LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Световна компания за луксозни имоти навлиза на българския пазар

Investor.bg

01.07.2020

Световната компания в областта на луксозните имоти BARNES International откри първия си клон в София. Местното представителство се ръководи от Никола и Невена Стоянови, които са известни с компанията за имоти във високия сегмент LUXIMMO, подпомагани от френския им партньор граф Гийом дьо Виллие, който отговаря за развитието на мрежата на BARNES в Централна и Източна Европа.

“Барнс България е наша сбъдната мечта. Още с откриването на първата ни компания за луксозни имоти LUXIMMO преди 13 години двамата със съпругата ми Невена мечтаехме да предложим на клиентите си в България възможността да купуват и наемат престижни имоти и в чужбина“, каза Никола Стоянов, президент на BARNES България.

„Много бързо открихме гръцкия пазар за български клиенти и към момента сме най-сериозно работещата българска агенция на гръцкия пазар с осем наши брокери в Солун и осем в Атина. Впоследствие нашите клиенти започнаха все повече да запитват и за други престижни дестинации като Франция, Италия, Испания, Австрия, Швейцария. Дълго време не можехме да намерим подходящ надежден партньор, с който да работим в тези страни. Обърнахме се към BARNES International след сериозно проучване. Разговорите започнаха в момент, когато компанията беше в процес на активно навлизане в държавите от Централна и Източна Европа. България беше част от техния план и след една година подготовка BARNES България е вече факт“, допълни той.

BARNES International е създадена преди повече от 20 години от Хайди Барнс и е управлявана от своя президент Тибо дьо Сен Венсан, а сега е една от видните в Западна Европа в областта на луксозните имоти. „Плановете ни в България са амбициозни и сме готови да се разрастваме бързо. Обикновено получаваме лидерска позиция от три до пет години след отварянето на офис на нов пазар“, коментира Гийом дьо Виллие.

Списъкът на компанията с луксозни имоти вече е един от най-големите в България, който предлага повече от 250 местни имота за продажба и повече от 6000 международни, допълни той. В цял свят имотите за продажба са 39 700. Към момента BARNES International има над 90 офиса в 20 страни, сред които Франция, Игалия, Швейцария, Испания, Португалия, Гърция, САЩ, Русия. Според Дьо Виллие разликата с останалите компании за луксозни имоти е в напълно интегрираната база данни на BARNES. “Ако се намирам в офиса ни в Париж, мога да видя в базата данни всички български клиенти, които са купували или наемали имоти в чужбина. Към момента тя включва 170 хил. клиенти в цял свят“, посочи Дьо Виллие.

В момента BARNES продава имоти за над 10 млрд. евро по света, а всяка година реализира сделки за над 4,9 млрд. евро общо в цял свят, допълни той. BARNES развива и допълнителни дейности извън луксозните имоти като консултантски услуги в сферата на изкуството, виното, луксозните яхти и колекционерските автомобили. България е част от плановете на компанията за по-активно навлизане в региона на Централна и Източна Европа, като тази година предстои откриване на офиси в Прага и Черна гора.

Никола Стоянов коментира пред Investor.bg, че луксозните имоти в България са на високо ниво и в страната ни има сериозен пазар в този сегмент. „Има строителни компании и брокери, които работят само на този пазар, което означава, че той е достатъчно голям. С откриването на офиса на BARNES България смятаме, че сме на достатъчно високо ниво, за да се мерим с най-големите световни и европейски пазари на престижни имоти“, допълни той.

По думите му цените в България са доста по-изгодни в сравнение с останалите държави, но има и немалко българи, които купуват имоти в чужбина. „Не е новина, че наши сънародници придобиват имоти в Гърция, но немалко българи се насочват и към имоти във Франция и Италия. Пазарът на луксозни имоти е най-малко податлив на кризи и влияние на спадове и пикове в икономиката и смятаме, че ще постигнем успех с този нов бранд“, допълни той.

Според него коронавирусната криза се е отразила на пазара на луксозни имоти в Европа по-тежко, отколкото в България. „Нашата страна е една от малкото, които са в долната част на засегнатите. При нас пазарът на имоти функционира, но има леко отдръпване – банките станаха по-консервативни и отпускат по-трудно кредити, а клиентите отлагат покупките си, тъй като има неяснота на пазара, немалко индустрии са засегнати, някои хора загубиха доходите си. Но в сегмента на луксозните имоти няма спад. Търсенето и сделките са стабилни“, посочи Стоянов.

Към момента цените в средния и ниския сегмент се задържат, тъй като продавачите не са склонни да правят големи отстъпки. „Те обаче са по-гъвкави за преговори, така че моментът за покупка на имот е добър, защото може да се договори по-добра цена за имота“, отбеляза Стоянов.

Вижте цялото портфолио на BARNES Bulgaria!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти