LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Сделки с луксозни имоти почти липсват, цените падат с до 30%

Вестник "Класа", бр. 562, 31.07.09, Статия "Сделки с луксозни имоти почти липсват, цените падат с до 30%", със съкращения

Дори сегментът на луксозните имоти последва общата тенденция за целия пазар към драстично намаляване на броя на сключените сделки. В същото време цените на скъпите недвижимости остават високи, а в някои случаи намаляват и с 30%, коментираха за „Класа“ имотни специалисти.

Според управляващия партньор на „Лукс имоти“ Никола Стоянов проблемът не е в цената. „Клиентите не правят покупки поради стреса и напрежението, завладели ежедневието им. С други думи, дори цените да паднат с 20 или 30%, това няма да отпуши пазара и да увеличи драстично броя на сделките“, смята Стоянов. По негово мнение собствениците на подобен род недвижимости са по-способни да чакат, а не да продават на ниска цена. „Ясно е, че истински уникалните имоти не са чак толкова много у нас, тоест няма сериозна конкуренция, което се явява друга причина за относително стабилните им цени. С други думи сделки почти не се сключваха, но в същото време и цените задържаха нивата си от 2008 г.“, коментира брокерът. Друга тенденция, която открои Стоянов, е пренасочването към отдаване под наем. „Това е допълнителна причина за стабилност на цените и невъзможност от "заливане" на пазара с голям брой оферти за продажба. Клиентите нямат спокойствието да купуват, но имат нуждата да обитават качествени имоти. Ето защо тенденцията за пренасочването към наем дори доведе до лек ръст в наемните цени“, убеден е Стоянов.

Прогноза на Никола Стоянов, управляващ директор на „Лукс имоти“: В края на годината е възможно леко повишение на успешните продажби

До края на 2009 г. очаквам леко повишаване на броя на успешните продажби - това се дължи основно на позитивните новини, идващи от САЩ и Западна Европа. Освен това спокойствието се завръща сред инвеститорите и дори капиталовите пазари са за пореден месец във възход. Очаквам и стабилност на цените. При запазване на спокойствието на пазара дори в края на годината е възможно да наблюдаваме малки повишения до 10% в цените на най-елитните и уникални недвижимости. Идеалният център е една от топлокациите в София и място, където има определена концентрация на луксозно завършени имоти. По-голямата част от жилищата обаче са в стари сгради и се нуждаят от сериозни ремонти, а характеристиката, определяща ги като "елитни", е тяхната локация. При тях офертните цени варират в границите на около 2000 евро/кв. м. Сделки обаче се сключват на нива около 1300 евро/кв. м.

Никола Стоянов

ВИЖТЕ ЦЯЛАТА СТАТИЯ

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти