LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Статия в "Капитал": Най-растящите компании в строителството: софийски, с проекти за жилища и складове

Вестник "Капитал"

17.03.2021

Картината при малките и средните строителни фирми отразява ситуацията в целия бранш. Последната година с финансови отчети - 2019 г. беше силна, със сериозен възход в сградното строителство и частните инвестиции, но и с държавните по линия на еврофондовете. От една страна, инвестиционните проекти, жилищното строителство и някои логистични обекти са в основата на ръста за компаниите. От друга, обществените поръчки, макар и по-малки и на ниво община, също са двигател за увеличаване на приходите на някои от фирмите.

Въпреки че пандемията не удря пряко строителния сектор, тъй като работата му може да продължи дори и в тези условия, прави някои от частните инвеститори по-плахи и прекратява някои планове. Другото основно притеснение сред фирмите си остава човешкият ресурс - проблем, който може да се открие във всеки отрасъл в България.

Повече жилища, по-малко търгове

По предварителни данни произведената продукция в отрасъл строителство за 2019 г. е на обща стойност 17 055 млн. лв., като спрямо 2018 г. се увеличава с 8.3%, сочи анализ на Камарата на строителите в България (КСБ). Сградното строителство, което включва жилищно и нежилищно строителство, оформя близо 60% от общата продукция, докато инженерната инфраструктура е около 40%. И двете се увеличават спрямо 2018 г. обаче - сградното с 13%, а произведената продукция в инженерната инфраструктура нараства с 2.2%. Издадените разрешителни за сгради през 2019 са с 0.3% по-малко от 2018 г., като повече жилищни сгради са започнати през 2019 г., отколкото 2018 г.

По данни на Агенцията за обществени поръчки, цитирани от КСБ, за 2019 г. са обявени 2299 обществени поръчки в строителния сектор с обща прогнозна стойност 6.851 млрд. лв. Това е ръст в броя от 5.8% спрямо 2018 г., а стойността на търговете е намаляла на годишна база с почти 30%. Спрямо 2018 г. обявените обществени поръчки в сектора се увеличават с 5.8%, a стойността им намалява с 29.5% на годишна база. Важно е да се отбележи, че все пак поръчките отнемат около година от обявяване до възлагане, така че обявените през 2018 г. са били възложени през 2019 г.

Динамични строители

Първенецът в класацията е "Парк Индустрия София Изток". Компанията е инвестиционно акционерно дружество, собственост на Иво Евгениев и Спас Шопов. Проектът й представлява индустриален и логистичен комплекс, разположен в източните покрайнини на столицата. Приходите на фирмата за 2019 г. са пораснали със 700% спрямо предходната година и са достигнали 22.9 млн. лв., като печалбата е близо 8.5 млн. лв.

Второ място е за дружеството "Мотив 1" на Васил Илчов. Справка в интернет показва, че фирмата се занимава основно с жилищно и промишлено строителство. Ръстът на оборота при дружеството е забележителен - от скромните 757 хил. лв. до 4.8 млн. лв., като същевременно компанията е увеличила персонала си от 8 на 17 служители. Това вероятно значи и че дружеството е по-скоро инвеститор, отколкото строител, подобно на първенеца в класацията.

Трета позиция заема "Елит строителна компания", собственост на арх. Иван Диков, който е и племенник на бившия главен архитект на София Петър Диков. Дружеството е основано през 2013 г. и се занимава основно със сградно строителство. Приходите на фирмата растат от 5.49 млн. лв. за 2018 г. до над 25 млн. лв. за 2019 г. Печалбата също е впечатляваща - над 1.7 млн. лв., като персоналът им също се е увеличил.

"Определено частният сектор остава ключов за линията ни на развитие", коментира пред "Капитал" арх. Иван Диков. Въпреки това дружеството започва да участва и да печели обществени поръчки в последно време. Тази есен фирмата спечели търг за реконструкция на ВиК мрежи в Силистра за 8.7 млн. лв. с ДДС в обединение с други три дружества. В началото на 2019 г. пък община Ямбол възложи на "Елит строителна компания" заедно с още две компании доизграждането на градска пречиствателна станция за отпадни води за 28.8 млн. лв. с ДДС. "Действително, в последните три години ориентирахме фокус и в сферата на обществените поръчки със силна мотивация и амбиция да разобличим стереотипите и масовите възприятия за недотам доброто качество на изпълнение в сектора и да бъдем сочени като един от добрите примери за обратното", посочва Диков в отговорите си. "Икономически погледнато, за нас частният сектор е и с по-добрата доходност, но вземайки предвид преките или косвени икономически фактори, които в моменти или периоди биха могли да повлияят на ликвидността на продукцията, сигурният платец в лицето на държавата е допълнителен стимул за поддържане на финансовия стабилитет на компанията", допълни арх. Диков.

На четвърто място попада "Камо билд груп" от Варна, която е единствената фирма в топ 10, която не е регистрирана в София. Собственикът й Камен Генчев обясни пред "Капитал", че ръстът в приходите през 2019 г. е това, което "чакахме три-четири години". Приходите на фирмата са били 3-4 млн. лв. годишно до 2019 г., когато ръстът е над 250% и оборотът достига 10.9 млн. лв. "2019 г. беше много интензивна година. Продължавахме да имаме дребни поръчки за по 200 - 300 хил. лв. и трябваше да завършим тях заедно с големите", казва Генчев. Всъщност ръстът има история, която започва още в периода 2013.-2014 г., когато дружеството започва работа като подизпълнител на държавната компания "Реставрация" (с принципал Министерството на културата) по т.нар. Малка базилика в Пловдив. Спонсор на проекта беше фондация "Америка за България". "След това съм работил за тях и по "Музейко" и ремонт на Американския колеж в София", разказа той. Постепенно "Камо билд груп" пристъпва към една специфична ниша в строителния сектор - реставрация и консервация на културно наследство. Генчев уточнява, че докато получи референции и има сертификат, че може да работи в тази сфера, е имало доза лутане. "Цикълът е малко затворен - за да може да работиш [по такива проекти], трябва да имаш сертификат, а за да го имаш, трябва да си работил", разказва той.

Ако досега фирмата е работила основно с частни инвеститори, сега е започнала да кандидатства и в обществени поръчки, разказва Камен Генчев. "Реших да използвам категориите, които придобихме, и опита по базиликата, за да кандидатствам по проекти на държавата", казва той.

Генчев уточнява, че през 2019 г. е имало проблем с персонала, защото е имало голям интерес от инвеститори и "всички започнаха да строят едновременно". "Сега е по-добре, защото работници се връщат от чужбина или идват от други фирми и има персонал", казва той. Пандемията все пак е изиграла лека роля в бранша. "Ако 2020 беше без COVID-19, сигурно щяхме да сме увеличили с поне още 50% приходите", казва Камен Генчев. По негови наблюдения през 2020 г. чуждестранните инвеститори са спирали инвестициите и е имало застой през лятото, в който "хората не взимаха решения".

На пето място е "Ел смарт", собственост на Люси Йотова и Любомир Христев. Тя се занимава основно с електроинсталации. Създадената през 2016 г., фирма работи по редица търговски обекти, включително и проектът в София Garitage Park и хотел Marriot в столицата.

По-надолу в класацията

"Ита инженеринг" е на шесто място и е собственост на Емил и Васил Ботушарови. Компанията беше подизпълнител на австрийската Kapsch в обществената поръчка за изграждане на система за електронна винетка и тол такси. Фирмата отговаряше за ремонт в сградата на Научноизследователския строителен институт на ул. "Никола Петков" 86 в столичния квартал "Овча купел". Приходите са пораснали от близо 10 млн. лв. през 2018 г. на 29 млн. лв. през 2019 г. Фирмите на Ботушарови се занимават и с ИТ и телекомуникационни услуги.

"Хелитранс строй", която е на 8-мо място, е изпълнявала проекти в София и по Черноморието в областта на сградното строителство. Собственици са Вергин Михов и Георги Спасов. Приходите на фирмата, както и ръстът им, са малко по-скромни от тези на другите фирми в класацията - през 2019 г. са стигнали 6 млн. лв.

Въпреки че попада на 14-о място, "Герт груп" е най-голямото дружество в топ 20 на динамичните малки и средни строителни фирми. Тя има най-голям приход за 2019 г. - 26 млн. лв., както и най много служители. Фирмата е с краен собственик Тунджай Гюлер. Според сайта на компанията в момента строят жилищен комплекс "Панорама парк" в Пловдив. Иначе справка в регистъра на Камарата на строителите в България сочи, че "Герт груп" основно работи в общини в региона на Кърджали. Преди година и половина фирмата се свързваше и с проект за небостъргач в квартал "Дружба 2" в столицата.

Класираната на 11-о място "Делчев инженеринг" на Иван Делчев е от малкото в класацията, които са специализирани в инфраструктурното строителство, а не в сградното, както и работещи основно по обществени поръчки. Освен това е и от малкото компании, регистрирани извън столицата, а в случая в Пазарджик. Изпълнявали са проекти за улични ремонти в общините Септември, Ракитово, изграждане на детска градина в община Марица, ремонт на Професионална гимназия по горско стопанство "Христо Ботев" във Велинград, като последните две са всяка за около 1 млн. лв. Ръстът на приходите е от 5.6 млн. лв. на 14.5 млн. лв. През 2020 г. фирмата е спечелила още поръчки - в Брацигово, Куклен, Пещера, Батак и други.

С инфраструктурно строителство се занимава и дружеството на 20-то място в класацията - "Нивел строй". Компанията до 2018 г. е регистрирана в Перник, но след това адресът за кореспонденция вече е ул. "Сребърна" №22 в столичния квартал "Хладилника". Седалището й обаче остава в Брезник. Междувременно и адвокатът, който вписва документи в Търговския регистър, се сменя, като тези знаци могат да сочат за прикрита смяна в собствеността. Дружеството от 2008 г. официално е собственост на Велко Руйков, като е имало оборот 22 хил. лв. през 2014 г., но за четири години бележи ръст над 600 пъти и стига до почти 31 млн. лв. през 2019 г.

Компанията рязко започна да печели големи обществени поръчки на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) в обединения с по-големи и опитни дружества през последните две-три години.

В изминалата година спечели петгодишен договор за пътно поддържане в областите Монтана, Кюстендил и Ямбол, поръчка за разширение на 30 км между между Видин и Ружинци за 300 млн. лв. заедно с "ПСТ груп", поддържането на улици в столичните квартали "Люлин", "Връбница", "Възраждане" и "Илинден" за малко над 6 млн. лв., както и две обществени поръчки на "ВиК - Сливен" за 47 млн. лв., пак в обединение. Допреди това е изпълнявала основно проекти за пътна рехабилитация в малки общини. Същевременно служителите на фирмата не са пораснали особено - от 53 през 2018 г. на 62 през 2019 г.

Вижте един от последните проекти на класираните на трето място "Елит строителна компания" в партньорство с Тасков & Стоянов - Boutique Residence!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти