LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Живот, отдаден на изкуството: Здравко Батембергски

move.bg

24.09.2019

Кога една картина може да те накара да се влюбиш в изкуството истински? Кога прочиташ в нея послание, което сякаш е нарисувано за теб, а не познаваш лично художника? Кога сетивата ти се събуждат за един свят на дълбочина на посланията и лекота на досега до изкуството, което те зарежда и докосва душата ти?

Когато изкуството е не работа, а живот. Когато да рисуваш е твоят въздух, а не странично занимание. Когато картините са твоите рожби, а не просто предмети на стената.

Когато си Здравко Батембергски.

Един гений на живописта, който отдава живота си на творчеството. Един български творец, чийто картини са достойни “съперници” на неговите вдъхновители Гоген и Матис.

Гений от световно ниво, който все още е непознат у нас. За първи път картините му са достъпни за широката публика в столицата чрез изложбата "Изкуството онлайн и офлайн: непознатият гений". Тя е разположена в MOVE.BG до 26 септември, благодарение на онлайн галерия “Кавалет” и на нейния основател Валерий Пощаров.

Кой е Здравко Батембергски?

“Преди всичко той е творец”, споделя ни неговата внучка, известната актриса Ирена Милянкова, в специално интервю за MOVE.BG по повод изложбата и допълва: “Изобразителното изкуство е неговият живот и всичко в битието му води към неговите работи - картините, които той нарича “свои деца”.

Роден през 1933 година в село Свещари, Разградско, днес на преклонна възраст той отново живее на село. По време на комунистическия режи не му позволяват да учи в Художествената академия, защото брат му живее във вражеска Австралия. Затова Здравко Батембергски записва педагогика, допълва Ирена, която след продължителна успешна кариера в модата и киното, а след това и в сектора на недвижимите имоти, в момента е студент в Софийския университет, за да стане скоро 4-то поколение педагог в рода си.

“Недопускането му в Художествената академия му осигурява пълна свобода на действие и развитие в изобразителното изкуство. Той използва тази свобода умно и прецизно, овладявайки всички техники на рисуването посредством своята сетивност и талант. Самоук и извън всякаква рамка, дядо успява да се изгради като художник с творчески път, осеян от различни периоди на вдъхновение - от живописни пейзажи, голи тела и портрети до абстракции и колажи."

Вдъхновение

Разположени в четири пространства на първия етаж в MOVE.BG, картините на Здравко Батембергски излъчват топлина и живот. Всеки нов поглед към платната те кара да се запиташ откъде черпи вдъхновение този гении, къде се корени източникът на това изкуство, кое стимулира такъв творчески размах.

“От заобикалящата го среда - природата, цветята, дърветата, животните и хората,” споделя Ирена.

“Моите най-ярки спомени от детството са именно как дядо редовно се разхождаше в близката гора, прекарваше часове сред природата и наблюдаваше детайлно - крилата на пеперудите и техните багри, цветовете на растенията. Слушаше класическа музика, докато рисуваше и си тананикаше. Палеше се на политически теми и играеше шах. Вълнуваше се от езотеричната философия, мистичната литература, учението на Дънов. Четеше Елена Блаватска и имаше задълбочени познания в сферата на астрологията. С възрастта не е толкова активен, но е съхранил своята аристократична осанка и духовност.”

Семейството и средата на обич около него твореца също изиграват ключова роля в живота на Здравко Батембергски. През 1994 година той обаче сякаш се скрива от широката публика и изгражда своето ателие на село, като продължава да твори от там.

“С баба ми се преместиха на село, когато се пенсионираха и вероятно това беше ключов момент в живота им,” разказва ни Ирена.

“Вярвам, че подкрепата и грижата, които баба ми осигури на дядо, както и възможността да твори и създава изкуство, изиграха главна роля в живота му на художник. Той имаше привилегията да бъде лишен от битови занимания и ангажименти, които биха изместили неговия фокус. Дядо нямаше да бъде това, което е в момента - истински творец! Той е такъв преди всичко, благодарение на своите родители, грижовната си съпруга и неоспоримия си талант.”

"Ерудиран и начетен, дядо ми има познания в широк спектър от сфери, като общуването с него винаги е палитра от знания, емоции и вълнения."

Изложбата

Откриването на изложбата на Здравко Батембергски се състоя на 13 септември в MOVE.BG. Редица гости на събитието, възхитени от гения на автора, се питаха как такъв творец от световна класа не е завладял все още света.

“Без излишна суета и показност, той е подвластен единствено и само на своя порив да рисува,” споделя ни Ирена. “Посредством четката, боите и изключителния си замах той дава изказ на своите емоции и въображение. Това е нещото, което го кара да се чувства истински жив и осмисля напълно неговото съществуване.”

За да покажат непознатия гений Здравко Батембергски, семейството на художника решава да повери цялото му творчество на онлайн галерия “Кавалет” и на нейния основател, известният фотограф Валерий Пощаров. Валерий е член на клуба ни “The ChangeMakers of Bulgaria: двигателите на промяната в България.”

“Галерия “Кавалет”, в лицето на един истински професионалист Валерий Пощаров, е трамплинът към света за картините на художника Здравко Батембергски. С изключителен нюх, дългогодишен опит и познания, Валерий работи с мотивация, страст и любов към изобразителното изкуство,” разказва ни Ирена.

“Семейството ни вярва, че това е началото на едно дългогодишно съвместно сътрудничество, благодарение на което творбите на художника Здравко Батембергски, моят дядо, ще попаднат в ръцете на истински ценители на изобразителното изкуство.”

"Елате да се вдъхновим от художника, който винаги търси съвършенството в следващата си картина. Успехът може да бъде само проекция на бъдещето," думи на Валерий Пощаров.

Благодарение на “Кавалет” и Валерий Пощаров всички жители и гости на София могат да се запознаят с творчеството на българския Матис - Здравко Батембергски, до 26 септември. Изложбата "Изкуството офлайн и онлайн: непознатият гений" е отворена безплатно за посетители всеки делничен ден от 10 до 17 часа в Coworking by MOVE.BG, улица “Сердика”№20.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти