LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Лондонско архитектурно студио бе избрано за проектант на новия център на Боровец

Вестник "Капитал"

07.06.2019

Лондонско архитектурно студио - William Matthews Associates, беше избрано за проектант на новия център на Боровец. Това съобщиха организаторите на международния архитектурен конкурс - община Самоков в партньорство с Камарата на архитектите в България, Съюза на архитектите, Съюза на урбанистите и платформата за градски проекти "Урбанистас". Спечелилият проект е избран от международно жури, като е имало 40 участници от 17 държави.

Територията е т.нар. "Златният триъгълник" в курорта, която обхваща площ от 23 дка. Предложената обща цена за изпълнението на проекта е 28.5 млн. лв. Това е наполовина от определената от възложителя – общината, допустима стойност от 60 млн. лв. без ДДС. Финансирането на изграждането е от общината в Самоков, като предстои да се уточни как ще бъде осигурено.

Ред на мястото на хаоса

В "Златния триъгълник" на Боровец попадат краят на ски пистите, началната станция на кабинковия лифт, основният автомобилен подход към курорта и до някои от големите хотелски комплекси. Спечелилият проект предлага на мястото на сегашния неорганизиран вид на центъра на курорта да се изгради полупокрита ски, велосипедна и пешеходна връзка между пистите и станциите на лифтовете, както и подземен паркинг с 250 места. Според разпределението 60% от площта са предвидени за заведения и ресторанти, 10% за спортни съоръжения, включително и спортна зала, 20% - за административно обслужване, и 10% с културно-образователни функции, каза за "Капитал" главният архитект на община Самоков Надежда Клинчева-Колева, която е и един от членовете на журито. По думите й спечелилият проект е бил най-щадящ околното пространство и зелената система, което е важно за устойчивото развитие на средата. Едно от условията в конкурса е било проектантът да се съгласи с изготвената за целта санитарно-хигиенна оценка. В нея е посочено каква част от дърветата задължително трябва да бъдат запазени, кои може да се изсекат, кои да бъдат залесени отново.

Според Бойка Огнянова от "Урбанистас" проектът решава съществуващите тежки комуникационни проблеми, познати на всички посетители на курорта, като използва потенциала на терена - благодарение на денивелацията от 7-8 метра от юг на север скиорите могат да стигнат безопасно чак до станцията на гондолата, боровата гора, в която се вписват публични пространства и временни спортни съоръжения, както и оживената търговска улица и пространство между хотелите "Самоков" и "Рила" и ски пистите. "Проектът се отнася с уважение към обектите на културно наследство в територията, като запазва оригиналната им паркова среда", посочи още Огнянова.

Какво следва

На следващ етап трябва да бъде изработен подробен устройствен план, според който ще се изгражда архитектурният проект и който ще обособи пространството. Следва възлагане на техническите проекти и обявяване на обществена поръчка за избор на главен изпълнител на проекта.

Ще бъде организирано и публично обсъждане на всички участвали в конкурса 40 проекта, като целта е да се разясни защо е избран точно този проект, посочи архитект Колева. На този етап сред обществеността има известна незадоволеност по отношение на визуализацията, предоставена в проекта, поради което ще помолим авторите му да предоставят по-богата визуализация на това публично обсъждане, каза още Колева.

Срещу проекта

Известно брожение и напрежение срещу проекта има основно от сегашните собственици на заведения и постройки в центъра на курорта. През 1992 г. са им разрешени по 24 кв.м площ, които към днешна дата са надстроени, не отговарят на санитарно-хигиенни и противопожарни условия и изисквания, обясни главният архитект на общината в Самоков. След реализирането на проекта тези обекти ще бъдат отдадени на търг и собствениците им ще влязат в конкурентна среда, допълни Колева.

Според Бойка Огнянова проектът е спечелил със значителна преднина от близо 20 т. спрямо другите кандидати при общ брой точки 100.

Конкурсът

Международният архитектурен конкурс е организиран по повод на 120 години от основаването на Боровец като курорт. Организаторите посочват, че основната му цел е била "да събере широк спектър и на високо ниво идейни проекти за устройственото развитие и архитектурния облик на територията, от които да бъде излъчен подходящ за визията на общината за развитието на курорта проект за етапна реализация".

Победителят е избран от жури в състав архитект Рита Юстесен, директор на отдел "Планиране и архитектура" в Копенхаген, архитект Павел Янчев от Art & Build в Брюксел, архитект Мариус Мове, съсновател на Atelier Oslo в Осло, Норвегия, доцент д-р архитект Йорданка Кандулкова, преподавател по Културно наследство в УАСГ в София, архитект Ваня Серафимова, управляващ партньор в "Серафимов студио", архитект Надежда Клинчева-Колева, главен архитект на община Самоков, и Ангелина Вангелкова, юрист и секретар на община Самоков.

Архитектурното студио William Matthews Associates e основано през 2013 г. в Лондон. Преди създаването на фирмата архитект Уилям Матюс е старши архитект в офиса на Ренцо Пиано в Париж. В този период той завършва множество международни проекти, сред които сградата на Beyeler Foundation в Базел, Поцдамер плац в Берлин и крилото за съвременно изкуство на Института за изкуства в Чикаго. От 2001 г. до завършването на сградата през 2013 г. Уилям Матюс ръководи проектантския екип на най-високата сграда в Лондон Shard.

На второ място в международния архитектурен конкурс е класиран проект с авторски екип "Агенция Дизайн и Архитектура" АД (АДА) от България, и трето място - проект с автор Петър Рафаилов от "Проджект Витае", България. Четвъртото и петото място са за проект с автор "Институт за градско планиране" АД и проект на Critical Design Studio от Турция. Екипът на първо място получава парична награда от 20 хил. лв. и правото за директно договаряне на работна фаза на инвестиционен проект. Класираните на второ място получава парична премия от 12 хил. лв., а тези на трето – 8 хил. лв. Четвъртото и петото място получават две премии от по 5 хил. лв. Проектите в конкурса са били анонимни и авторите им са станали известни на журито след обявяването на резултатите.

Вижте ексклузивния проект Borovets Gardens 2 част от портфолиото на Luximmo!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти