LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

От 1 януари отпада декларирането на покупка или продажба на имот в общината

Economic.bg

02.01.2020

От 1 януари отпада задължението на гражданите да декларират покупка или продажба на имот в общината. Информацията за това ще се получава по електронен път от Агенцията по вписванията. Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на представянето на стратегията на Столичната община за дигиталната трансформация на София, пише „24 часа".

„От години вече имаме връзка с НАП и КАТ. Сега предстои от 1 януари да заработи и връзката ни с Агенцията по вписванията. Благодарение на това хората няма да има нужда да ходят до администрацията, за да декларират новозакупен имот или продаден такъв. Това е губене на време и излишни нерви за хората“, обясни Йорданка Фандъкова. „Това е само конкретен пример за усилията за административна реформа на база дигитализация“, каза още тя.

Основната задача на стратегията за дигитална трансформация на столицата, която бе представена от столичния кмет Йорданка Фандъкова и новия зам.- кмет по дигитализация, иновации и икономическо развитие Владимир Данаилов, е да се намали административната тежест и да се спести обикаляне на хората по гишетата.

„Увеличаването на е-услугите ще позволи да намалим времето, което сега гражданите и бизнесът прекарват по гишетата. За София средно губим по 5 дни годишно в обикаляне по институции, за да получим някаква услуга. Целта е да намалим това време до 1 ден годишно, а в бъдеще и до 0, тоест да може софиянци да получават услуги от общината през телефона или компютъра си”, обясни Данаилов.

От думите на Фандъкова стана ясно, че общината планира да задели 2 млн. лв. за дигитализация на услугите в столицата. Общинският съвет обаче се надява и на външно финансиране.

„За по-голяма част от дейностите се надявам да привлечем външно финансиране“, коментира Йорданка Фандъкова. „Нашата първа задача е да направим по-удобна и по-динамична работата на администрация, за да може хората да няма нужда да ходят на място. Тази година бяха спестени 7 документа за записване в ясли и детски градини“, посочи Фандъкова.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти