LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Подобряване на икономическия растеж в ЕС и в еврозоната през първото тримесечие

БНР

16.05.2019

Икономическият растеж в еврозоната и в целия Европейски съюз се ускори през първото тримесечие на настоящата година благодарение на отскок на германската икономика и на приключилата техническа рецесия в Италия, показва неревизирани данни на Евростат.

Комбинираният брутен вътрешен продукт на 19-те страни - членки на еврозоната се увеличи двойно през първото тримесечие на 2019-а година, нараствайки с 0,4% спрямо последното тримесечие на миналата година, когато се повиши с 0,2 на сто и след експанзия с едва 0,1% през третото тримесечие на 2018-а година. Това представлява на добра икономическа експанзия в региона на единната валута от второто тримесечие на 2018-а година, когато БВП също нарасна с 0,4 на сто.

Спрямо година по-рано БВП в еврозоната през трите месеца до края на март нарасна с 1,2%, запазвайки темпото на растеж от края на 2018-а година, потвърждавайки експресната оценка на Евростат.

Ускоряването на растежа се дължи в най-голяма степен на икономиката на Германия, която нарасна с 0,4% след стагнация в края на 2018-а година. Италия също допринесе за по-доброто представяне на цялата еврозона, след като БВП се увеличи с 0,2% през първото тримесечие, слагайки по този начин край на техническата рецесия от втората половина на предходната година (БВП на Италия се сви с по 0,1% през третото и четвъртото тримесечие на 2018-а).

Евростат потвърди и експресната си оценка за добро темпо на растеж в целия Европейския съюз. БВП на ЕС нарасна през първото тримесечие на 2019-а година с 0,5% след повишение с 0,3% през последните три месеца на миналата година, докато растежът на годишна база нарасна за второ поредно тримесечие с 1,5 на сто.

По този начин икономиките на ЕС и в частност на еврозоната се върнаха към стабилните си нива на растеж от второто тримесечие на 2018-а година, когато също беше отчетена експанзия съответно от 0,5% и от 0,4% на тримесечна база.

Европейската статистика представи и данни за европейската трудовата заетост в началото на изминалата година. Броят на заетите лица в еврозоната и в ЕС нарасна през първото тримесечие с 0,3% спрямо предходните три месеца, когато заетостта в еврозоната се повиши с 0,3%, а в целия ЕС - с 0,2 на сто.

На годишна база трудовата заетост в еврозоната нарасна за второ поредно тримесечие с 1,3%, докато в рамките на целия ЕС тя се увеличи с 1,1% след повишение с 1,2% през четвъртото тримесечие на 2018-а година.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти