LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo
гр. Созопол,
Бургаска област,
България

СОЗОПОЛ

Созопол е оживен град, предпочитано място за почивка на български и чуждестранни посетители. Известен е с архитектурата на стария град, с удобствата и развлеченията в новата част. До Созопол се намират няколко хубави плажа и къмпинга.
 • Местоположение: Югоизточна България, област Бургас, община Созопол
 • Разстояние до столицата: 416 км, 4 ч. 05 мин.
 • Географска ширина: 42.67
 • Географска дължина: 25.4
 • Надморско равнище: 0 - 10 м
 • Площ на населеното място: 41,829 кв. км.
 • Население: 5 195 жители /към 15.03.2015 - ГРАО/
 • Пощенски код: 8130
 • Телефонен код от България: 0550
 • Телефонен код от чужбина: 00359550

Град Созопол е разположен на живописен полуостров в южната част на Бургаския залив, на около 35 км от Бургас и на 416 км от София. Той е един от най-старите градове по българското Черноморие.

Созопол е разделен на Стар и Нов град, между които се намира Морската градина. Старият град се намира на малък полуостров „Скамний“, който е свързан чрез изкуствен насип и вълнолом с остров Свети Кирик, на 250 м северозападно от Созопол. Северната част на полуострова завършва с нос Скамни, а южната - с нос Харманите.

По протежението на залива Коренята до полуостров Буджака се намира най-новата част на града — квартал Харманите. Южната граница на Созопол очертават полуостров Буджака и заливът Каваци.
В Созополския залив се намират остров „Св. Иван“ и малък остров до него „Св. Петър“.

Районът на Созопол се характеризира със силно разчленено крайбрежие, морски тераси и многобройни лимани, средноголеми и малки плажни ивици. В пределите на града плажните ивици са по-големи - това са плажовете Централен (Северен) и Харманите. Около една трета от плажа Харманите е заета от пясъчни дюни. Полуостровите между заливите имат много подводни и надводни скали.

Западно от Созопол релефа се характеризира със склонове, разчленени от дълбоки планини. Югозападно от града се намира връх Бакърлък, 376 м.

Климатът в Созопол е между влажния субтропичен и средиземноморския климат, с топли, но ветровити зими (средна температура през януари +6°С) и дълги, топли лета (средна температура през юли +27°С).

Около Созопол има няколко защитени територии за опазване на застрашени животински и растителни видове.

Старият град на Созопол е предпочитан за разходки заради малките улички и старите къщи. В новата част на града са разположени много хотели и заведения.

Възможностите за настаняване са разнообразни - луксозни хотели, малки семейни хотелчета, къщи за гости, бунгала. В непосредствена близост до града са и няколко къмпинга: „Градина”, „Златна рибка”, „Каваци”, „Веселие“ и „Смокиня”.

В Созопол има много забележителности, артистични изяви и събития, ресторанти и увеселителни заведения, пристанищните услуги, яхт-клубове, възможности за морски видове спорт.

Със своето културно-историческо минало, със запазената архитектура от XVIII и XIX век и красивата атмосфера на Стария град, с плажовете и къмпинги, както и ежегодните празници на изкуствата „Аполония“, Созопол привлича множество български и чуждестранни туристи.

 • ТРАНСПОРТ

  Местният транспорт в Созопол пък се осъществява с мини влакчета, които обикалят градчето и околностите му.

  Автомобилен транспорт
  Посредством републикански път I-9, част от европейската пътна мрежа Е-87, Созопол се свързва с Бургас на север и другите черноморски градове на юг.

  От централна автогара София всеки ден от сутрин до късна вечер има множество автобуси до Созопол.

  Обществен транспорт с автобуси и маршрутки има до близките населени места, които тръгват от Автогара Созопол, която се намира между Стария и Новия град.

  Воден транспорт
  Пристанище Созопол се намира северно от Стария град. Използва се за пътнически и товарни превози и за развлекателно-туристически пътувания. Пристанището има седем корабни места и морска гара .
  Освен него в града има яхтено пристанище и пристани за рибарски лодки.

  Ж/д транспорт
  Созопол няма достъп до българската железопътна мрежа.

 • УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ И ДЕТСКИ ГРАДИНИ

  В Созопол има 2 детски градини и 1 основно училище.

  Към читалище „Отец Паисий“ в Созопол има 9 художествени колектива: детски и женски танцови състави, театрална трупа, школа по изобразително изкуство, школа по модерен и класически балет, фолклорна група, група за стари градски песни, езикова школа.

 • МЕДИЦИНСКО ОБСЛУЖВАНЕ

  В Созопол са разположени медицински център „Св. Зосим“ и Център за спешна медицинска помощ, филиал на Бургас.

  Здравеопазването в Созопол се осъществява само от лечебни заведения за извънболнична помощ, като болничната помощ се предоставя от болниците в Бургас.

 • РЕСТОРАНТИ И БАРОВЕ

  Созопол е пълен с традиционни ресторантчета, малки заведения по крайбрежието, в старата и в новата част. На всяка крачка има павилиони за риба, кафенета, пицарии, закусвални и други заведения, включително казина.

  Интересни заведения са “Нептун”, “Вятърната мелница”, “Таверна Атина”, “Механа Созопол”, “Ксантана”, “Рибарски кораб Дружба”, “Олимп”, “Орфей”, “Лилия”. Някои от тях са изградени върху реставрирани къщи.
  Има много хранителни магазини и хубави пазари. Прясна риба може да се купува направо от рибарите на пристанището.

 • ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

  • Архитектурен и археологически резерват Старинен Созопол
  Старият град на Созопол е обявен за музей през 1974 г. В резервата има близо 180 жилищни сгради от средата на XVIII и началото на XIX в. Къщите в Стария град са изградени от камък и дърво и принадлежат към т.н. черноморски архитектурен тип къщи. Сред по-известните са: Къща-музей Александър Мутафов, Къща на Мариета Стефанова, Къща на Тодор Загоров, Къща на Креаноолу, Къща на Куртиди и други.

  • Археологическият музей в Созопол е част от 100-те национални туристически обекта.

  • Архитектурно-исторически комплекс „Южна крепостна стена и кула”
  Сградата на музейния комплекс е разположена в югоизточната зона на полуостров Скамний тръгвайки в посока изток от Морска градина по улица „Южна панорамна алея” непосредствено над нивото на Черно море.

  • Художествена галерия
  Галерията е създадена през 1991 г. Разположена е в сградата на Старото училище, паметник на културата. В галерията има около 287 картини (предимно живопис и графика) и около 40 скулптури от български и чуждестранни автори.

  • Вятърна мелница край Созопол

  • Тракийски крепости в района на Медни рид
  На усамотен планински рид около Созопол, още през XIII-XII в. пр. Хр. траките изграждат крепостни стени по високите върхове на рида. Най-интересни са крепостите на връх Атия, на връх Бакърлъка, Лободово кале и Малкото кале.

  • Тракийски надгробни могили
  По височините на Меден рид и хълмовете около крайбрежието са разположени множество могили – следи от погребалните ритуали на траките. В миналото те са били около 1500, днес са останали по-малко.

  • Антични некрополи
  Сред по-известните некрополи на античната Аполония Понтика се намират в Морската градина и местностите Буджака, Харманите и Калфата.

  • Крепостни стени VI–XIV век
  Средновековен Созопол е ограден с крепостна стена и кули, строени около 511 година, по времето на император Анастасий. От съоръжения са запазени фрагменти, достигащи височина до 3-4 м. От 2003 година крепостните стени са реконструирани, консервирани и популяризирани сегменти от Южна крепостна стена и стражева кула.

 • КУЛТУРЕН ЖИВОТ И ЗАБАВЛЕНИЯ

  ХРАМОВЕ И МАНАСТИРИ
  Средновековният Созопол има повече от 20 църкви и 5 манастира.

  От средновековната архитектура до днес са запазени останките на манастира на остров Св. Иван – X - XVII век, базиликата в центъра на Стария град и част от манастира „Св. Апостоли” на нос Скамний.

  Действащи църкви и интересни за разглеждане са старинните църкви “Св. Зосим”, 1857 г. И “Св. Богородица”, 1828 г. “Св. Богородица” най-голямата църква в Созопол и е обявена за паметник на културата под закрилата на ЮНЕСКО.

  Други интересни църкви са „Свети свети Кирил и Методий“, 1889 г.; Храмът “Св. Богородица Калеоса”; Манастир “Св. Иван предтеча и Кръстител”

  РЕДОВНИ СЪБИТИЯ
  Всяка година, 1 – 10 септември, в Созопол се провежда големият международен фестивал на изкуствата – Аполония, който привлича артисти и хора на изкуството от цялата страна и чужбина. Фестивалната програма е богата на събития и включва международни театрални представления, джаз-концерти, модни ревюта, камерна музика и премиери на книги.

  July Morning се провежда на 29 и 30 юни, а на 17 юли е Празникът на града.

  През летния сезон в Созопол се провеждат събития и фестивали свързани с театъра, кукленото изкуство, изобразителното изкуство, фотографията, поезията, музиката.

 • ТУРИЗЪМ

  В Созопол има 2 плажа – централен и Харманите. До Созопол са плажовете на къмпингите „Златна рибка”, „Каваците”, „Градина”, „Веселие“ и „Смокиня”.

  Над Созопол се намира връх Бакърлъка, в района му се намират древни тракийските крепостни стени, разположени по хълмовете около Созопол.

  По планинските хълмове на Меден рид има тракийски надгробни могили, а древни некрополи може да се видят в местностите “Харманите” и “Буджака”.

  Част от бреговете на Созопол са скалисти, на юг има много усамотени пещери. На около 20 км на юг от града се намира устието на река Ропотамо с два природни резервата – Водна лилия и Вельов вир. Оттук минава и Via Pontica – пътят за миграция на птиците. Всяка година в края на лятото могат да се наблюдават хиляди щъркели, пеликани и над 30 вида птици.

  В района на Созопол има безброй места за риболов. Предлагат се индивидуални риболовни програми, може да се лови от лодка, от скалистия бряг или под вода, морска или сладководна, дънна или пасажна риба.

  По плажовете може да се практикуват различни видове спорт – каране на лодка и джет, сърф, плажен волейбол, риболов.

  Условията за уиндсърфинг в района на Созопол са много добри. В залива, около къмпингите Ченоморец, Градина и Златна рибка са най-добрите места за сърфисти. Има добре уредени сърф-училища и сърфове под наем. Всички водни спортове можете да практикувате по индивидуални програми или според предложеното на всеки един от охраняваните плажове на Созопол. В Созополския залив ежегодно се провежда една от националните регати.

  Друга атракция в близост до Созопол е островът Св. Иван, който се намира на около 2 км. северно от стария град. Това е най-големият остров на българското Черно море. На острова е построен сонарен фар, който заедно с фара на нос Емине показва пътя на плавателните съдове към Бургаския залив. В далечни времена островът е бил скривалище на пирати, а по-късно там бил построен манастир на името на Света Богородица, който впоследствие бил преименуван на Свети Иван Продомос. Във водите около острова има един уникален подводен феномен, известен като Каменната гора.

  На пристанището на Созопол се предлагат яхти под наем, разходки с лодки до близките населени пунктове.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти