LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Българи купуват имоти в Гърция

bnr.bg, 19.06.2012, Статия "Българи купуват имоти в Гърция"

Българите са едни от малкото европейци, които тепърва започват да купуват имоти в чужбина. Модерната тенденция отдавна е завладяла англичани, холандци, поляци, румънци, гърци, да не говорим за руснаците. Новата вълна обаче не убягва от вниманието на българите, особено когато в съседна Гърция цените на недвижимите имоти драстично спадат и срещу 30 000 евро можеш да си купиш апартамент на брега на гръцкото море. А Гърция в момента става притегателен център за инвеститорите в недвижима собственост от цял свят.

Богатите и находчивите следят офертите за имоти в Гърция, пише „Форбс”. Експертите прогнозират, че ако страната излезе от еврозоната, собствениците на долари, евро и швейцарски франкове „ще държат в ръцете си злато”, така че сега е моментът за покупка на вили по гръцкото Средиземноморие. Интересът на чужденците към покупка на имоти е нараснал рязко от началото на годината, потвърждава информацията и Ройтерс. Брокерите очакват цените на жилищата в Гърция да се понижат с още 20 на сто.

Германци, англичани, французи – това бяха основните купувачи на ваканционни жилища в съседната ни държава в близкото минало. Днес руснаците бият всички рекорди, като интересът им е нараснал с повече от 200%. Те обаче са основни клиенти и на българския имотен пазар. Ще загуби ли България руските купувачи на ваканционни имоти от конкурента Гърция? Без да се консултираме с брокери ще отговорим, че руснаците предпочитат нашата страна заради близкия език, манталитет, култура и исторически традиции. Но да се върнем към българите, които проявяват изключителен интерес към поевтинелите заради кризата имоти в Гърция.

С каква цел купуват – инвестиционна или за лично ползване?

Най-вече за собствено ползване, за прекарване на ваканциите, за по-добър начин на живот и по-добър социален статус. А и да се похвалят, че имат имот в чужбина – описа причините за интереса на българите към имотите в Гърция в специално интервю Полина Стойкова, оперативен директор на агенция за луксозни имоти.

Какво търсят българите?

Българите се интересуват от покупка на ваканционни имоти по северното крайбрежие на Егейско море, най-вече в района на Халкидики, тъй като той е най-близо до нас. Всички, които имат интерес да закупят имот, в момента много внимателно следят икономическата обстановка в страната и какво ще се случи след изборите, защото се очаква спадът на цените да продължи. Така че, интерес определено има, потвърждава тенденцията и Полина Стойкова.

Какви имоти купуват българите?

Най-вече апартаменти с една спалня или студия по 40-50 кв.м., които могат да се намерят на цени от около 30 до 50 хил. евро и то в Касандра и Ситония на Халкидики – уточнява Полина Стойкова. – Има интерес и към закупуване на самостоятелни къщи, където цените тръгват от 150 хил. евро нагоре – особено за хубави къщи на първа линия или с гледка към морето.

Защо българите предпочитат Гърция?

Първо – това е прекрасно място за ваканция. Природата, климатът и дългият сезон са сред основните фактори. Манталитетът, храната, културата като цяло също са доста сходни с нашите – продължава събеседничката ни. – Освен това, имотите в северната част на Гърция са на същото разстояние от София, както имотите на нашето Черноморие. Така че, времето, което отнема пътуването до морето в Гърция, е същото, като това в България.

Има ли все пак българи, които търсят имоти с инвестиционна цел?

Не, в момента инвестиционната цел не е силно изразена, защото цените не са чак толкова ниски, че да се купи нещо като инвестиция и тя да нараства в бъдеще. Спадовете на цените са в рамките на 10-15% - казва Полина Стойкова. – Има инвеститори, които наблюдават и изчакват по-голям спад в цените. Анализаторите на пазара в Гърция смятат, че няма да станем свидетели на драстични сривове с повече от 20% за година, както в България.

Богатите българи купуват ваканционни имоти като втори дом и в Солун, а той е само на три часа път от столицата. Но там цените варират от 200 хил. до 500 хил. евро. Неотдавна българин е купил апартамент в скъп квартал за 560 хил. евро. Българският бизнес инвестира и в покупката на парцели за строителство на ваканционни селища или хотели в района на Солун. Трима българи вече са вложили капитали в този бизнес там. Компании от банковия и финансов сектор също купуват къщи в Гърция, които се ползват от служителите им по време на ваканцията. Така че, българите вече не изостават от модните европейски тенденции за имот в чужбина.

Разгледайте всички наши оферти в Гърция

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти