LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Очаква се увеличение на покупките на имоти в Турция от чужденци

investor.bg, 20.07.2011

Продажбите на имоти на чужденци в Турция се очаква да продължат да нарастват на фона на ускореното темпо на икономически растеж на страната спрямо останалата част от Европа и света. Според Турската асоциация на компаниите за инвестиции в недвижими имоти (GYODER) продажбите на чужденци са се увеличили с 40% през 2010 г. спрямо 2009 г., пише Novrealty.

Несъмнено силният икономически растеж на Турция е сериозен фактор за увеличението. След като през четвъртото тримесечие на 2009 г. приключи период на едногодишна рецесия с икономически растеж от 6,4%, Турция навлезе стремително в 2010 г. с растеж от 11,7% през първото тримесечие. После той се забави до 10,3% през второто тримесечие и до около 6% през третото. 2010 г. приключи с увеличение на БВП от 8,9%. Подобен силен икономически растеж може би е причина за наплива на инвеститори в имоти от чужбина.

Има обаче и друг важен фактор - стабилността. През 2010 г. Турция успешно забави инфлацията си до 41-годишен минимум от 6,4%. Бюджетният й дефицит варираше между 2 и 5%, а държавният дълг е около 45% от БВП. Тези показатели в сравнение с двуцифрените дефицити на много утвърдени пазари и среден държавен дълг от 80% от БВП в ЕС са предпоставка за стабилност.

В същото време, въпреки че няма официални данни, продажбите на ваканционни имоти вероятно също растат. По данни на министерството на туризма броят на туристите се е увеличил с 5,7% през 2010 г., което обикновено води до ръст на продажбите на ваканционни жилища, особено при силния икономически растеж и оптимизма за икономиката на страната.

Силният икономически растеж се ускори през първото тримесечие на 2011 г. На годишна база БВП нарасна с 11%, което превърна Турция в най-бързо развиващата се икономика в света. Държавният дълг през първото тримесечие спадна до 41%, а бюджетният дефицит се трансформира в излишък. Туризмът също се разраства силно - посетителите в страната са се увеличили с 15% през първите пет месеца на годината спрямо същия период на миналата година.

Друго предимство е стабилният ръст на цените на имотите от началото на 2011 г. По данни на GYODER през първото полугодие цените от строителите са се покачили с 6% на годишна база.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти