LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo
гр. Свети Влас,
Бургаска област,
България

СВ. ВЛАС

Свети Влас е градче от курортен тип, разположен на 5 км от Слънчев бряг, в подножието на Стара планина. Курортът е спокоен и с всички необходими съвременни условия за живот и почивка. В Св. Влас се намира пристанище за яхти на комплекс "Марина Диневи".
 • Местоположение: източна България, област Бургас, община Несебър
 • Разстояние до столицата: 420 км, 4 ч. 16 мин.
 • Географска ширина: 42.67
 • Географска дължина: 25.4
 • Площ на населеното място: 36,125 кв. км.
 • Население: 4 141 (ГРАО, 2015-03-15)
 • Пощенски код: 8256
 • Телефонен код от България: 0554
 • Телефонен код от чужбина: 00359554

Свети Влас е малък град от курортен тип разположен в югоизточна България, непосредствено до Слънчев бряг на 5 км и на 10 км от Несебър. Наблизо са вилно селище Елените (4 км), а също резерват Камчия и нос Емине. София се намира на 420 км от Свети Влас, Пловдив е на около 302 км, Варна на около 91 км, а Бургас на 40 км.

Свети Влас се намира в подножието на южните склонове на Стара планина и в същото време на брега на Черно море, което го прави хубаво и спокойно място за живеене.

Климатът е особено благоприятен за лечение на белодробни заболявания, заради съчетанието на море и планина. На 1 км от Св. Влас е разположен единственият в България Морски санаториум.

Плажът на Свети Влас е ситен и златист с южно изложение, дълъг около 1,5 километра. Есента тук е дълга и топла, зимата е къса, поне 1600 са слънчевите часове.

Свети Влас е известен с пристанището за яхти на комплекс „Марина Диневи“.

Свети Влас е създаден от траките под името Лариса през II в, което го прави едно от най-старите селища в Несебърска община.

Съвременното строителството в Св. Влас може да се раздели на два периода – до 2000 г. и след 2000 г.

До 2000 г. се строят фамилни жилищни сгради до 2, 3 етажа. Строителството се е разгръщало в строителните граници на землището - склон-залесяване на Стара планина; шосе „Слънчев бряг – Елените” и бензиностанцията на входа на града. Всички останали територии са били със статут на земеделски земи.

След 2000 г., започва строителство в земеделските земи, оттатък шосето, в посока морския бряг. Изградена е улица „Бор“ от шосето до комплекс Sun Palace.

Днес, ул. Бор е продължена и изградена в посоки изток-запад, като организира по-голямата част от модерното застрояване на първа и втора линия от морския бряг.

Съвременното застрояване е гъсто и няма конкретен стил. В модерната част на града има тенденция на застрояване в българския стил „манастири”.

 • ТРАНСПОРТ

  Свети Влас е разположено на около 40 км от Бургас.

  За около 30 минути може да се стигне до Международното летище на Бургас. Летището се обслужва от международни превозвачи от и до всички точни на Европа.

  Воден транспорт може да се ползва до Свети Влас от Бургас и Несебър.

  Редовен ежедневен автобусен превоз има от Бургас, Несебър и Слънчев бряг и София. Има държавни и частни автобуси и бусове, маршрутки и таксита.

  Вътрешният транспорт в селището е организиран в малки влакчета за туристите.

 • МАГАЗИНИ

  На алеята на яхтено пристанище "Марина Диневи" в Свети Влас има магазини на марките Just Cavali, LIU.JO, Masons, Patrizia Pepe, Vilebriquin, а също Boutique Palace за аксесоари и бижута.

  На пешеходната алея в центъра на стария град има множество магазинчета за сувенири.

 • РЕСТОРАНТИ И БАРОВЕ

  В Свети Влас има ресторанти, магазини и кафенета с панорамни гледки, както и барове, но за нощен живот може да се отиде до Слънчев бряг, който е само на няколко минути път.

  Ресторанти в Диневи Ризорт:
  В Диневи Ризорт има разнообразие от ресторанти и видове кухни - традиционна българска кухня, средиземноморска и европейска кухня, гръцка и грузинска кухня, пица & грил.

  В Диневи Ризорт има нощен клуб "Планет" Яхт Клуб, пиано бар "NOTI" и др.

 • СПОРТ, ЗАБАВЛЕНИЯ, ПЛАЖОВЕ

  В Свети Влас има достатъчно развлечения за туристите.

  Курортът е известен с яхтеното си пристанище „Марина Диневи“, красиво проектирано за около 300 яхти.

  На плажовете се предлагат спортове от водни ски до плажен волейбол. В курорта има аквапарк и басейни.

  В курорта могат да се практикуват футбол, колоездене, волейбол, ветроходство, плуване, шах, бойни изкуства, тенис, мини голф, фехтовка и др.

  Спа и уелнес услуги се предлагат на няколко метра от плажа. Комплекс Виктория СПА предоставя СПА център, масажи и терапии.

  ПЛАЖОВЕ
  Плажната ивица на Свети Влас е с фин пясък и чиста вода. Плажът е многократен носител на престижната награда „Син флаг”. Тази награда се присъжда на плажовете, които отговарят на 32 изключително високи критерия за чистота на плажната ивица.

  На плажовете на Свети Влас има уютни кафенета и заведения, платени шезлонги и чадъри. На някои места от плажната ивица няма шезлонги и чадъри и тези зони не са охраняеми.

  На плажа са разположени престижни клубове по скуба дайвинг, подводен риболов, уинд сърфинг и ветроходство.

  За децата има детски кът с надуваем замък, площадка за игри, бънджи и детска анимация.

  Събития:
  • Праздник на Свети Влас – провежда се на 2 май.

  • Ежегодно в Свети Влас се провеждат турнири по фехтовка и бойни изкуства в Амфитеатър Арена.

  • Международна ветроходна регата „Св. Влас” се провежда в акваторията на Несебърския залив на 18, 19 и 20 юли.

  • Суперкар рали „Свети Влас“.

 • ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

  • Нос Робинзон е любимо място за разходка и пикник на морския бряг, с малка горичка, скали на брега и малък плаж.

  • Манастири. В Св. Влас има останки от много манастири от 14-ти век, сред които “Св. Петър”, “Св. Илия”, “Св. Влас”, “Св. Андрей” и девическият манастир “Св. Анна”. Всичките манастири са унищожени през 18-ти век.

  • Природен резерват "Камчия" с гъсти лонгозни гори.

  • Вилно селище "Елените".

  • Нос Емине, който представлява 60-метрова отвесна скала, врязана в морето. Тук може да се видят останки от крепост и манастир, както и стар морски фар.

  • В землището на Несебър може да се видят пясъчните дюни. Те са 5 на брой с обща площ 10 хектара, а върху тях е израснала, така наречената пясъчна флора с редки растителни видове.

  • Местност Иракли, защитена територия, която се намира в землището на село Емона, на около 20 км северно от Свети Влас. Пясъчната ивица на Иракли е дълга и широка с чист ситен пясък. В местността Иракли се намира нос Емине с функциониращ фар.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти