LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo
гр. Приморско,
Бургаска област,
България

ПРИМОРСКО

Приморско е Черноморски град с добре развита инфраструктура, с хубави плажове и аква-парк, с няколко природни резервата в околностите.
 • Местоположение: югоизточна България, област Бургас, община Приморско
 • Разстояние до столицата: 432 км, 4 ч. 17 мин.
 • Географска ширина: 42.67
 • Географска дължина: 25.4
 • Надморско равнище: 0 - 16 м
 • Площ на населеното място: 69,415 кв. км.
 • Население: 3 531 (ГРАО, 2015-03-15)
 • Пощенски код: 8180
 • Телефонен код от България: 0550
 • Телефонен код от чужбина: 00359550

Приморско е град, разположен в югоизточна България, на бреговете на Черно море между залива Стамополу и Дяволският залив, на 50 км от град Бургас и на 60 км от летище Бургас.

Местността е покрита с широколистна растителност и всъщност представлява парк с много алеи сред буковите гори. Приморско е награден с престижното отличие „Син флаг”, заради изключително съхранената природа в района.

В района около града има 4 плажа – северен, централен, южен и „Перла”.
Курортът е известен заради 10 километровия пясъчен плаж, който е един от най–дългите на българското Черноморие.

Водните атракции са водните ски, водни пързалки, сърф, скутери, джетове, риболов, разходка с лодка и яхта, плажен волейбол, тенис корт и много други.
Приморско е спокоен град, особено благоприятен за семейна почивка.

Населението на града нараства, като е повече от 3000 души, а през летните месеци броят на хората се увеличава неколкократно заради многобройните туристи.

Климатът в района е повлиян от Средиземно море, температурите са подходящи за летен туризъм от май до октомври, зимата е мека и къса. Средната юлска температура е +23-24°С.

Инфраструктурата на Приморско е добре развита, има редовни автобуси до съседните курорти и градове, ресторанти предлагащи българска традиционна кухня, рибни деликатеси, заведения за бързо хранене, пицарии, кафета, барове, дискотеки, бистра, снек барове и магазини.

Настаняването в Приморско е разнообразно – от частни квартири, вили, семейни хотелчета до хотелски комплекси. На обширната плажна ивица са разположени над 80 ваканционни комплекса и летни къмпинги.

Река Ропотамо е в близост до Приморско. Сама по себе си тя е един от най–големите природни резервати, известен с богатото си разнообразие от редки птици и растения.

Само на 6 км югоизточно от града се намира известният Маслен нос. Той е забележителен заради естествения фиорд, който се е образувал там. На 5 км северно от Приморско има уникално тракийско светилище.

 • ТРАНСПОРТ

  Крайбрежен панорамен път свързва град Приморско с всички черноморски селища — Китен, Дюни, Созопол, Бургас, Несебър, Варна и др. Градът се намира на 60 км от международното летище Сарафово – гр. Бургас, а на 3 км е разположено локално летище Приморско за малки самолети с дължина на пистата 950 м.

  Автобусен транспорт
  Курортът Приморско се намира на около 50 км от Бургас и на 22 км от Созопол в посока юг. От всички по-големи градове в България има автобусен транспорт до южночерноморските курорти, който преминава и през Приморско.
  Телефон на автогара - Приморско: 0550 32341

  ЖП транспорт
  От всички части на България може да се стигне до Бургас с жп транспорт и от там чрез автобуси, маршрутки и таксита до Приморско.

  Въздушен транспорт
  С вътрешните полети в страната от София, Пловдив и Варна може да стигнете до Бургас и от там чрез автобуси, маршрутки и таксита до Приморско.

 • МЕДИЦИНСКО ОБСЛУЖВАНЕ

  В Приморско има медицински центрове и частни лекарски кабинети.

  • Диагностично-консултативен център
  Адрес: гр. Приморско, ул. Ропотамо 27
  Телефон: +359 550 3 30 11

  • "Медицински център Приморско" ЕООД
  Адрес: обл. Бургас, гр. Приморско, ул. Ропотамо 25
  Телефон: 0888535415

 • УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ И ДЕТСКИ ГРАДИНИ

  В Приморско има средно училище, детска градина и читалище:

  • Средно Общообразователно Училище "Никола Йонков Вапцаров"
  Адрес: ул."Ропотамо" No 48, 8180 Приморско
  Телефон: +359 550 32250; +359 550 32874
  Училището е от І до ХІІ клас с общинско финансиране.

  • Читалище "Самообразование"

  • Целодневна Детска Градина и ясла "Русалка"
  Адрес: "Славянска" 16, 8290 Приморско
  Телефон: +359 550 32129

 • РЕСТОРАНТИ И БАРОВЕ

  Приморско предлага разнообразни заведения. Сред популярните барове са North beach one Bar Fish&Grill, Арена, Dejavu, Хавана, Оргазъм, Куба Либре и други.

  Дискотеките в Приморско са: Луксор, Диско бар "Оргазъм", Бар "Карамба", Поп Фолк Клуб "Афтър оргазъм", Бар "Текила", Импулс.

  Голяма част от ресторантите в Приморско предлагат предимно ястия от българската национална кухня, а също така рибни и морски деликатеси, барбекю-грил, пица, жива музика.
  Сред по-популярните ресторанти са Бялата Къща, Морски Пират, Св.Стефан, Кукери, Панорама, Левтери, Ден и Нощ, Амелия, Китайски ресторанти, Чайка, Старият Капитан, Кума лиса, Старата мелница и др.
  Има и много заведения за бързо хранене.

 • ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

  • Аква Парк
  Аква паркът в Приморско разполага с развлеченията, като Детска пързалка, Ролба, Кобра, Слон, Октопод, Палячо, Черна дупка, Камикадзе, Семейна пързалка, Цунами, Центрофуга, Бавна река.
  Сред заведенията в парка са: бар "Детски Свят", сладоледен бар, суши бар, бар "Острова", ресторант "Приморско", бързо хранене, пица.

  В Аква парка се намира голямата и модерна спортна зала с 1000 седящи места, оборудвана с най-съвременна аудио-визуална техника, мултимедия, пресцентър, залата е мултифункционална за хандбал, тенис, волейбол, баскетбол и танци.

  Конгресният център към спортната зала разполага с конферентна зала, фитнес-център, аеробика, масаж, козметичен салон, сладкарница до ресторант "А Ла Карт".
  Тел.: +359 2 963 00 60, +359 550/3 21 74.

  • Крайбрежната ивица по протежение на Черно море от курортното селище „Дюни” до град Приморско е сравнително интензивно наситена с паметници на културата от тракийската ранножелязна епоха, античността и средновековието.

  • Жертвени камъни
  В района на Ропотамо има два жертвени камъка. Първият - „Апостол таш” се намира североизточно от връх Китка, близо до Маслен нос. Вторият се казва Бегликташ и се намира източно край планинския гребен, южно от залива „Света Параскева”.

  • Антични и средновековни пристанища
  Пристанището Херсонесос, Тера, Ориоспотамо, Падама, Свети Димитър пред устието на река Ропотамо

  • Пристанището на крепостта Маслен нос

  • Пристанище Ватрухи се намира в едноименния залив югоизточно от устието на река Ропотамо и северно от нос Коракя.

  • Енеолитното селище Стамопуло, на 3,5 км северозападно от Приморскo.

  • Змийският остров се намира северозападно от устието на Ропотамо и отстои само на 200 м от брега и е най-малък по територия наш черноморски остров (0,003 кв. км).

  • Църквата „Света Параскева” - намира се в най-вътрешната извивка на едноименния залив.

  • На полуострова, където сега е разположен град Приморско има следи от антична и вероятно средновековна крепост.

  • Древният път на птиците Вия Понтика, който минава през Приморско и характеризира района като изключително екологично чист, с уникална флора и фауна.

  Редовни събития
  • Ежегоден международен фестивал на народното творчество.
  • Национално Оф Роуд Състезание Приморско 4х4
  • 24 май — Празник на град Приморско, традиционен събор, турнир по футбол, турнир по народна борба, спортни събития
  • 30 юни — July Morning

 • ТУРИЗЪМ

  Около Приморско са открити 4 светилища, 12 долмена и 10 могилни некропола. Най-голям интерес сред туристите предизвиква светилището „Беглик таш”, което олицетворява култа към слънцето. Скалното светилище край Приморско е едно от най-големите открития за тракийската история на българското Южно Черноморие и Странджа. То е разположено в централната най-висока част на нос Беглик таш, с надморска височина 128 м и обхваща площ от около 6 дка. Най-добре проучена е централната му част, където върху голяма скална тераса, леко издигната над околния терен, са разположени в кръг с диаметър 56 м отделни скални елементи от ритуалното пространство. Създадено е в средата на ІІ хил. пр.Хр. и е разрушено в началото на ІV в. сл.Хр.

  Край Приморско е разположен резерватът „Ропотамо”. На територията на резервата се намират множество интересни и уникални природни обекти - лиманът на река Ропотамо, блатото Аркутино, лонгозни гори, които на тази географска ширина се срещат много рядко, различни скални феномени, мочурища, блата и други. Резерватът е част от по-голямата защитена зона „Рамсарско място Ропотамо”. Лиманът на река Ропотамо е една от основните туристически забележителности в резервата. Тук се предлагат атрактивни разходки с лодка по течението на реката.

  Известен с чистата си природа и редките растения е резерватът „Аркутино” или Мечешкото блато в община Приморско. Тук расте пясъчна лилия. Разполага с чиста и дълга плажна ивица.

  Северно от Приморско, в зоната между лагуната Стамополу и плажната ивица, се намира един от най-добре запазените дюнни комплекси по Черноморието. Някои дюни достигат до височина 19 м и са изключителна гледка за посетителите. Това е природната забележителност „Пясъчни дюни-Перла”.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти