LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Оферти за всеки вкус, но наплив на българи няма

в.Труд, 13.06.12, Статия "Оферти за всеки вкус, но наплив на българи няма"

За българите най-интересните райони са в Северна Гърция и особено трите ръкава на полуостров Халкидики. Те са предпочитани както за почивка, така и за купуване на ваканционен имот.

Най-евтините апартаменти на Халкидики в момента започват от около 30 000 евро. Те са около 30 - 40 кв. м, предимно в по-стари кооперации, но са в доста прилично състояние, повечето са с готови бани и вградени кухни, а някои са дори обзаведени. За 50 000 - 60 000 евро има доста разнообразно предлагане на апартаменти с една спалня, които в някои случаи също са обзаведени, сочи справка на компанията „Лукс имоти".

По-скъпи са апартаментите ново строителство, особено тези в непосредствена близост до морето. При къщите цените са доста разнообразни. Започват от 60-70 хил. евро за малки къщи старо строителство. Разнообразно е предлагането на цени от 100 хил. до 250 хил. евро, както и по-луксозни варианти - над 500 000 евро и дори за няколко милиона, казаха от компанията.

България и Гърция може и да изглеждат в съвсем различно състояние на световната финансова карта. Но си приличат в едно - във времена на криза залагат на кътането на бели пари за черни дни и не се впускат в търсене на изгодни сделки. На фона на засиления наплив отвън към имоти в Гърция, интересът отстрана на българите през тази година е поотслабен. Това казаха от компанията „Лукс имоти", която работи активно на този пазар.

Според анализаторите купувачите изчакват да видят какво ще се случи на поредните избори в южната ни съседка и дали ще последва излизане на Гърция от Еврозоната. Това би довело до крах на икономиката и срив в цените на имотите. В момента нашенци се ориентират по-скоро към наемане на вили и апартаменти за летния сезон. Тази тенденция се наблюдава от няколко години насам, казват брокери. Основният интерес на българите е насочен към Северна Гърция и най-вече към Халкидики, отбелязват от „Лукс имоти".

Предпочитанията на заможните купувачи са основно към втория ръкав на полуострова - Ситония, който е по-слабо застроен и по-спокоен. Най-голямо предлагане на имоти ново строителство там има в Никити, където могат да се намерят апартаменти с 1 спалня, не на първа линия, на цени от 50 000 евро.

Ваканционните апартаменти в тази част на Гърция най-често тръгват от около 1000 евро на квадратен метър. Българите като цяло търсят и самостоятелни къщи на първа линия с гледки към морето. За такива имоти обаче най-често се искат суми от около 500 000 евро нагоре. Характерно е, че те държат цени дори и в момента, независимо от кризата.

Активни купувачи в Гърция са руснаците. Напоследък са се активизирали сърбите, както и македонците, сочат данните на компанията.

Както често се случва и в България, офертните цени често са доста раздути. При сериозни преговори те биха могли да паднат и на 50% от първоначалната стойност. Но най-често продавачите са склонни на 5-10% отстъпка. Брокери предупреждават, че в южната ни съседка има и доста незаконно построени къщи. Те може да се предлагат на изключително изгодни цени, но документацията им след това се урежда трудно, особено от чуждестранен собственик.

Защо българите се оглеждат за имот в Гърция? Причините са същите като тези, които ги влекат натам за туризъм - хубава атмосфера, добра храна, дълъг летен сезон, близост и възможност за пътуване с кола - в повечето случаи не много по-дълго, отколкото се пътува до нашето Черноморие. Освен това манталитетът и процедурата при покупка на имот там много наподобяват тези в България, което прави сделката доста разбираема за нас като купувачи. Основният мотив за покупка е ваканционният, не толкова за инвестиция, т.е. купувачите търсят втори дом и място, където да прекарват ваканциите си, отбелязват от „Лукс имоти".

Прогнозите, че при неблагоприятно развитие на икономическата ситуация цените в Гърция може да се сринат, не са неоснователни. Само за първите три месеца на тази годи на апартаментите там са поевтинели с 9,8% на годишна база. Спадът в Атина е 9,9%, а в Солун -10,1 % - най-големият от началото на кризата досега.

През миналата година регистрираният от гръцката национална банка спад при жилищата е бил 5,4%. В това е основната разлика между България и Гърция. В първото тримесечие у нас отбелязахме най-малкото поевтиняване на жилищата от началото на кризата, докато при съседите темпът на поевтиняване расте.

Разгледайте всички наши оферти на имоти на Халкидики

Прочетете статията в pdf формат

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти