LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Статия в nsni.bg: България е на трето място сред най-достъпните жилищни пазари в света

НСНИ

30.11.2021

България е на трето място сред най-достъпните имотни пазари в света за купувачите на първо жилище, сочи класация на британския онлайн портал Investing Review.

За да определи достъпността на жилищата в общо 50 изследвани страни, порталът е разгледал средното годишно възнаграждение, средната цена на квадратен метър, цената на жилището като процент от годишната заплата и цената на апартамент от 45 кв. м. Взети са предвид и фактори като комунални разходи и разходи за интернет. След това достъпността на жилищния пазар в отделните страни е оценена по скала от 1 до 10, като 10 означава най-достъпен пазар, а 1 – най-недостъпен.

България получава оценка от 8,88 и е изпреварена само от Индия и Турция. По отделните показатели за достъпност на пазара за купувачи на първо жилище разходите за комунални услуги в страната ни са оценени на средно 109 долара на месец, средната цена на квадратен метър е определена на 1054 долара, а средната цена на жилище с площ от 45 кв. м – на 49 167 долара. Средната годишна заплата в страната ни е определена на 7698 долара, като цените на жилищата се равняват на средно 639% от годишната заплата.

„България е добро място за бъдещи купувачи, които ще могат да се възползват от разумни цени на имотите и достъпност на разходите, въпреки че страната има ниска средна заплата“, отбелязват от Investing Review.

В десетката на най-достъпните жилищни пазари в света за купувачи на първо жилище попадат още Мексико, Румъния, Бразилия, Русия, Колумбия, Литва и Унгария.

На обратния полюс Люксембург е най-недостъпният жилищен пазар в света за купувачите на първо жилище с оценка от 2,84. Средната цена на квадратен метър в херцогството достига близо 10 765 долара.

Следват Швейцария, Южна Корея, Япония, Израел, Норвегия, Германия, Австрия, Австралия и Великобритания.

Като правило имотите в страните с по-ниски заплати са много по-достъпни за местните жители от имотите в страни с по-високи заплати, отбелязват от Investing Review.

„Това показва, че макар цените на имотите да нарастват значително през последните няколко десетилетия в повечето развити страни, заплатите не успяват да ги догонят, което води до криза на достъпността за много млади хора и купувачи на първо жилище. От друга страна притежателите на жилищен имот в тези държави получават огромна подкрепа за личните си финанси, която щяха да пропуснат в много други части на света“, пишат авторите на проучването.

И още няколко любопитни факта от него: Аржентина е страната с най-високи лихви по ипотечните кредити в света със средно 41,88%, над осем пъти повече от глобалното средно равнище от 5,02%.

Германия има най-високите основни разходи в света със средно 262,48 долара на месец при глобално равнище от 149,21 долара.

Средната цена на квадратен метър на глобално равнище е близо 3570 долара. В Южна Корея цената е най-висока – близо 12 хил. долара.

Всички имоти от портфолиото на Luximmo вижте тук!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти