LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Българите в чужбина са изпратили у дома над 4 млрд. лв. през 2018 г.

Вестник "Дневник"

10.04.2019

През миналата година българите, работещи и живеещи в чужбина, са изпратили обратно в страната рекордните почти 2.4 млрд. долара (2.13 млрд. евро). Това се равнява на 3.8% от БВП на България, а сумата е прогнозна и е изчислена на базата на данни от МВФ, официалната национална статистика и националната банка. Извън тези парични преводи има и пренасяне на пари в брой, но техният размер не се посочва.

В същото време растат и средствата, които се изнасят от България от работещи тук. Те са достигнали 221 млн. долара, което не само е преминаване на психологическия праг от 200 млн. долара, но и е ръст от над 11% при 199 млн. долара за 2017 г. Все пак това са само 0.3% от БВП на България.

Новината съобщи Световната банка в най-новия си доклад за средствата от емигранти, които влизат или излизат от националните икономики. В разпространения в понеделник доклад се казва, че за 2018 г. те за страните с ниски и средни доходи те са достигнали рекордните 529 млрд. долара, което е увеличение с 9.6% спрямо 483 млрд. за 2017 г. Заедно с преводите към държавите с високи доходи общият обем на средствата, които са се движили в световната икономика през миналата година, е 689 млрд. долара.

През 2019 г. тези връщани в родината средства в страните с ниски и средни доходи вероятно ще достигнат 550 млрд. долара и ще се превърнат най-големия външен източник на финансиране за тези икономики.

Като основна причина за чувствителната промяна се посочва подобряването на положението със заетостта в САЩ и ръста на икономиките от Персийския залив, където работят милиони хора, предимно от Азия.

Индия остава водещият получател на такива средства ($79 млрд.), следвана от Китай ($67млрд.), Мексико ($36 млрд.), Филипините ($34 млрд.) и Египет ($29 млрд.)

В нашия район (Европа и Централна Азия) ръстът за 2018 г. е бил около 11% - до $59 млрд. (което е рязко забавяне след 22% за 2017 г.). Увеличават се преводите, идващи от Полша, Русия, Испания и САЩ. Най-големият получател на пари от емигранти и гастарбайтери е Украйна - нов рекорд от повече от $14 млрд. и увеличение от 19% спрямо предходната година.

Данните на Световната банка показват, че преводите по официални канали остават доста скъпи - за изпращане на 200 долара през първото тримесечие на 2019 г. таксата е била средно 7%. В Африка и малките острови в Тихия окен тя надхвърля 10%. Една от целите на международната организация е до 2030 г. тази такса да намалее до не повече от 3%.

Банковите преводи са най-скъпите (11% такса за първото тримесечие на 2019 г.), следвани от пощенските записи (над 7%). Пощите в някои държави са в партньорство с компании за парични преводи и тяхната съставна в таксата е средно 1.5%, но в някои страни е достигала до 4%.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти