LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Предвижда се ръст в търсенето на сгради с висока енергийна ефективност

business.dir.bg

22.11.2023

От 2026 г. битовите потребители в страната ще може да купуват електроенергия от свободния пазар, сключвайки споразумения за цени с различни търговци и с възможността да променят доставчика си по желание. Това предизвиква тревога за увеличение на разходите за електричество за някои, но за други е стимул да подобрят енергийната ефективност на своите домове. Такива домакинства разглеждат различни технологии и подходи, които позволяват използването на по-малко енергия за същата услуга или резултати.

Преходът към по-ефективното използване на енергията има за цел да намали разходите за потребителите и загубата на ресурси, да увеличи производителността и да намали отпадъците и вредните емисии към околната среда. Експертите предвиждат, че това ще бъде един от силните вторични резултати от отварянето на пазара - промяна в потребителските навици към по-добро управление на ресурсите.

Въвеждането на интелигентни системи и устройства за дома става все по-значимо не само на ниво крайно потребление, но и в проектирането и строителството на сгради. По-специално, енергийната ефективност в строителството е от съществено значение за намаляване на разходите за енергия, намаляване на негативното въздействие върху околната среда и подобряване на средата за живот. Това включва използването на модерни конструкции, технологии и материали, както и устойчиви системи за отопление, вентилация и климатизация.

Научете повече за първата healthy building сграда в България - OKINAWA Boutique Residence.

Банките предлагат допълнителни лихвени отстъпки чрез така наречената "Зелена ипотека", която дава възможност на купувачите да намалят разходите си по обслужване на кредита, ако инвестират в жилище в сграда с висока енергийна ефективност.

Най-изгодните оферти за ипотечен кредит получете тук.

Нивото на енергийна ефективност на дадена сграда се определя чрез енергиен клас. На върха на тази класификация са сградите от клас А и А+, които се отличават с оптимални енергийни характеристики и най-висока степен на ефективност. В сравнение, сградите, класифицирани в клас G, имат най-голяма загуба и разход на енергия.

Сградите от класове А и А+ се смятат за най-висококачествени и най-привлекателни на пазара. В подобни сгради се използва усъвършенствана изолация, прозорци и HVAC системи, за да се намали нуждата от енергия за отопление, охлаждане и осветление. Множество сгради от класове А и А+ включват възобновяеми енергийни източници за производство на чиста енергия на мястото на потребление, което допълнително намалява зависимостта на сградата от изкопаеми горива. Тези сгради отдават значение на качеството на въздуха в помещенията, използвайки материали с ниски емисии и предлагайки ефективни вентилационни системи, грижещи се за комфорта и здравето на хората, които ги обитават.

Цялата статия прочетете тук.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти