LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Статия в Imoti.net: Цените на жилищата продължават ускорения си ръст

imoti.net

27.09.2022

Цените на жилищата у нас са продължили да растат с ускорени темпове и през второто тримесечие на тази година въпреки по-бавния ръст в броя на сделките, отчетен от Агенцията по вписванията. На национално ниво цените са се повишили с 14,6% на годишна база, като старите жилища (+16%) са поскъпнали по-бързо от новите (+12,3%). Темпът на покачване на цените на жилищата се е ускорил и спрямо първото тримесечие на 2022 г., тогава те нараснаха с 11,5% и това беше най-голямото увеличение от четвъртото тримесечие на 2008 г., когато жилищният балон у нас вече се беше спукал.

За сравнение, отчетената инфлация у нас през април, май и юни тази година беше съответно 14,4%, 15,6% и 16,9%.

На тримесечна база ръстът на цените на жилищата се забавя леко и между април и юни достига 3,1% спрямо 5,2% в началото на годината. И при това сравнение съществуващите жилища поскъпват по-бързо от новопостроените, сочат данните на НСИ.

Двигатели на ръстовете на цените на жилищата у нас са шестте града с население от над 120 хил. души, където имотният пазар е най-оживен. В София жилищата са поскъпнали със 17,3% на годишна база, като ръстът на цените се ускорява в сравнение с първото тримесечие, когато те нараснаха с 11,9%. Старите жилища в София са поскъпнали почти с 20% за година през второто тримесечие (19,4%), а при новите цените също са се повишили с двуцифрен, но по-бавен темп от 14,4 на сто. Силният ръст на цените на жилищата в столицата, а и в другите големи градове у нас в последно време, вероятно е накарал някои купувачи да се преориентират към по-евтини панелни жилища, а това е довело и до покачване на цените им.

Както и през първото тримесечие лидер по поскъпване на жилищата в страната изненадващо е Русе, където за една година цените са нараснали с 23,3%, а при новите жилища повишението е още по-голямо – с 28,6%. Трябва обаче да се има предвид, че жилищата в дунавския град са доста по-евтини в сравнение със столицата. В София средната цена закупените апартаменти през второто тримесечие е достигнала 1425 евро на кв. м по данни на агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties, докато в повечето квартали на Русе цените са около 1000 евро на квадрат, сочат данни на Imoti.net.

Цените на жилищата поскъпват двуцифрено на годишна база и в Бургас и Стара Загора. В морския град те са нараснали с 14,9% на годишна база през второто тримесечие, като и тук подобно на Русе новите апартаменти (+16,4%) поскъпват по-бързо от старите (+14,9%). В Стара Загора цените на жилищата са нараснали с 12,6% за година, като това се дължи почти изцяло на силното поскъпване на старите жилища (+17,3%), докато при новите нарастването на цените е минимално – с 2,2%. И в двата града годишният ръст на цените на жилищата се ускорява в сравнение с първото тримесечие.

Вижте всички имоти от портфолиото на LUXIMMO!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти