LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Безработицата намалява до 5,6% през август

Investor.bg

18.09.2018

Равнището на регистрираната безработица продължава да намалява и през август, достигайки 5,6%, показват данни на административната статистика на Агенцията по заетостта. Отчита се минимално понижение от 0,1 процентни пункта спрямо юли 2018 г. и от 1,1 процентни пункта на годишна база.

Регистрираните безработни в края на месеца са общо 183 962, като броят им се свива с 1% спрямо предходния месец и с 15,8% в сравнение с година по-рано. От началото на годината до края на август числеността им в бюрата по труда намалява с над 22%. Новорегистрираните през месеца са 22 189, като от тях 1 416 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи, и не са търсили работа.

От началото на годината служителите от бюрата по труда са активирали 41 941 лица посредством трудови борси и информационни събития, срещи и презентации със завършващите образование, организирани от кариерните центрове, както и чрез работата на младежки, ромски и трудови медиатори и др.

Освен към безработните, дейността на бюрата по труда е насочена също към заети, учащи и пенсионери, като през август 629 души от тези групи са били регистрирани като търсещи работа.

Общо 15 764 лица са постъпили на работа през месеца, като 81,6% от тях са устроени в реалната икономика. В резултат от изпълнението на активните мерки за насърчаване на заетостта сред безработните, през месеца в субсидирана заетост са включени 2 893 лица – 2 050 – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, 576 – по програми и 267 по мерки за обучение и заетост.

През месеца общо 932 безработни лица са включени в обучения за придобиване на нова квалификация и ключови компетентности. Основните професии, в които се обучават курсистите са в областта на строителството, озеленяването и цветарството, здравните грижи и подпомагането на възрастни, а ключовите компетентности са насочени главно към придобиване на умения за учене, инициативност и предприемачество, дигитални умения.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през август са 18 024, като 64,4% от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места през миналия месец са заявени в преработващата промишленост (22,1%), административните и спомагателните дейности (17,7%), образованието (16%), търговията (12,1%), строителството (6,2%), хотелиерството и ресторантьорството (6,2%) и др.

Най-търсените групи професии през август са за преподаватели, персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.), работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта, оператори на стационарни машини и съоръжения; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; продавачи; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии и др.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти