LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Турция развива строителния сектор на фона на силния икономически растеж

investor.bg

Забележителният икономически растеж и доходи на глава от населението в Турция създават подходящи възможности за развитие на сектора на недвижимите имоти в сравнение с други развиващи се страни, показва проучване на турската Асоциация на компаниите за инвестиции в недвижими имоти (GYODER), цитирано от ежедневника Zaman.

Документът, озаглавен "Недвижимите имоти в развиващите се страни и Турция; оценка и прогнози", разглежда и оценява настоящата ситуация и бъдещи изгледи за сектора в Турция, като я сравнява със съответните сектори на 17 развиващи се държави от Европа, Азия, Близкия Изток и Америка. Той показва, че недвижимите имоти в Турция, особено жилищното строителство, търговският сектор и строителството на молове, офис пазарът, промишлените обекти, туризмът и хотелиерството, както и инвестициите в недвижими имоти, показват признаци за растеж, подобни на тези в други развиващи се икономики като Русия, Китай, Индия, Индонезия, Бразилия и Катар.

Авторите на изследването вземат средносрочните и дългосрочни жилищни нужди и търсене като основни показатели при оценката и сравнението на имотните сектори в развиващите се страни. Според данни на ООН за населението в света през 2010 г. страните, където вероятността за високи жилищни нужди, е най-голяма, са Китай, Индия, Индонезия, Бразилия, Мексико, Турция и Саудитска Арабия. Очаква се градското население в Турция да нарасне от 56 млн. души в момента до 68 млн. през 2025 г.

"Търсенето на жилища в Турция поради увеличението на броя на домакинствата, изискванията за реновации и трансформация на съществуващи сгради в градовете през периода 2011-2015 г. се очаква да възлезе на 2,9 млн. обекта", сочи проучването. Администрацията за жилищно строителство (TOKI) в Турция планира да построи 500 хил. нови жилища, за да задоволи нуждите на домакинствата с ниски доходи в краткосрочен план, така че останалите 2,4 млн. обекта ще трябва да бъдат осигурени от частния сектор, което предоставя огромни възможности за бизнес както за местни, така и за чуждестранни строителни компании.

По отношение на офис пазара, Истанбул е сред градовете със сравнително малък запас спрямо останалите развиващи се икономики. Общият му обем се оценява на 2,36 млн. кв. м.

"Истанбул е важен регионален център за бизнес, търговия, финанси, туризъм и култура, затова предлага значителен потенциал за инвестиции в офиси. По този показател той се нарежда до градове като Пекин, Шанхай, Делхи и Сао Пауло. Компании от целия свят искат да отворят офиси в тези градове", посочва изследването, като допълва, че офис пазарът в Истанбул в момента следва стабилен и сравнително бавен път на растеж спрямо други градове като Москва, Сао Пауло и Мумбай, където растежът е най-силен поради високото търсене.

"Истанбул обаче ще продължи по този път на развитие, за да се превърне в регионален и все по-глобален център за бизнес, финанси, култура, забавление и пазаруване", твърдят експертите. "Очаква се търсенето на офиси от местни и международни инвеститори да нараства", допълват те.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти