАЕ и по-специално в Дубай през първата половина на годината.

Освен от глобалната криза, местният пазар на недвижими имоти спечели и от Световното първенство по футбол през 2022 г. в Катар. Дубай стана основният бенефициент извън Катар поради статута си на туристическа атракция и финансов център на региона.

„Дубай ще остане привлекателен за чуждестранни купувачи, които се стремят да защитят активите си. Тя ще засили позициите си с нарастването на геополитическата нестабилност и енергийната криза. В резултат на това ще има допълнителен тласък в търсенето на местни имоти и пазара през 2023 г.“, каза Алекс Галцев, главен изпълнителен директор на Realiste, пред Khaleej Times.

Realiste проведе проучване въз основа на данни, събрани в продължение на 12 месеца между декември 2021 г. и декември 2022 г. Анализът включва тенденциите на пазара на недвижими имоти в Дубай: районите на града, показващи най-значително увеличение, средната цена на имотите в града и повечето скъпи или евтини местоположения. Анализът се основава на технология за изкуствен интелект и предоставя прогнози за развитието на жилищния пазар в Дубай през 2023 г.

Според данни на платформата, цените на имотите в Дубай са нараснали с 20-40 на сто през последните 12 месеца. Някои райони отбелязват дори по-голям подем. За илюстрация, Palm Jumeirah е нараснал с 59%, а Trade Center First с 210%.

Фактори зад растежа

През първата половина на годината модерните квартали (като Palm Jumeirah) до брега са имали най-голямо търсене на имоти. Цените в тези области са нараснали до голяма степен поради дисбаланса между ниско предлагане и високо търсене.

Квартали със зелени площи като Hadаеq Sheikh Mohammed Bin Rashid Part 2, известен също като Dubai Hills, също отбелязват огромен растеж. Тези локации привличат семейства, които предпочитат да са заобиколени от паркове, вместо това да са близо до залива или канала. Dubai Hills, например, нарасна с 53 процента и доближи средната цена от 1 600 000 дирхама.

Повечето от районите, които са отбелязали най-рязък растеж през 2022 г., се прогнозира да растат умерено през 2023 г., тъй като са достигнали ценовата си граница. За пример, средната цена в Palm Jumeirah е около 3,95 милиона дирхама и данните прогнозират, че цените в района ще се увеличат с 5% през 2023 г.

За разлика от това, подценените райони, които все още не са достигнали ценовите си граници, ще видят огромен растеж. За илюстрация, жилищният пазар на Jumeirah Village Triangle е нараснал с 62 процента през 2022 г., като средните цени на жилищата са достигнали 731 403 дирхама. През 2023 г. цената на имотите в този район се очаква да нарасне с 29 на сто.

Като цяло пазарът на недвижими имоти в Дубай ще види възходяща тенденция през следващата година. Местните цени ще нарастват стабилно с най-малко 10-15 процента, като някои области ще нарастват с до 46 процента, показва Realiste.

Вижте всички имоти от портфолиото ни за Дубай!

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти