LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Имотите в Гърция с до 10% надолу за година, ще падат още

24 часа, бр.170, 25.06.12, Статия "Имотите в Гърция с до 10% надолу за година, ще падат още"

Цяла Европа, а и целият свят следи внимателно случващото се в Гърция. Това правят и една част от българите, но не защото се притесняват от негативна развръзка, а точно обратното - залагат на нея, за да купуват евтино. Напоследък интересът на българи към имоти в Гърция се е увеличил, отчитат брокерите. Но сделки засега почти няма.

Обяснението е, че потенциалните купувачи изчакват да видят как ще се развие финансовата картина в южната ни съседка, ще се осъществи ли спасителният план, или все пак ще напусне еврозоната.

От това ще зависи и накъде ще тръгнат цените на имотите. Ако се развие най-негативният сценарий, те ще се сринат. И тогава ще са най-изгодни за покупка.

От централната банка на Гърция (Bank of Greece) прогнозират, че цените на жилищата вероятно ще продължат низходящия си тренд и в следващите месеци, въпреки че не показват вече сигнали да са надценени според индекса, който сравнява продажните цени спрямо наемите.

Анализаторите коментират, че пазарът остава слаб, без знаци за възстановяване

и с негативни очаквания в средносрочен план.

От статистиката на Bank of Greece става ясно, че цените продължават да падат. Те са се понижили с до 10,1% през първото тримесечие на 2012 г. на годишна база. Най-голям спад е имало в Солун.

По данни на ЛУКС ИМОТИ се предлагат доста високи офертни цени, които при сериозни преговори биха могли да паднат и на 50% от първоначалната стойност. Най-често продавачите обаче са склонни да намалят цената с 5-10%.

Според компанията има доста незаконно построени къщи, които може да са на много

изгодни цени Не е препоръчително да се купуват, защото после документацията им трудно може да бъде уредена, особено от чуждестранен собственик, съветват специалистите.

От ЛУКС ИМОТИ са категорични, че интересът на българите е основно към северната част на Гърция и най-вече Халкидики. Предпочитанията на заможните купувачи са основно към втория ръкав - Ситония, който е по-слабо застроен и по-спокоен.

Най-голямо предлагане на имоти ново строителство там има в Никити, където могат да се намерят апартаменти с 1 спалня на цени от 50 000 евро, но не на първа линия.

Къщите вървят от около 120 000 евро нагоре. В по-малки курортни градчета на Халкидики има редови къщи и за по 80 000 - 90 000 евро, но са по 60-90 кв. м и са далече от брега.

Цените на ваканционните апартаменти в тази част на Гърция започват от около 1000 евро на кв. м, обобщават брокерите.

Българите като цяло търсят по-големи, и то самостоятелни къщи на първа линия с гледки към морето, но такива имоти започват от около 500 000 евро и държат цени дори и в момента.

Основният мотив за покупка е лично ползване на ваканционния имот като място за прекарване на почивката, не толкова за инвестиция.

Сред купувачите на морски имоти освен българи се срещат още руснаци, сърби, които са се активизирали напоследък, както и македонци.

От ЛУКС ИМОТИ отчитат в момента силен интерес от нашенци към наемане на ваканционни имоти за летния сезон, което е традиционно за този период на годината.

Отново интересът е към апартаменти и къщи в северната част на страната. Често се комбинират няколко семейства и наемат един имот. Целта е да си поделят разходите и да осигурят по-голяма заетост - като си редуват почивките и го ползват през целия сезон.

Къща на Халкидики може да се наеме за 1000 евро на месец, но наемите може да стигнат и до 5000 евро/месец. На някои оферти са обявени нива за целия сезон.

Например къща в курортно селце в началото на първия ръкав на полуострова може да се наеме за 4500 евро от май до средата на септември.

Разгледайте всички наши оферти за продажба и под наем в Гърция

ЛУКС ИМОТИ

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти