LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Статия в "Капитал": Българи на Бяло море

Вестник "Капитал"

07.08.2020

Гърция, с нейните икономически проблеми, през последните години се радва на засилен интерес на международните пазари като дестинация за покупка на имоти. А през тази година слънчевата морска страна вече е хит в групата на актуалните Испания, Франция, Португалия и Италия. В COVID времената купувачите от Западна Европа се заглеждат по къщите на гръцките острови. Англичаните - на Корфу. Германците - на Аморгос, Крит, Карпатос и по имотите на Пелопонес. "Дойче веле" съобщава, че за няколко седмици запитванията за Гърция във Великобритания са скочили с 200%, а германските инвестиции в гръцки недвижими имоти са се увеличили с около 50% за няколко месеца.

Китайците, които са съществен фактор за гръцкия имотен пазар, са най-активни в района на Атина. Заради ограниченията в пътуванията тази година е по-слаба за тях. Традиционно Гърция ги привлича и с програмата си "златна виза". При нея срещу инвестиция от минимум 250 000 евро в недвижим имот граждани от държави извън ЕС и семействата им получават шенгенски визи.

Възможността да пътуват свободно в Европа е допълнителен стимул и за покупките на сърби, руснаци, украинци и македонци. Наред с българите те са топ 5 на купувачите на имоти в предпочитаната от сънародниците Северна Гърция. Българите купуват основно на Халкидики и в района на Кавала. А тази година наблюдателите на пазара ги сочат като най-важната група клиенти и за туризма, и за имотния пазар в региона, след като санитарните ограничения правят по-труден достъпа на сърбите и руснаците до страната.

Шест процента от сделките

Гръцкият пазар на недвижими имоти се отваря за българите през 2007-2008 г., след като страната е приета в ЕС. Тогава отпадат редица формалности и българските купувачи се приравняват по статут с гръцките, обяснява Никола Стоянов, основател и собственик на Luximmo Fines Estates. Luximmo е от първите български агенции за недвижими имоти, които започват да правят сделки в Гърция благодарение на ексклузивното си партньорство с голяма агенция от Солун.

За изминалите 13 години с нарастващо самочувствие и бюджети българите купуват къщи, апартаменти, парцели - за къщи, каравани и ваканционни комплекси, и строят в Северна Гърция (виж карето). Официална статистика не дава информация за броя на българските собственици. Предположенията варират между 5 хил. и 10 хил. души. Някои имат повече от един имот. Описват се за цели райони по крайбрежие на Касандра, дори на първа линия, изцяло с български имоти.

Най-конкретно е едно старо проучване на гръцката асоциацията на брокерите, което установява, че приблизително 6.3% от всички сделки за покупко-продажба в Гърция за първото полугодие на 2018 г. са осъществени от български граждани. Информацията е от Веселин Маринов, представител на Grekodom за България. Агенцията е базирана в Солун и след повече от десетилетие работа с българи отвори представителство в страната, за да е по-близо до клиентите си. Решението е взето в края на миналата година, след като сделките с българи в Grekodom нарастват от 18 през 2017 г. на 29 през след и достигат 45 през 2019 г.

И другите две агенции, с които разговаря "Капитал", казват, че правят до 40 - 50 сделки годишно. Много от българите купуват и директно, и през гръцки агенции. Маринов добавя, че има и редица сделки, които остават извън полезрението - вписани само в гръцката Агенция по вписванията, без окончателен договор, или строежи, правени без консултации със специалист, които после не може да бъдат въведени в експлоатация.

Силен интерес и бавни сделки в пандемия

В COVID ситуацията и в България нарасна интересът към къщи с дворове и ваканционни имоти, който закономерно преля и към Северна Гърция, което съчетава възможността и за двете. Основна спирачка пред подобни инвестиции е съображението, че при евентуално затваряне на границите достъпът до гръцките имоти ще бъде отрязан. Това работи в полза на ваканционни имоти в страната, като особено по Черноморието напоследък има и много ниски цени.

Корона кризата повлия, но ефектът беше временен и в момента пак има засилен интерес специално от българи, казва Веселин Маринов. Първоначално Grekodom работи с руснаци, но постепенно разширява държавите. Открива представителство в Сърбия доста преди в България.

Вижте всички предложения от портфолиото на Luximmo в Гърция!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти