LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Все повече българи инвестират в имоти в Дубай

Fakti.bg

20.03.2024

Трите основни предимства за покупка на имот в емирството са: достъпните цени, дългият разплащателен план, високи наеми

За много българи пазарът на имоти в Дубай е недостижим. У нас битува мнението, че имотите в емирството са скъпи и недостъпни. В действителност обаче се оказва, че има доста сделки с българи. Профилът на българските купувачи са хора на различна възраст, бизнесмени, такива със свободни професии, както и работещи в големи корпорации. Основната цел на покупката е с цел инвестиция, а възвръщаемостта е доста висока - между 7% и 8%, посочва в интервю за най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg Паула Кубицюс – Младенова, мениджър продажби на LUXIMMO DUBAI. Тя уточнява, че клиентите купуват предимно малки имоти - студиа или двустайни апартаменти в хубави комплекси и добри райони, с други думи – имоти, които лесно се отдават под наем на краткосрочен или дългосрочен принцип.

Госпожо Младенова, какви тенденции се очертаха на пазара на имоти в Дубай от страна на българи купувачи, откакто предлагате имоти в емирството на наши сънародници?

Откакто предлагаме имоти в Дубай, интересът към инвестициите в Обединените Арабски Емирства (ОАЕ) непрестанно расте.

Първоначално, клиентите ни се бяха ориентирали към готовите имоти с идеята веднага да получават възвращаемост от направената инвестиция. Пазарът в Дубай обаче е много динамичен, затова се оказа трудно харесаният от България имот, да бъде все още актуален при пристигането на клиента в Дубай. Поради тази и други причини, повечето от клиентите ни се пренасочиха към инвестиции в строеж, дори във фазата на предпродажбите.

В Дубай спокойно могат да бъдат купени жилищни имоти на цени, каквито виждаме в България. Какъв тип имоти са това и в кои части на емирството се намират те?

Това твърдение е абсолютно вярно. Предвид големите промени на имотния пазар в България през последните години и бързо растящите цени, спокойно можем да кажем, че цените в Дубай са сравними с местните. Ако трябва да дадем примери, то в централните райони на Дубай, цените на студията стартират от около около 280 000 EUR, а на двустайните апартаменти от около 400 000 EUR.

Апартамент на Палмата с три спални, може да бъде закупен на цена от около 2 млн. EUR, а луксозна къща за около 4,5 млн. EUR.

Предпочитаните от българите райони за инвестиция в централен Дубай са: Business Bay, Downtown, Dubai Marina, JBR, The Palm.

Напоследък интерес представляват и имотите в Martime City.

В малкo по-отдалечените райони, студията стартират от 188 000 EUR, а двустайните апартаменти от около 220 000 EUR. Предпочитаните райони от този ценови диапазон са: JVC – Jumeirah Village Circle, както и JVT – Jumeirah Village Triangle.

Разбира се, цените варират в зависимост от локацията, качеството на сградата, довършителните работи и от това кой е инвеститорът на проекта.

Също така е добре да споменем, че всеки един имот има безплатно паркомясто, а както знаем в България то се заплаща допълнително, обикновено на доста висока цена.

Какъв е профилът на българския купувач на имоти в Дубай?

Със сигурност не може да определим само един профил на купувачите в Дубай. Това са хора на различна възраст, бизнесмени, такива със свободни професии, както и работещи в големи корпорации. Понякога купувачите ни имат вече много инвестиции по света, а за други придобиването в Дубай е първата им инвестиция. Определено мога да кажа, че целта на всички купуващи е високата възвращаемост, а инвестицията в имот в Дубай предлага именно това.

Българските купувачи често са добре запознати с Дубай като дестинация. Не само с бързо развиващия се и динамичен пазар на недвижимите имоти, но и с начина на живот, възможността за развиване на бизнес. Ако преди сме получавали запитвания от клиенти само с цел инвестиция, отдаване под наем или препродажба, то сега с нас се свързват и клиенти, желаещи да се преместят и да живеят в Дубай.

Засега обаче, най-високият процент представляват клиентите, желаещи да инвестират с цел получаване на висока възвращаемост от отдаването на имота под наем.

Какви имоти и в кой ценови диапазон купува българинът в Дубай?

Както вече споменах, когато първоначално презентирахме портфолиото си в Дубай, наблюдавахме сериозен интерес към готовите имоти. Тенденцията вече е друга. Клиентите разбраха, че най-високата печалба от инвестицията могат да получат при покупка на имоти в строеж.

Предлагаме на нашите клиенти възможност да се възползват от оферти във фаза на пред продажба, т.е когато проектът все още не е пуснат на пазара официално. По този начин имат достъп до най-изгодната цена и избор измежду всички имоти в комплекса. Обикновено след официалното пускане на обекта в продажба, остават само имотите, които не са резервирани от клиенитте на етап пред продажба, а това са предимно най-големите и скъпи имоти.

Придобиването на имот в строеж има няколко предимства: купувате на най-изгодната цена, избирате имот според размер, етаж, гледка, бюджет. Много добри разплащателни планове: например първоначална вноска от 20%, изплащането на 70% по време на строителството и остатъка от 30% до 3 или дори до 5 години след въвеждането на комплекса в експлоатация.

Добре е да споменем, че при такъв вид разплащателен план след предаването на имота клиентът получава ключовете и може да живее в него или да го отдава под наем, като междувременно продължава да изплаща остатъка от продажната цена.

Другият плюс при закупуването на имот по време на строителството е, че стабилната икономика и добре планираното развитие на Дубай през следващите години, вероятно ще доведат до покачването на цените на имотите, съответно клиентът ще генерира печалба и при препродажбата на имота си.

Нашите клиенти купуват предимно малки имоти, студиа или двустайни апартаменти в хубави комплекси и добри райони, с други думи – имоти, които лесно се отдават под наем на краткосрочен или дългосрочен принцип.

Кои са трите основни предимства за покупка на имот в Дубай?

Трите основни предимства са: достъпните цени на имотите, дългият разплащателен план, високите цени на наемите.

Каква е възвръщаемостта от инвестиции?

Трудно може да се определи каква е възвращаемостта, защото тя много зависи от фактори като локация, цената на имота и в кой комплекс се намира той. Все пак средно можем да определим една възвращаемост от 7-8% годишно, при отдаването на имота под наем на годишна база или на месец.

Когато говорим за имотите, които се намират в централните райони на Дубай, където има възможност имотът да бъде отдаван на база нощувки, то тази възвращаемостта може да достигне до 10-12%. Все пак, тук отново трябва да се съобразим с няколко важни фактора при избора на имота, защото само локацията не ни гарантира висока доходност.

Каква промяна наблюдавате относно покупката на имот в Дубай след началото на военните действия в Украйна и ивицата Газа?

След започването на военните действия в Украйна пазарът в Дубай бе залят от руски инвеститори. Това провокира много високо търсене, особено на премиум имоти, което доведе след себе си и лекото покачване на цените. През последната година наблюдаваме ръст в цените на имотите, както при покупка, така и при отдаването им под наем.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти