LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Premium Lifestyle: Луксозен имот в Дубай: Как - с кого - защо? И какво следва?

Списание "Premium Lifestyle"

30.06.2022

Провокирани от желанието на български клиенти да диференцират риска на имотното си портфолио в страни извън Европа, в началото на 2022 г. Luximmo предприемат важна стъпка в разширяването на своя бизнес и откриват своя офис в Дубай. Директор продажби на представителството е доказаният вече 10 години топброкер в емирството Габриела Тодорова. Към момента българите, притежаващи имоти в Дубай, са около 250 души, като динамиката

на покупките е силно ускорена през 2022 г. Разговаряме с Невена Стоянова, управляващ директор и акционер на Luximmo, за опита и перспективите на имотния пазар в Дубай.

- Невена, вие стъпихте на пазара в Дубай и вече имате успешни сделки. Какви са разликите и приликите в пазарите на луксозни жилища у нас и там?

Приликата е, че противно на очакваното, в Дубай може да закупите луксозен имот на същата цена, която бихте платили и в България за такъв. Разликата е, че доходността в Дубай е по-сигурна и по-голяма от тази тук, защото вече говорим за отлично разпознаваема международна локация.

- Защо заможните българи инвестират във втори/трети дом в Дубай? Какво ги привлича там?

Наскоро най-малкият член на семейството на наши клиенти ми даде възможно най-точното обяснение на този въпрос, а именно: „Дубай е най-близкото море до вкъщи‘‘. Само след неколкочасов полет обръщаме зимата в топло лято със спокойно и безопасно море, като същевременно нямаме стрес от смяна на часови ритми. Дестинацията е подходяща дори за ваканции от типа на „дълъг уикенд‘‘. Освен избягването на стреса на дългото пътуване, зоната

е позната и като най-безопасния имотен пазар в света. В Дубай не се случват измами с имоти, което за всеки чуждестранен купувач е съществена причина за предприемането на покупка в чужда страна. Във всяка една сделка участва специален държавен департамент, който се занимава с недвижимата собственост. Когато говорим за сигурност, няма как да не споделя, че доходността от наемите дава също голямо спокойствие. Изследвайки международните пазари за 15-годишен период от време, Дубай е лидер по устойчивост на цените през различните цикли на пазара. Той е международна дестинация, позната като столица на лукса и разкошния живот. И когато сглобим емоционалната част от решението за покупка на имот в Дубай с прагматичната, виждаме, че практически няма логическа причина един не само заможен, но дори и средностатистически българин да не притежава втори имот именно там. В Дубай има

чудесни предложения, които започват от ценовата категория на 200 000 евро – достъпен и разумен избор за нашите клиенти.

- Какво търси в новото си жилище в чужбина съвременният успешен човек?

След пандемията и в тези времена на неопределености съвременният успешен човек търси емоция. Имотът вече е носител не само на технически параметри или определена доходност, той има задължението да предоставя добро ниво на изживяване на своя ползвател. Ето защо Дубай така ускори интереса към себе си и към имотния си пазар. В последните години всичко, което се случва там в областта на туризма, е световен пример за развитие на 5-звездно обслужване и изживяване.

- Кой окончателно взима решението, когато става дума за покупката на семейна собственост?

Когато говорим за инвестиционен имот, решението в едно семейство в повечето случаи се взема от съпруга. Но в Дубай имаме примери на дами, които инвестират самостоятелно. Когато говорим за лайфстайл имот, тогава ролите са обърнати. Жената обикновено знае какъв е начинът на живот на своето семейство и се ориентира по-бързо в кой имот може да го припознае.

- Колко бързо и/или колко лесно е да се купи недвижима собственост в Емиратите?

Точно за три дни. Досието на всеки един имот е предварително събрано в Dubai Land Department. Там няма нотариуси и адвокати по една сделка, няма корупция, бюрокрация и порочни практики.

- Какъв е вашият съвет (при един и същ бюджет) – къща или апартамент?

От практиката знам, че детството на един човек оказва силно влияние на имотния му вкус. Ако сме израснали в къща с двор, няма достатъчно голям апартамент, който да смени това усещане за шир. Ако спомените ни са свързани с живот в жилищна сграда, интуитивно

се насочваме към скъсяване на близостта чрез наличие на преки съседи, дори да не контактуваме с тях. Всеки избор на имот е дълбоко личен и се нуждае от правилен разговор с отлично подготвен консултант.

- Какъв е инвестиционният потенциал на едно ново жилище в Дубай?

Инвестиционният потенциал е между 7 и 10%, което поставя този пазар на челни позиции в инвеститорските селекции.

Вижте всички предложения от портфолиото на LUXIMMO в Дубай!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти