LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Димитър Джибин с подробен анализ на имотния пазар в Банско

Вестник "Струма"

18.02.2019

Регионалният мениджър на Luximmo за област Благоевград Димитър Джибин беше потърсен от местния вестник "Струма", за да анализира тенденциите на имотния пазар в Банско и района.

Каква е реалната картина на имотния пазар в Банско и района?

Пазара на ваканционни имоти в България е изключително динамичен. Както планинските, така и морските ни курорти привличат огромен брой туристи, които искат да притежават собствен имот. Банско е най-големият ски център у нас и е изключително атрактивен както за български инвеститори, така и за чуждестранни купувачи. Наблюдаваме стабилно увеличение на интереса от чуждестранни купувачи към апартаменти и къщи в района. В сравнение с началото на миналата година наблюдаваме повишаване броя на сделките с чужди граждани. Интересът на българина към ваканционните имоти не стихва също. Все повече хора купуват апартаменти в Банско с цел инвестиция. Основно заради ниските цени и нулевия риск от загуби при този ценови диапазон на имотния пазар.

Има ли спад в цените или се запазват нивата им от преди шест месеца?

В интерес на истината цените запазват нивата си от минали години. Смея да добавя, че цените на добре поддържаните имоти, намиращи се в затворени комплекси, които работят целогодишно, дори бележат леко повишение спрямо същите миналата година. Клиентите започват да оценяват, когато имотът е добре поддържан, и все повече клиенти се интересуват от услугите на професионални фирми за обслужване. Цените на тези имоти вървят нагоре със стабилни темпове. Основен фактор за запазване и увеличаване на стойността на даден имот е добрата поддръжка. Запазва се и друга тенденция - българските купувачи търсят имоти без поддръжка или с ниска такава за постоянно заселване. Община Банско полага изключително големи усилия в развитието на градската среда и местната инфраструктура. Това веднага се забелязва във високия ръст на български купувачи, които искат да си купят имот и да се преместят да живеят в курорта.

Колко средно е цената на кв.м.?

Като цяло цените на ваканционните апартаменти в Банско запазват нивата си. В Банско, където пазарът е добре балансиран, средното равнище на цените е около 350 евро за кв. м. Увеличаването на продажбите ще доведе до ръст в цените на ваканционните имоти, но този процес ще бъде постепенен.

Кои са най-предпочитаните имоти?

Апартаменти, намиращи се в комплекси от затворен тип, където се предлагат всички видове хотелски услуги, остават най–търсените на пазара. Забелязва се ръст и в интереса към селски къщи в района. В края на 2018 година успяхме да реализираме сделки с чуждестранни купувачи, които се интересуват от планинските райони. Мисля, че тази тенденция ще се запази и през 2019 година.

Има ли интерес към недостроените сгради в Банско, които никак не са малко, обявяват ли се в агенциите или като цяло се продават чрез съдия изпълнители и/или банки, каква е цената им? Кои са основните купувачи и респективно продавачи?

Интерес към недостроени сгради в Банско се забелязва от предприемачи, които искат да инвестират в проект с добра локация и вече изградена инфраструктура. Основното, което ги привлича, е подпазарната цена, на която се обявяват такива проекти. В портофолиото на Супер Имоти имаме няколко такива проекта, който се продават от инвеститори, които изпитват финансови трудности. Такива проекти привличат интереса на чуждестранни фондове за недвижими имоти, които купуват такъв тип проекти с цел инвестиция.

Наблюдава ли се засилен интерес към село Баня и какви са цените там?

Освен засиления интерес към град Банско, забелязваме и увеличаване в интереса към населените места около курорта. Изключително голям интерес привлича село Баня основно заради наличието на минерални извори. Почти в 90% от вече изградените комплекси в село Баня имаме минерална вода. След откриването на един от емблематичните комплекси Хот Спрингс Медикал Спа, селото се превръща в една най–добрите балнеоложки дестинации в България.

Оптимистични ли са прогнозите за имотния пазар?

Очакваме интересът към ваканционни имоти да се засили през 2019 година. Забелязваме увеличаване на интереса от чуждестранни купувачи. За последните две години се разчиташе единствено на български купувачи, които купуваха ваканционни имоти с цел инвестиция. През 2019 очакваме раздвижване на чуждестранния пазар. Основен фактор ще бъде решението от Брекзит в края на месец март, което ще бъде определящо за връщането на английските купувачи. Надяваме се на една динамична 2019 година, изпълнена с много успешни сделки.

Вижте всички оферти от портфолиото на Димитър Джибин!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти