LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Статия в capital.bg: Цветна спретната къщурка

Вестник "Капитал"

07.05.2021

Това вероятно ще е терминът не само на изминалата и на сегашната 2021 г. Ще продължаваме и за в бъдеще да имаме хибриден формат на големите търговски изложения, на симпозиуми и пресконференции, на обучение, хибриден модел на работа. И базата на всички тези и много други дейности ще е домът ни.

Днес ясно осъзнаваме, че домът никога досега не е бил толкова значим фактор в качеството на живота. И това сякаш променя напълно отношението ни към него - ремонтът, който планираме от години например, изведнъж става спешен, защото дори трудните за забелязване преди битови неуредици вече ни носят сериозен дискомфорт. Всякакви проекти за "някой ден", които отлагаме с години, сега стават приоритет. Генерално мотивацията за обновяване се крие в желанието за повече и по-гъвкаво пространство. Адаптирането към новата нормалност доведе до редица промени, като една от тях беше необходимостта да превърнем домовете си в хибридни пространства, където личният и професионалният ни живот са преплетени.

Затова най-често предприеманата промяна е обособяването на домашен офис в жилищното пространство, обикновено с помощта на преустроени шкафове или други разделители, позволяващи вратите да бъдат затворени и работата загърбена в края на деня. Другата практична актуализация на дома е повече места за сядане за цялото семейство.

Според американски проучвания най-желаните промени в дома по време на пандемията включват осигуряване на повече пространство, масово поставяне на безконтактни смесители в баните и кухните, както и въвеждане на (още) зеленина.

Обзавеждането на банята също търпи промени. Малко други тенденции в дизайна са оказали такова голямо влияние върху банята през последните десет години като стремежа към уютна атмосфера с възможности за домашна СПА терапия. Нуждата от спокойствие, разтоварване и положителни емоции обикновено насочва към модерна вана, която позволява създаването на подобна атмосфера у дома. А производителите реагират мигновено - освен познатите вече технологии за свето- и звукотерапия се предлагат и интересни нови разработки. За новата вана Zero Dimension продуктовите дизайнери на японската компания Toto са проучили ергономичното положение на астронавтите в Космоса, за да измислят дизайн, който имитира усещането за безтегловност. Той ви позволява да отпуснете главата си върху възглавница, под която вода каскадно облива раменете ви, докато джетове масажират едновременно гърба и краката ви.

Тенденцията за повече цвят в баните не е нова, но е засилена от същото желание за уют и приятна атмосфера. Все повече производители отговарят с нови продукти в красиви цветове. Ideal Standard, един от водещите световни производители на бани и тоалетни, наскоро представи своята нова серия Atelier Collections, създадена в сътрудничество с реномираното италианско студио Palomba Serafini Associati. Тя включва продукти от ултратънка керамика в разнообразна цветова гама.

Една идея: ако искате бърза промяна във вашата баня, определено си струва да помислите за тапети. Стилна алтернатива на плочките, нетъканите тапети са особено подходящи за банята - те са много лесни за окачване, защото пастата се нанася върху стената и могат да бъдат премахнати също толкова лесно. Не се разширяват, когато са влажни, нито се свиват, когато са сухи. А с богатството на десени и цветове те могат лесно да допринесат за търсеното усещане на СПА атмосфера у дома.

Продуктите за подобряване на качеството на живота в интериора са едни от най-популярните сред представените новости по време и на последните изложения, разбира се, онлайн. Дигитално изложение - форматът, за който май не бяхме и мислили само допреди година, постепенно се превръща в обичайно явление. ISH, водещият световен търговски панаир за вода, отопление, климатизация, който доскоро се провеждаше всяка година по това време в залите на Messe Frankfurt, сега се осмели да направи крачка напред и представи изданието си за 2021 г. в дигитален формат. Той задава тенденции за модерен дизайн на баня, устойчиво отопление и климатична технология, както и интелигентни домашни системи.

Един такъв продукт е ION-Cloud. Чистият въздух, който той генерира, има пряко положителен ефект върху вашето психическо и физическо благосъстояние. Вдъхновен е от природата, където отрицателните йони са отговорни за чистотата на въздуха. Те се прилепват към положително заредените вредни частици във въздуха, като по този начин деактивират вирусите, неутрализират бактериите и правят полените, гъбичните спори, частиците дим и фин прах безвредни.

Хигиената сега е още по-важна и освен антибактериалните повърхности и тоалетните без ръбове, които навлязоха преди няколко години, дизайнерите използват и други начини за гарантирането ѝ. TwistFlush WC на Villeroy & Boch например извежда амбициите на компанията за пестене на природни ресурси на съвсем ново ниво: революционната тоалетна чиния използва физическата сила на водовъртеж, за да измие всичко, и изисква само 4.5 литра, за да гарантира чистота навсякъде, а коничната форма без ръбове допълнително помага за това. Контролираният воден вихър е изключително тих, а степента на чистотата се засилва допълнително от специалната повърхност CeramicPlus и иновативната технология AntiBac, която намалява бактериалния растеж с 99.9%. Така използването на вредни за околната среда почистващи препарати става излишно.

Иновациите, устойчивостта и благосъстоянието заемат централно място в тенденциите, определящи дома на 2021.

Безконтактните технологии вече излизат от обществените интериори и са предпочитани и в домашна среда. И не само за смесители. При много електронни тоалетни дори не е необходимо да докосвате капака на седалката. Сензорното управление автоматично отваря и затваря капака, когато потребителят се приближи. Няколко модела електронни тоалетни имат Bluetooth интерфейс и могат да се управляват с помощта на смартфон. В зависимост от версията някои дори имат интегрирана функция за самопочистване.

В кухнята също - освен при кранчетата на мивката сега можете да имате и микровълнова фурна в чекмедже с безконтактна функция, която да отваряте с махване с ръката. Сензорът засича само движение нагоре и надолу, така че не се активира, когато човек или домашен любимец минава покрай него.

Най-важните фактори при проектирането за 2021 г. са необходимостта от функционалност и пространство за семейни развлечения, среда, която е естетически приятна и позволява концентрация за работа в домашни условия. С увеличаване на дейностите и времето, прекарвано в дома, съхранението на вещи и продукти също е на фокус. Лиза Хаусман, вицепрезидент по индустриален маркетинг в американската платформа за интериорен дизайн Houzz, обобщава, че при ремонтите напоследък се наблюдава добавяне на повече шкафове.

Другата зона на дома, която с приближаването на летния сезон ни занимава все повече, са площите на открито, където можем безопасно да се насладим на топлото време. Но заедно с търсене на начини за обновяване на нашите тераси, вътрешни дворове и градини все по-често се опитваме да направим домашните градини полезни и функционални: така подправки, билки и зеленчуци започват да правят компания на цветята.

Публикации във "Файненшъл таймс" и "Блумбърг" прогнозираха, че това, което ни очаква след края на пандемията, може би ще е подобие на подема в началото на ХХ век, когато след една от най-смъртоносните епидемии и Първата световна война започва десетилетие на икономическо оживление, на потребление, на нови стилове в музиката, изкуството и модата.

Анализите на икономистите и социолозите не са толкова оптимистични, но заключението е, че можем да се поучим от случилото се тогава. Цветът и енергията ще изиграят огромна роля и вероятно хората ще започнат да взимат по-смели решения при обновяване на интериора. Дръзките цветове и десени с растения и цветя ще изпълнят дома с живот и ще ни вдъхнат малко повече оптимизъм.

А какво ще се случи с главните търговски улици? Както отбелязва сп. Domus, след експоненциалния ръст на онлайн продажбите все повече и повече модни колоси отстъпват в полза на електронната търговия. Вече се чертаят планове за бъдещето на огромните пространства, останали празни, говори се за преразглеждане на целия ритуал на пазаруване. Обсъжда се интересен нов модел, който предполага използването на обширните площи на бившите големи универсални магазини за културни събития като концерти, изложби и работилници. Или пък превръщането на част от магазините в шоурум, а друга - в жилищни пространства. Идеята е магазините да станат само витрини - места за физическо представяне на стоките, които се продават в голямото си разнообразие онлайн.

Това е едно вероятно бъдеще, което може да бъде споделено и от голяма част от огромните офис сгради, които след увеличаването на процента на работещите от вкъщи скоро ще се изпразнят.

Тук може да разгледате всички наши предложения за къщи от цяла България.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти