LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Н. Стоянова: 2024 г. ще е много динамична за пазара на луксозни имоти в България

bloombergtv.bg

26.01.2024

Търсенето на луксозни имоти е много по-голямо, отколкото пазарът може да предложи, а предлагането е крайно лимитирано. 2024 година ще бъде много динамична за пазара на луксозни имоти в България. Годината стартира с необичайно висока актовност, която дори превъзхожда тази от последните пикови години. Не се очакват драстични повишения на цените на имотите през 2024 година, като ръстът вероятно ще бъде в рамките на 7 до 9%. Това каза Невена Стоянова, управляващ директор на LUXIMMO, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

“Пред очите ни се заражда” и затвърждава нов тренд, при който в луксозните затворени комплекси вече се предлагат толкова много удобства - няколко спортни съоръжения, детски площадки, заведения, собствен магазин, химическо чистене, фитнес и други - че на практика не се налага да се излиза от комплекса, обясни Стоянова.

“Става все по-удобно да живееш в новите комплекси. Очакванията ни са много позитивни, че когато влезем в еврозоната, чуждестранните инвеститори ще видят в страната ни много привлекателни неща, които преди, когато влизахме в Европейския съюз, наистина нямаше. Нямахме какво да им предложим толкова като асортимент, а сега ще видят много позитивни неща в имотния сектор”.

Януари традиционно е най-слабият месец на годината, защото хората с възможности обикновено почиват - някои са на ски ваканции, а други заминават за топли дестинации. Но този януари е различен и търсенето е много по-високо от предходните години, подчерта Стоянова. Тя обясни, че причините за този тренд могат да се търсят в очакванията за влизане в Шенген и еврозоната, както и във факта, че банките продължават да дават много добри финансови условия.

“Не очаквахме покачване на цените през миналата година, но те се повишиха и във високия сегмент дориимаме повишение от 20%. Малко по малко се доближихме до европейския стандарт на цени. Но през 2024 година не очакваме те да се увеличат толкова много. Прогнозата ни е за ръст в рамките на 7 до 9%”.

През последните месеци на предходната година на пазара излязоха много правилно позиционирани проекти спрямо търсенето на съвременния купувач, подчерта гостенката. “Те стартират от 3 000 евро на квадрат без ДДС и това са стартови цени, които ще се повишат в процеса на строителство”. "Става дума за районите, които са в горната част на Околовръстен път, във Витошката яка.”

“Там излизат много интересни комплекси с къщи, които стартират на тези цени и вече имаме реализирани сделки. Мислихме, че ще реализираме сделките на един по-късен етап, но пазарът показа друго. Имаме добър обем от сделки - към 30% - в комплекс, който излезе със стартова цена от 3 000 евро. Този комплекс, с качеството, което притежава и с напредването на строителството, ще повиши своята стойност”.

Предлагането е на много ниски нива, каза още събеседничката. “Няма достатъчно предлагане, особено в районите, които са позиционирани като луксозни. Това са традиционните - Лозенец, Изток, Изгрев. Няма достатъчно предлагане на завършени обекти, които да задоволят нашите клиенти”.

В по-ниския и в средния сегмент ситуацията е много сходна, каза още Невена Стоянова. “Навсякъде в големите градове търсенето е много по-голямо, отколкото пазарът може да предложи”.

Картината на имотния пазар в останалите големи градове на България е подобна на тази в София. При ваканционните имоти край морето пък "в момента има затишие", но Банско се представя изключително добре през последните години, категорична бе Стоянова.

Защо Банско остава привлекателно? Какво се случва с множеството имоти, собственост на руски граждани? Какъв е инвестиционният интерес на българските граждани към имоти в Дубай и в Гърция? Има ли търсене на имоти в България от страна на чужденци и каква е доходността на годишна база, която би била привлекателна за тях? Каква е реалната доходност от инвестиции в имоти днес в България?

Невена Стоянова, управляващ директор на LUXIMMO, в "Светът е бизнес", 25.01.2024

Вижте целия коментар във видеото на статията тук.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти