LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Статия в Investor.bg: Глобалните инвестиции в имоти може да нараснат с 50% през 2021г.

Investor.bg

30.01.2021

Инвестициите в имоти на глобално ниво може да нараснат с до 50% през 2021 г., прогнозира консултантската компания Colliers International.

В доклада си Global Investor Outlook компанията отбелязва, че инвеститорите са до голяма степен оптимистично настроени към възстановяването на пазара тази година. Тя базира прогнозата си за ръст на инвестиционната активност през втората половина на годината на възстановяването на доверието в пазара на недвижими имоти като резултат от развитието на ваксините и продължаващото държавно стимулиране.

„Въз основа на нашия глобален анализ, който ни дава представа за интереса на инвеститорите от „птичи поглед“, попътният вятър няма да изчезне от сектора на недвижимите имоти в дългосрочен план. Предвид огромния обем набран капитал в световен мащаб и необходимостта от реални активи инвеститорите са нетърпеливи да го използват и да се възползват от възможностите през цялата година", казва Тони Хорел, ръководител на отдел „Капиталови пазари“ в Colliers International.

„Очакваме тази година да видим движение нагоре по кривата на риска, като инвеститорите ще проучват всички видове активи от домовете за възрастни хора до проекти за обществена инфраструктура“, допълва Хорел.

В проучването са участвали близо 300 респонденти, включително големи институционални инвеститори, компании, регистрирани на фондовата борса, суверенни фондове, частни фондове, семейни компании и трети лица, управляващи парични средства. Според резултатите 98% от инвеститорите във всички региони предвиждат разширяване на портфейла си с активи, като над 60% планират това да е с повече от 10 на сто. Освен това 67% от анкетираните в региона на Европа, Близкия изток и Африка (EMEA) и 88% в САЩ планират следващите си инвестиции още през първото тримесечие на 2021 г.

Според доклада висококачествените офиси клас А остават най-привлекателният актив за придобиване. Инвеститорите с международен капитал намират за привлекателни мащаба и ликвидността на офис сектора в големи финансови центрове като Ню Йорк, Лондон и Сидни. Наличието на офисни активи, които отговарят на здравните, устойчивите и техническите критерии, е важно за инвеститорите.

Процъфтяват логистиката и жилищният сектор. И двата сектора влизат в топ три класация на предпочитан клас активи за придобиване във всички региони. Интензивното им търсене ще изисква от инвеститорите да разширят географския си фокус и да създадат портфейли чрез платформи за съвместно предприятие и местни партньорства, отбелязват авторите на доклада.

Според Colliers съществуват възможности за смяна на предназначението на проблемни търговски активи и хотели. Инвеститорите очакват да видят ценови отстъпки от над 20 процента в тези сектори. Те дават рядка възможност за придобиване на основни и проблемни активи с амбициозни планове за преустройство.

Алтернативите, платформите и партньорствата ще играят по-значима роля. Нарастващото търсене на алтернативни придобивки като центрове за данни, домове за възрастни хора и активи в областта на природните науки, отразяват по-широките структурни промени, подсилени от пандемията.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти