LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

С поскъпването на жилищата в САЩ американците поглеждат към Европа

Investor.bg

22.07.2021

Ветеринарката от Чикаго Катрин Гембъл и съпругът ѝ, диригентът на тексаски оркестър Робърт Картър Остин са били чести посетители на Венеция от над две десетилетия, като отсядали в хотели или имоти за краткосрочен наем. Те били готови да купят дом там през 2020 г., но трябвало да отложат плановете си заради COVID-19, пише Wall Street Journal.

Сега, когато презокеанските пътувания за американците постепенно се възобновяват, те отново започват да търсят.

При последния престой на двойката във Венеция през 2018 г. те наели голяма къща, спомня си д-р Гембъл. Приемали там приятели и роднини и издигнали знамето на Тексас от балкона. Обмисляйки покупка на собствен имот, те се надяват да уловят отново част от тази атмосфера.

„Искаме да сме близо до водата. И се нуждаем от три-четири стаи. Това е Венеция и хората ще ни идват на гости“, казва 54-годишната Гембъл.

Двамата със съпруга ѝ, който е на 75 години, направили запитвания през последно време за голяма къща с девет стаи от 17-и век, която била обявена за продажба на цена от 11,2 млн. долара, по данни на консултантската компания Knight Frank, която отговаряла за продажбата. От другата страна на канала апартамент с шест стаи и площ от 350 кв. м в сграда от началото на 20-и век е обявен за продажба на цена от 2,7 млн. долара.

От Лисабон до гръцките острови – американците се завръщат, готови да се възползват от пазара на купувачите в много водещи курортни градове в Европа. Има възможности за изгодни сделки в ниския и средния ценови сегмент, докато цените на луксозните имоти растат бързо.

В средата на юни ЕС разреши отново пътуванията от САЩ от неосновна необходимост, предизвиквайки скок на запитванията за имоти, казва Марк Харви, базиран в Лондон партньор и ръководител на продажбите на жилища на чужденци в британското подразделение на Knight Frank. Според него новата вълна от търсачи на жилища проявяват особен интерес към ваканционни имоти в Италия и Франция. Той има повече обаждания и за Лисабон. В консултантската компания Savills запитванията от американци са се удвоили спрямо същия период на миналата година, коментира Уго Тисълтуейт, ръководител на глобалните жилищни операции.

Тази седмица Knight Frank публикува глобалния си индекс за цените на жилищата в 150 големи града в света за първото тримесечие на 2021 г., показвайки ценовите промени спрямо година по-рано, когато блокадите се разпространиха в цял свят. Той показва двуцифрен ръст на цените в скандинавските и източноевропейските страни, докато основни европейски дестинации за втори дом, които в предишни години бяха близо до върха, включително Лисабон и Малага в Испания, сега отчитат спадове.

Във Венеция цените на недвижимите имоти са намалели с 4,3% на годишна база, показват данните на Knight Frank. „Не е както преди, но през последно време има много французи и германци, а американците едва сега започват да се завръщат“, коментира местният архитект Джовани Рубин де Кервин Албрици.

Рубин, който е специализиран в ремонтирането на исторически имоти, казва, че пандемията е променила бизнеса му. Вместо пълни ремонти на втори жилища той се заема с по-частични проекти за дългосрочни наеми, при които тази работа се извършва от наемателите в замяна на отстъпки.

Друг жител на Тексас, Джефри Алексопулос, търси жилище в Марбеля. Цените на жилищата в испанските курорти са намалели с 10,3% от пролетта на 2020 г. до 2021 г., сочат данни на Андреа де ла Ос, старши анализатор в испанската компания за недвижими имоти Tinsa. Алексопулос казва, че интересът му бил привлечен от тристаен апартамент в Марбеля на цена от 515 хил. долара, която била намалена спрямо 770 хил. долара, платени от собственика преди няколко години. Той отдава спада на свиването на наемите на ваканционни имоти.

В луксозния сегмент обаче покупките растат до невиждани преди това нива, казва Кристофър Кловър от Panorama Properties.

Сега той продава петстайна вила с площ от 1240 кв. м в Ла Сагалета, затворен комплекс в Марбеля, на цена от 19,9 млн. долара. Преди това вила с площ от 3100 кв. м в същия комплекс, обявена на цена от 37,9 млн. долара, била продадена след две години на пазара.

Американците, за които е известно, че предпочитат традиционни имоти, сега се завръщат в Марбеля, като предпочитанията на чужденците са към имоти ново строителство, казва Кловър.

68-годишният Алексопулос и съпругата му Джанет Ферари, които са съсобственици на производителя на игри Free Donkey Sports, казват, че Европа предлага по-добра възвръщаемост от втори жилища за тях и за сина им, който живее в Лондон. “Цените на жилищата в САЩ сега са много високи“, казва Алексопулос. Те неотдавна продали имот в Орландо, щата Флорида, който притежавали.

Американците обикновено играят нишова роля на пазара на луксозни втори домове в Южна Европа, който обичайно е доминиран от жадни за слънце европейци от северните страни. Но те традиционно присъстват по-осезаемо в най-високия сегмент от тези пазари.

Изследване на Knight Frank на френските пазари показва, че цените на Ривиерата са останали почти непроменени с ръст от 1% през 2020 г., но все още са най-високите в страната. Сен-Жан-Ка-Фера, малък полуостров близо до Ница, има най-скъпите имоти в страната с 41 500 долара на квадратен метър.

В търсене на по-спокойни или по-автентични варианти американците изглеждат по-заинтересовани от имоти във вътрешността на страната като каменна селска къща с шест спални от 18-и век на 40 минути с кола от Антиб. Тя е обявена за продажба на цена от 7,4 млн. долара.

Американците очакват развитие на правилата за пътувания и огледи в Европа. Алексопулос казва, че двамата със съпругата му, които имат две дози ваксини, се готвят за пътуването си, като следят информацията за Испания от Държавния департамент, както и на испанските здравни сайтове. Те също така поддържат контакт с авиокомпанията си.

В Лисабон, който сега е голяма туристическа дестинация и пазар на втори домове, цените са намалели с 3,8% от първото тримесечие на 2020 г. до 2021 г., сочат данни на Knight Frank.

Сред новодошлите са служители в растящия технологичен сектор в Лисабон, казва Линдзи Елкин, съосновател на клуб Yayem и на дигитална платформа в португалската столица. 31-годишната Елкин, която е родена във Филаделфия, казва, че американците, работещи в технологичната индустрия, търсят жилища в Лапа и Сантош – исторически квартали с гледки към реката.

Витор Алмейда, португалски архитект, специализиран в луксозните жилищни имоти, предназначени за чужденци, казва, че пандемията е породила забавяне в ремонтите, но не е увеличила разходите. Миналата година той завършил ремонт за 1,1 млн. долара на жилище с площ от 325 кв. м в Лисабон за бразилския предприемач Синара Руиш, която разделяла времето си между Португалия и Бразилия. Работата включвала реставриране на оригиналните фрески на апартамента и добавяне на бани към жилището, което до този момент имало само една. Руиш купила имота за 3 млн. долара през 2019 г.

Американците отново проявяват интерес и към Гърция, една от първите европейски страни, които ги прие отново тази година. По данни на Sotheby’s International Realty в Гърция запитванията от американци са нараснали с 60% тази пролет спрямо пролетта на 2020 г. Директорът на отдел „Продажби“ в гръцкото подразделение на компанията Engel & Völkers Франсис Майкъл Прантунас казва, че цените на луксозните имоти са високи на островите Санторини и Миконос, а изгодни сделки могат да се сключат в Парос, остров южно от Миконос.Цените на жилищата в Миконос са скочили с близо 5% през миналата година, сочи анализ на Engel & Völkers.

70-годишната гръцка певица и интериорен дизайнер Вана Верути купила празен терен в югоизточния край на острова през 1995 г. и построила там вила с площ от 350 кв. м с помощта на покойния си вече съпруг. Верути, която разделя времето си между Атина, Миконос и дом в Швейцария, обявила имота си за продажба на цена от 3,1 млн. долара.

Миконос се конкурира с остров Корфу като най-скъпа дестинация в Гърция за луксозни ваканционни имоти, казва Савас Саваидис от Sotheby’s International Realty в Гърция. По думите му американците съставляват около 10% от пазара на луксозни имоти в Гърция. Най-скъпите имоти в Миконос са в западната част на острова и се възползват от красивите залези и лесния достъп до град Миконос, допълва той.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти