LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Инвестициите в комплекси със самостоятелни жилища бавно и предпазливо се съживяват

Капитал, бр.23, 07.06.2014, с.38

Семейство, деца, къща, кола... Това не е само идиличен стереотип, а профил на цяла група клиенти на имотния пазар – купувачите на къщи. Описват ги като хора с възможности, които не търсят имот, а начин на живот. За да им го осигурят, в годините на имотния бум много инвеститори се впуснаха да строят комплекси с къщи по склоновете на Витоша. Кризата обаче изпревари немалко от тях, строителството спря, останаха незавършени, а и незапочнати проекти.

Сега пазарът се възстановява и за инвеститорите с парцели в добрите райони на София къщите отново са на дневен ред. Все пак не рискуват с мащаб – финансират със собствени средства, проектите са малки, продажбите – по-бавни... И със сигурност на цени под тези отпреди кризата.

Комплексите с луксозни къщи са относително ново явление на софийския пазар. Появиха се преди десетина години и се обособиха като малък, но специфичен сегмент, насочен основно към семействата с деца. Предимството им е, че съчетават удобствата на самостоятелна къща с тези на затворения комплекс, в който съжителстват хора със сходен социален статус, има контролиран достъп и среда на обитаване. Другият плюс е инфраструктурата – асфалтов достъп и канализация, смятани все още за екстри в други иначе смятани за престижни квартали в подножието на Витоша. Голяма част от новите проекти са газифицирани или разчитат на съвременни методи на отопление като този с термопомпи.

Според Никола Стоянов, управляващ съдружник в агенция "Лукс имоти", от година насам на софийския пазар има устойчиво, макар и невисоко търсене на елитни имоти. Тъй като сегментът е малък обаче, инвеститорите също са ограничен брой – основно собственици на придобити преди кризата парцели, които сега търсят реализация.

Никола Стоянов от "Лукс имоти" отбелязва и голямото предлагане в сегмента. Според него в София вече има и силен вторичен пазар на къщи – в почти всички комплекси в подножието на Витоша има оферти за препродажба.

Това е нормално, тъй като живеем в глобален свят и хората са мобилни, отчита Стоянов. На пазара обаче подобни имоти оказват натиск върху цените – за къщи, строени преди десетина и повече години, те не надхвърлят 1000 евро/кв.м, докато инвеститорите в новите комплекси се прицелват по-скоро към 1100 - 1200 евро/кв.м.

В същото време това е скъпо строителство – разходите на квадратен метър при къщите са средно с 30 - 40% по-високи от тези на стандартни жилищни сгради, коментира той.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти