LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo
гр. Балчик,
Добричка област,
България

БАЛЧИК

Балчик е малък живописен град на Черно море. Известен е с Ботаническата градина, Архитектурно–парковия комплекс Двореца и яхтеното пристанище.
 • Местоположение: Североизточна България, област Добрич, община Балчик
 • Разстояние до столицата: 487 км, 5 ч. 50 мин.
 • Географска ширина: 42.67
 • Географска дължина: 25.4
 • Надморско равнище: 199 м
 • Площ на населеното място: 74.411 кв. км.
 • Население: 12 690 жители /към 15.03.2015 - ГРАО/
 • Пощенски код: 9600
 • Телефонен код от България: 0579
 • Телефонен код от чужбина: 00359579

Балчик е малък живописен град разположен терасовидно на брега на Черно море, в област Добрич, Североизточна България. Близо до Балчик се намират курортния комплекс Албена (13 км), Кранево (15 км), Каварна (18 км), Златни пасъци (27 км), Варна (29 км).
В района на Балчик се намират Нос Калиакра, Камен бряг, Побитите камъни.

Балчик е административен и стопански център на едноименната община. В града има основни и средни училища, детски градини, няколко болници и медицински кабинети.

Бреговата ивица край Балчик е с дължина 4 км.
Градът се намира в район с умерено-континентален климат, средната температура през юли е 22°С, а температурата на морската вода през лятото достига до 24°С.

В Балчик има лечебни минерални извори с температура до 31°С.

Балчик е един от най-древните европейски градове. Създаден е около средата на VІ в. пр. Хр. преди повече от 2600 години от гръцки колонисти върху руините на много по-ранно селище.
Градът бил наречен на гръцкия бог на виното и веселието Дионис – Дионисополис.

В Балчик има разнообразни възможности за развлечения – многобройни заведения, магазини, интересни природни, исторически и архитектурни забележителности - Ботаническата градина, Архитектурно – Парков Комплекс Двореца, Етнографски музей, Художествена галерия, Градски исторически музей, Текето.

На 4 км източно от града се намира местността "Тузлата", известна с лечебната си кал, която се прилага при костни заболявания. Построен е балнеологичен център, голям почивен комплекс, къмпинги с бунгала и вили.

Яхтено пристанище на Балчик дава възможност за акостиране на 60 яхти. Пристанището на Балчик се ползва от средно големи пътнически и търговски плавателни съдове.
Яхтеният туризъм и риболовът са развити в Балчик. Организират се пикници, риболов и къпане в морето, бой с пиратски кораби, романтични круизи и др.

В околностите на гр. Балчик има 3 игрища за голф.

 • ТРАНСПОРТ

  Автогара - Балчик
  До Балчик има директни автобуси от София, Варна, Добрич, Каварна, Шабла, Албена. Автобусите от София и обратно на ден са около 3 – 4 за всяка посока.
  Автобусите от Варна, Добрич и Албена тръгват през един час.
  Телефон на автогара - Балчик: +359 579 74069

  ЖП транспорт
  До Балчик също може да се стигне и чрез жп транспорт до Варна и от там с автобус или маршрутка.
  Основните градове, през които минават влаковете за Варна са: Аспарухово, кардам, София, Добрич, Плевен, Карнобат, Пловдив, Русе, Шумен и др.

  Адрес ЖП гара - Варна:
  пл.” Пенчо Славейков” 1, телефон: +359 52/ 630 444, 630 414

  Въздушен транспорт
  Има директни полети от София до Варна. От там чрез автобус, такси или маршрутка се стига до Балчик.

  Градски транспорт
  В Балчик можете да се придвижвате с такси, маршрутни таксита и частни микробуси.

 • УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ И ДЕТСКИ ГРАДИНИ

  Училища
  СОУ "Христо Ботев" град Балчик І до ХІІ клас.
  ул. "Черно море" № 80
  тел.: +359 579/7 28 05

  ОУ "Антим І" град Балчик І до VІІІ клас
  ул. "Дунав" № 16
  тел.: +359 579/7 22 56

  ОУ "Св.Св. Кирил и Методий" град Балчик І до VІІІ клас
  ул. "Хр. Ботев" № 56
  тел.: +359 579/7 22 04

  Детски градини
  Целодневна детска градина № 1 "Здравец" град Балчик
  ул. "Дионисополис" № 4
  тел. : +359 579/7 30 62; +359 895/554063

  Обединено детско заведение № 2 "Знаме на мира" град Балчик
  ул. "Арда" № 22
  тел.: +359 579/7 21 38; +359 895/554064

  Целодневна детска градина № 3 "Чайка" град Балчик
  ул. "Пушкин" № 9
  тел.: +359 579/7 37 91; +359 895/554065

  Общински детски комплекс
  ул. "Витоша" № 9
  тел.: +359 579/7 29 67

 • МЕДИЦИНСКО ОБСЛУЖВАНЕ

  Здравеопазването в общината е осигурено с добре развита мрежа от лечебни заведения. Болничната помощ се осигурява от модерно многопрофилно заведение с 92 легла в 6 клинични отделения (МБАЛ - "Балчик" ЕООД).

  Лечебните заведения за извънболнична помощ са представени от "Медицински център- І" ЕООД Балчик, Център за спешна медицинска помощ, медико-диагностична и медико-техническа лаборатория, микробиологична лаборатория, 14 общопрактикуващи лекари и 9 стоматолози.

  "МБАЛ Балчик" ЕООД
  ул. "Д-р Зл. Петков" № 1
  тел.: +359 579/7 26 91 /централа/

  "Медицински център - І" ЕООД
  ул. "Д-р Зл. Петков" № 1
  тел.: +359 579/7 28 66

  Спешна медицинска помощ
  ул. "Д-р Зл. Петков" № 1
  тел.: +359 579/7 24 42

 • ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

  Старинните къщи и улици са запазили древната атмосфера на Балчик. Сред забележителностите на града са Етнографският музей, старата турска джамия, църквата "Св. Никола".

  Символите на града са Дворецът и Ботаническата градина - най-голямата на Балканския полуостров и втора по големина в света.

  Ботаническата градина
  Университетската Ботаническа градина – Балчик е създадена през 1955 година на територията на парка в бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария.

  Общата площ на градината е 65 дка, където са разположени колекции на растителни видове от цял свят. Впечатляваща е колекцията от големи кактуси на площ от 1 дка. Много са екзотичните растителни видове сред цветните лехи, храстите и старите дървета.
  Тук се отглеждат около 2000 растителни вида, принадлежащи към 85 семейства и над 800 рода.

 • КУЛТУРЕН ЖИВОТ И ЗАБАВЛЕНИЯ

  МУЗЕИ
  Градски исторически музей
  В градския исторически музей се съхраняват находки още от възникването на града през VI в. пр.н.е. до 1940 г. Експозицията включва предмети от керамика и стъкло, епиграфски паметници, колекция от монети, а чрез документи и снимки е представен динамичният обществено-политически и стопански живот на Балчик след Освобождението през 1878 г.

  Етнографски музей
  Музеят се помещава в красива реставрирана къща на балчишки търговец житар и съхранява уюта на селски и градски тип гостни стаи от края на ХIХ век. На два етажа, чрез автентични предмети, са показани: развитието на занаятите коларство, ковачество, дърводелство, бъчварство; поминъка и бита на местните - работни и празнични костюми, рибарски мрежи, стан и жетварски инструменти, накити.

  Възрожденски комплекс
  Възрожденският комплекс включва Взаимно училище и църквата “Св. Никола”. В училищната сграда е представен интериор на класна и учителска стаи от средата на ХIХ век. Интересни са оригиналните образци на хладно и огнестрелно оръжие и други експонати от Възраждането.
  Патрон на храма “Св. Никола” е покровителят на моряците и рибарите. Църквата е строена в средата на ХIХ век. В нея е подредена постоянна изложба “Възрожденски икони от Добруджанския край”.

  ГАЛЕРИИ
  Художествената галерия в Балчик е приемник на първата галерия в Южна Добруджа и е разположена в красива и стилна сграда, строена в началото на ХХ век. В постоянна експозиция са представени творби на българските художници-класици и съвременно българско изкуство, а в четири зали ежегодно гостуват многобройни и разнообразни изложби на български и чуждестранни творци. Център на международни пленери и фестивали, галерията работи съвместно с чужди културни институти и посолства.

  ХРАМОВЕ
  Храм „Свети Николай Чудотворец“
  Църковният храм „Свети Николай Чудотворец“ представлява голяма трикорабна църква, направена от бял камък. Изградена е през 1848 година, но малко по-късно е разрушена от гърците. През 1866 година храмът е построен наново.

  Дворцовият параклис "Света Богородица"
  Комплексът е построен през 1873 година. Посетителите могат да видят старинни къщи и приятни за разходка калдъръмени улички.

  Храм на богинята майка Кибела в центъра на града. Храмът е открит през 2007 г. и според археолозите той датира около 280 - 260 г. пр.Хр.
  Открити са осем уникални статуи от бял мрамор на богинята майка и над 18 мраморни плочи с напълно запазени надписи на старогръцки.

  РЕДОВНИ СЪБИТИЯ
  Балчик е център за много културни мероприятия. Ежегодно се провеждат множество фестивали, сред които са:
  - 24 май - празник на Балчик;
  - детският фестивал „Усмивките на морето“;
  - Балфест — международен фестивал за документално и репортажно кино;
  - културни празници през септември;
  - фестивали на научната фантастика "Булгакон" и "Златен Кан";
  - международен фестивал Процес-пространство. В зависимост от определената тема, много от произведенията на фестивала се правят на място;
  - детски танцов фестивал „Хоро от перли“;
  - международен студентски филмов фестивал;
  - фотопленер „Балчик — древен и модерен“.

 • ТУРИЗЪМ

  Непосредствено до Балчик се намира курорта Албена. Двете дестинации са свързани с крайбрежната алея „Дамбата”. Тя започва от яхтеното пристанище, преминава покрай Двореца и достига до Албена, като общата й дължина е 7300 м.

  Манастирът „Акязълъ баба” – „Св. Атанас” се намира на 16 км от Балчик, в близост до село Оброчище. Местните го наричат „текето” (дервишки манастир). Построен е през ХVІ в., но се посещава както от християни, така и от мюсюлмани. Християните вярват, че някога тук е имало манастир, превърнат от мюсюлманите в дервишка обител, а св. Атанас бил убит от османците. Днес има 2 сгради - тюрбето (гробницата), в средата на което е гробът на Акязълъ баба, и имарета – мястото, където някога монасите вършели своите ритуали и приютявали пътници.

  В близост до Балчик има 3 модерни голф игрища.

  В района се намират още интересни места – Златни пясъци, село Кранево, град Каварна, както и много къмпинги с красиви плажове.

  Недалече от Балчик е и резерватът с крепостта Калиакра.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти