LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo
гр. Черноморец,
Бургаска област,
България

Черноморец

Черноморец е малък морски град, който постоянно се развива. Селището има хубави плажове и къмпинги, подходящи за всички видове воден спорт.
 • Местоположение: Югоизточна България, област Бургас, община Созопол
 • Разстояние до столицата: 408 км, 4 ч.
 • Географска ширина: 42.67
 • Географска дължина: 25.4
 • Надморско равнище: 0 м
 • Площ на населеното място: 30,561 кв. км.
 • Население: 2 221 жители /към 15.03.2015 - ГРАО/
 • Пощенски код: 8142
 • Телефонен код от България: 0550
 • Телефонен код от чужбина: 00359550

Черноморец е малък град от курортен тип. Черноморец се намира на 25 км на югоизток от Бургас на южния бряг на големия Бургаски залив. На изток от Черноморец се намират остров Свети Иван и Созопол, на 9 км.

Селището има отлично разположение в своеобразна падина край брега, на малък залив до морето. Малкият залив, който още от стари времена гърците наричали „Агиос Николас“ (Свети Никола), има формата на морска подкова, обърната с отвора на север.

Подножието на източна Странджа планина и леко нагънатият релеф откриват красива панорама. На север погледът стига до нос Емине, на юг - до Аркутино.

Климатът в Черноморец е по-мек, отколкото в останалите части на региона - летните температури на водата са + 20-26 °С, а на въздуха + 26-30 °С.

Курортното селище разполага с 4 плажни ивици. В Черноморец има както спокойни самотни плажове така и оживени, също така наблизо има няколко хубави къмпинга - 'Градина', 'Златна рибка' и 'Черноморец'. Всички плажове са подходящи за къпане на деца и възрастни, както и за водни спортове.
Къмпинг „Градина“, само на 1.5 км, предлага отлични условия за сърф.

Скалния бряг в източната част на Черноморец осигурява условия за любителите на нудизъм, скокове във вода от различни височини на скалите и риболов.

Забележителностите в Черноморец са православният храм „Св. Никола” и Райската градина разположена срещу него, Археологически музей и останките на древно селище до Черноморец.

Черноморец разполага с много нови хотели, вили и частни квартири и се разраства много бързо. Все още в градчето няма големи комплекси, което спомага градчето да запази тихата и спокойна атмосфера.

В Черноморец има множество кафенета, от панорамни разположени на брега на морето или на главната търговска улица, до закътани сред зеленината на селския двор. В градчето преобладават кафенетата на открито.
Правят впечатление многото цветя и храсти в почти всеки двор на къща или ресторант.

 • ТРАНСПОРТ

  Авто транспорт
  От Бургас и Созопол има редовни автобусни линии до Черноморец. Освен с автобуси, до Черноморец може да се стигне с маршрутка от съседните населени пунктове или с такси.

  От централната автогара в София тръгват директни автобуси до Синеморец, които минават през Черноморец.

  Самолет
  Най-бързо до Черноморец от София (за 40 мин.) може да се стигне със самолет. Летище Бургас работи през цялата година.

  Влак
  От централната железопътна гара в София може да се стигне до Бургас с експресен влак.

 • УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ И ДЕТСКИ ГРАДИНИ

  В Черноморец има едно основно училище, една детска градина и читалище.

  Основно Училище "Христо Ботев" (І - VІІІ клас)
  Адрес: ул."Дружба" 4а, 8142 Черноморец
  Телефон: +359 (0)550 4-22-35

  Целодневна Детска Градина "Делфинче"
  Тип: Детска градина/ясла
  Адрес: "Дружба" 11, 8142 Черноморец
  Телефон: +359 550 42382; +359 550 42382

 • РЕСТОРАНТИ И БАРОВЕ

  В Черноморец има много ресторанти, механи и кафенета. Някои от тях са панорамно разположени на брега на морето, други - на главната търговска улица или са закътани сред зеленината на селския двор. Заведенията предлагат българска и международна кухня, ястия с морски дарове, разнообразни напитки и шоу-програми.

  В градчето има две дискотеки. Те работят от 22:30 до ранна сутрин, едната е със зала за 120 човека, а другата е на самия централен плаж.

 • КУЛТУРЕН ЖИВОТ И ЗАБАВЛЕНИЯ

  Черноморец се развиват културните и спортни дейности.

  • Читалище "Димо Николов"
  Адрес: с. Черноморец, ул. "Т.Каблешков" №2, п.к.8142
  Телефон: +359 550 4-23-28.

  Читалище „Димо Николов“ е действащо читалище с дейности: група за народни танци, състав за автентичен фолклор, кръжок сръчни ръце и библиотека.

  • Футболно игрище
  В Черноморец има модерно футболно игрище с изкуствена настилка. Игрището е с размери 60 на 40 м. Налично е и осветление на стадиона, което дава предпоставка за спортуване и вечер.

  • Детски кът и фитнес в парка
  В Черноморец има парк с детски кът с много люлки, пързалки и катерушки. Там се намира също така и площадка с фитнес уреди, които са за свободно ползване.

 • ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

  • Храм "Свети Никола" и райската градина
  Една от забележителностите на Черноморец е православния храм "Свети Никола" и райската градина пред храма. Храмът е нова едноетажна постройка. През 1994 г. е бил опожарен и са били спасени само дървен кръст и икона на "Свети Никола". Сградата е възстановена със средства на местните жители.

  Освен старата църква в града, интерес представляват и каменните образувания в северна посока.

  Южната част на Черноморец граничи с река, а още по на юг по брега се намира античния град Созопол.

  • Археологически музей в Черноморец
  Археологическият музей се намират в непосредствена близост до хотел-ресторант „Замъка“.

  Част от експозицията в Археологическия музей са артефактите, намерени по време на наземните и подводни разкопки на град Акра.

  Археологическият музей има три изложби: културно -историческото наследство на Черноморец, находки на Черноморската цивилизация от Резово до Шабла и етнографските елементи от бита на Черноморска Странджа.

  • Древно селище до Черноморец
  Селището, открито в крепостта Акра на едноименния нос край Черноморец, е възникнало малко след Троянската война, според последните проучвания на археолозите. Част от крепостната стена и бойните кули са реставрирани.

 • ТУРИЗЪМ

  Плажове
  Черноморец разполага с 4 красиви и чисти плажни ивици - Централен плаж, Къмпинг Черноморец, Царския залив - Къмпинг Градина и Залива Вормос.

  • Централният плаж е оживен, със златист пясък и плитки води, удобен за семейства с деца и за риболов.
  • Плажът на къмпинг Градина е подходящ за любителите на водните спортове - сърф, джет, водни ски, водно колело, банан и други.
  • Плажът при къмпинг Черноморец е усамотен, със златист пясък и малки заоблени камъчета. Предпочитан е от нудисти. До плажа има и горичка.
  • Плаж Вормос е почти непосещавана огромна плажна ивица със сребрист пясък и кристално чиста вода. Подходящ е за деца - водата е топла, спокойна и плитка десетки метри навътре в морето.

  Скалния бряг в източната част на Черноморец осигурява условия за скокове във вода от различни височини на скалите, риболов и за любителите на нудизъм.

  Забележителности до Черноморец:
  Поморийско Езеро - 14 км; Беглик Таш - 18 км; Река Ропотамо - 16 км; Нос Емине - 36 км.

  Къмпинги до Черноморец:
  Черноморец - 2 км.; Градина - 3 км; Златна Рибка - 5 км; Каваци - 8 км; Смокиня - 8 км.

  Плажове до Черноморец:
  Вромос - 3 км; Царски плаж - 4 км; Аркутино - 14 км; Алепу – 12 км; Устието на река Ропотамо - 16 км.

  Курорти до Черноморец:
  Созопол - 6 км; Дюни - 10 км; Крайморие - 13 км; Поморие - 13 км; Бургас – 15 км.

  Разходка с лодка
  Корабчетата в Черноморец предлагат разходка до двата острова Св. Иван и Св. Анастасия, които се намират близо до града.

  Остров Свети Иван е най-големият черноморски остров на България. Площта му е 660 дка, а най-високата му точка е на 33 метра над морето. Намира се на 1 км от Черноморец.
  Остров Св. Иван е обект на непрекъснати археологически проучвания. През VII в. пр.Хр. траките са направили светилище тук, а през ранното средновековие е бил построен голям манастир. Островът е обитаван от много видове птици. Тук се намира и Най-голямата колония на сребриста чайка (Larus argentatus) в България се намира на острова.

  Островът „Света Анастасия“ предлага музей, разказващ историята на острова, църква с възстановени стенописи от 14 век, къща за гости с гледка към Бургаския залив, ресторант с традиционна кухня, лекарна с целебни отвари от билки.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти